Trump'a tepkiler büyüyor! Artık çizgiyi aştı

İsrail'in, Beyaz Saray'ın baskısıyla Demokrat Partili iki Müslüman kadın Kongre üyesi İlhan Ömer ve Rashida Tlaib'in İsrail'i ziyaret etmesini engellemesini eleştiren Amerikan New York Times gazetesi, “Trump, çizgiyi aştı” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.08.2019 16:06 GÜNCELLEME 18.08.2019 16:09 DÜNYA
Trump'a tepkiler büyüyor! Artık çizgiyi aştı
Trump'a tepkiler büyüyor! Artık çizgiyi aştı

İsrail'in Beyaz Saray'ın baskısıyla Demokrat Partili iki Müslüman kadın Kongre üyesi İlhan Ömer ve Rashida Tlaib'in İsrail'i ziyaret etmesini engellemesini eleştiren Ameirkan New York Times gazetesi, “Trump, çizgiyi aştı” dedi.

 

 

New York Times, İsrail'in Beyaz Saray'ın baskısıyla Demokrat Partili iki Müslüman kadın Kongre üyesi İlhan Ömer ve Rashida Tlaib'in İsrail'i ziyaret etmesini engellemesini eleştirdi.

Gazete, Başkan Trump'ın yoğun baskısı altında kalan Netanyahu Hükümeti'nin Ömer ve Tlaib'in İsrail'e ayak basmasına izin vermediğini, ancak daha sonra işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan ninesini ziyaret etmesi için Tlaib'e izin çıktığını yazıyor.

 

 

Habere göre iki Amerikan vatandaşına karşı yabancı bir gücü harekete geçirmesi, Trump'ın, daha önce hiçbir Amerikan başkanının yanına yaklaşmaya cesaret edemediği bir çizgiyi aşması anlamını taşıyor.

Gazeteye göre ülke içindeki muhaliflerini hedef almada sınır tanımadığını gösteren Trump, böylelikle partizanlığı ülke sınırları dışına da çıkarmış sayılıyor.

Ömer ve Tlaib'e yönelik bu hamle, önümüzdeki ay İsrail'de yapılacak kritik seçimlerden önce Başbakan Netanyahu ve Trump arasındaki ortaklığı da pekiştirmişe benziyor.

New York Times, ”Trump ve Netanyahu neden korkuyor?” başlığını taşıyan baş yazısındaysa Ömer ve Tlaib'e yönelik yasağın bir güç gösterisi değil, zaafiyet ve tahammülsüzlük belirtisi olduğunu kaydediyor.

Baş yazı özetle şöyle devam ediyor: ”İnsanın midesi, bir Amerikan başkanının, Amerikan Kongresi'nin iki üyesine yasak koyması için İsrail'e baskı yapması fikrini kolay kolay kaldıramıyor. Trump'ın Beyaz Saray'a girdiğinden beri çiğnemediği gelenek hemen hemen kalmadı gibi. Ama sırf kendi tabanındaki bağnazların içini gıcıklamak için Amerika'nın İsrail'le olan özel ilişkisini riske atmak, siyasi rakiplerini cezalandırmak için yabancı bir lidere bel bağlamak, en temel demokratik ilkeleri çiğnemek, Trump için bile bir ilk. İki lider, Amerika ve İsrail arasında nesiller boyunca kurulan partilerüstü ilişkiyi tehlikeye atıyor. Sadece zayıf liderler, getirisi çok az, ama götürüsü çok fazla bir riski alır. Özgüveni olan liderler hiçbir zaman bu kadar büyük bir risk altına girmez.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR