Türkiye S-400'leri bir an önce aktive etmeli

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin kurulumunun ertelenmesine ilişkin durumu değerlendiren Rus uzmanlar, Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma altına almak için bir an önce S-400'leri aktive etmesinin önemine dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2020 12:50 GÜNCELLEME 23.05.2020 17:20 DÜNYA
Türkiye S-400'leri bir an önce aktive etmeli
Türkiye S-400'leri bir an önce aktive etmeli

Rusya Askeri Politika Uzmanları Birliği üyesi, Plehanov Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Oleg Glazunov, Türkiye'nin S-400 alımının ve bu sistemleri en kısa zamanda aktive etmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi.

 

"TÜRKİYE KENDİ HAVA SAHASINI KORUMA ALTINA ALMALI"

Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma altına alması gerektiğini kaydeden Glazunov, ABD'nin Orta Doğu'da sakar bir politika izlediğini, bu sebepten ötürü Türkiye'nin de risk altında olduğu söyleyerek bu konuda şu değerlendirmede bulundu: "Erdoğan'ın ülkenin hava sahasını savaş uçaklarına karşı koruma altına alması gerekiyor, çünkü ABD, dış politika operasyonlarında hava kuvvetlerini aktif olarak kullandığını kanıtladı. ABD'nin Irak ve Suriye'de yaptığına benzer Türkiye'ye de hava saldırıların yardımıyla etki yapabileceği yönünde endişeler var. Bu yüzden hava savunma sistemlerinin bir an önce aktive edilmesi yönünde çabalar var. S-400 şu anda dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri, Türkiye'nin tüm hava sahasını koruma altına alabilir, tek bir ABD uçağı geçemez."

 

ABD’nin Ortadoğu politikasına ve Türkiye’yle ilişkilerine de değinen Glazunov, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD, Orta Doğu'da ulusal gelenekleri, mantaliteyi dikkate almadan akıldan ırak bir politika yürütüyor. Başkan Trump, Orta Doğu'da tüm müttefiklerle arayı bozdu. Daha önce hiçbir başkan ABD'nin Orta Doğu politikasına bu kadar zarar vermemişti. Üstelik bu benim sözlerim değil, bu ABD askeri elitinin sözleri. ABD, inadıyla Türkiye ile iyi ilişkilerin kurulmasına engel oluyor."

"AKTİVE EDİLMESİNDEKİ GECİKME SALGININ YOL AÇTIĞI NEDENLERE DAYANIYOR"

Rusya Füze ve Topçu Bilimleri Akademisi Başkan Yardımcısı ve Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Konstantin Sivkov, Türk milletvekillerinin S-400 ile ilgili soruların tamamen meşru olduğunu belirterek, "Rusya, Türkiye'ye tamamen derli toplu bir sistem gönderdi. Sistemin aktive edilmesindeki gecikme tamamen salgının yol açtığı nedenlere dayanıyor. Büyük ihtimalle uzmanlarımızın bir kısmı, koronavirüs sorunu nedeniyle Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı. Muhtemelen bu yüzden S-400 aktive edilmesi gecikiyor. Ama koronavirüs sorunu bertaraf edildikten sonra sistem devreye sokulacak, bu kesin" yorumunda bulundu.

İçinde öncelikle elektroniğin, karmaşık teknik sistemlerin olduğu her bir kompleks teçhizatın ayar yapılmasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Sivkov, "S-400 çok karmaşık bir sistem, ayrı ayrı bileşenlerin birleştirilmesi gerekiyor. Montaj, Rus uzmanlar tarafından yürütülüyor. Ayrıca performansın ayarlanması, Türk askerlere eğitim verilmesi gerekiyor. Ardından Türk uzmanlarının katılımıyla talim atışları yapıldıktan ve sistemler işletmeye alındıktan sonra S-400 teslimatının tamamlandığını söyleyebiliriz" dedi.

KAYNAK : Sputnik
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • samim 3 yıl önce Şikayet Et
    bu füzelerin kodlarının iyice bizim elimizde olması lazım .yoksa belkide ruslar bu füzelerin kurulacak rampalarda hazır atım olanlarını kendi kontrolleri ile uzaydan ateşleyebilirmi.. rusların kalleş olduğunu idlib de birkere daha gördük .
    Cevapla
  • TuncTunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bu konuda hatta Su ucaklari konusundada cok sacma aciklamalarda bulunuyor.Bunu ilk kez yapmiyorlar her firsatta "Türkiye $unu yapmali bunu yapmali $unu bunu almali " ben eminim kafalarinda Türkiyeyi yönlendirme kendilerine tamamen baglama gibi konu$malari var.Bunu Tv..´larina acik oturumlardada söylüyorlar.Hic askeri gizlilik kültürleri yok.
    Cevapla
  • Reis C* 3 yıl önce Şikayet Et
    TUAF BİR DURUM Abd kurulmasın istiyor Rusya kurulsun istiyor iyi ama neden ??? İnsan kuşkulanıyor...
    Cevapla
  • çok Dikkat 3 yıl önce Şikayet Et
    dikkat edin çok düşündürücü değilmi rusya S400 lerin kurulmasi için can atıyor ..Sanki sanki S400 ler birer Truva atı gibi o yüzden kendi fikrimi söylüyorum S400 lerin bir benzerini Yapabilisrek süper olur onlarida artik Müzeye kakldiririz :)
    Cevapla
  • esven 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğriye eğri doğruya doğru,bu iş gerçektende gecikti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR