İran'dan Güney Kore'ye tepki: İki ülkenin ilişkileri zarar görecek

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ABD'nin yaptırımları gerekçesiyle Güney Kore'nin İran'a ödeme yapmamasına tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.06.2020 15:12 GÜNCELLEME 15.06.2020 15:12 DÜNYA
İran'dan Güney Kore'ye tepki: İki ülkenin ilişkileri zarar görecek
İran'dan Güney Kore'ye tepki: İki ülkenin ilişkileri zarar görecek

İran Hükümet Sözcüsü Rebiii, "Güney Kore'den ödemeyi yapmasını istiyoruz. Çünkü bunun doğuracağı sonuçlar kimse tarafından kabul edilebilir olmayacak. Aksi halde iki ülke ilişkileri zarar görecek" diye konşurken, ABD'nin yaptırımları nedeniyle Güney Kore'nin İran'a ödeme yapmamasına tepki gösterdi. Rebii, İran'a ait bloke edilen paraların Güney Kore'ye petrol ve gaz ihracatından elde edilen paralar olduğunu belirterek, "Bu paralar şuan Güney Kore Merkez Bankasına ait hesaplarda tutulmakta. ABD baskısı nedeniyle böyle bir sorun ile karşılaştık" ifadelerini kullandı.

GÜNEY KORE'YE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU
Güney Kore'nin petrol ve gaz satışından elde edilen İran'a ait paraların ödenmesi konusunda iş birliği yapmadığını vurgulayan Rebii, konunun İran Dışişleri Bakanlığı ve Merkez Bankası tarafından 2018 yılından itibaren takip edildiğini ifade etti. Rebii, "Güney Kore'ye farklı çözüm önerileri sunuldu. Umarım Güney Kore kısa zaman içerisinde İran'a ödemesini gerçekleştirir ve İran'ın zararını telafi eder” şeklinde konuştu.

İLİŞKİLER ZARAR GÖRECEK
Güney Kore'ye gönderilen petrolün ABD yaptırımlarına getirilen muafiyet kapsamında gerçekleştiğini hatırlatan Ali Rebii, "Güney Kore'den bu ödemeyi yapmasını istiyoruz. Çünkü bunun doğuracağı sonuçlar kimse tarafından kabul edilebilir olmayacaktır. Aksi halde iki ülke ilişkileri bu durumdan zarar görecek" dedi. İran Dışişleri Bakanlığı daha önce İran'ın petrol karşılığı Güney Kore'den 7 milyar dolar alacağı olduğunu bildirmişti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti ile telefon görüşmesinde, Güney Kore'nin bloke edilmiş paralarının İran'a iade edilmesi için uluslararası kurumlar nezdinde hukuki yöntemlere başvurulması talimatını vermişti.

 

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR