İranlı uzmanlardan BAE analizi: İsraille yakınlaşıyorlar

Orta Doğu ve çevre bölgede bir düzen inşa etmeye çalışan körfez devletleri, bu süre içerisinde İsrail ile önceleri gizli kapaklı olan, artık açıkça beyan etmekten çekinmedikleri bir dostluğa girişti. Özellikle bu uğurda Türkiye ile de bir çatışma ortamı oluşturmak isteyen BAE öncülüğündeki Körfez devletlerinin bu tavrının hem bölgeye hem de İslam'a büyük bir zarar vereceği belirtildi. İranlı uzmanlar değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2020 11:17 GÜNCELLEME 30.06.2020 11:21 DÜNYA
İranlı uzmanlardan BAE analizi: İsraille yakınlaşıyorlar
İranlı uzmanlardan BAE analizi: İsraille yakınlaşıyorlar

İran'ın başkenti Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve Meşhed Başkonsolosluk binasının 2016'nın başında ateşe verilmesi üzerine Suudi Arabistan ve Bahreyn, İran ile ilişkileri sonlandırdı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bu gelişme üzerine İran ile diplomatik ilişkilerini maslahatgüzarlık seviyesine indirdiğini açıkladı. 

 

 

Yemen'deki savaş, Basra Körfezi'ndeki adalar ve bölgedeki terör örgütlerinin finansmanı gibi konular nedeniyle gergin olan Tahran ve Abu Dabi ilişkileri, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yeniden iyileşme eğilimine girdi. 

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

BAE, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında İran'a 4 uçak sağlık yardımı ulaştırdı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nihyan 15 Mart'ta telefon görüşmesi yaptı. İran'ın Abu Dabi Büyükelçiliği salgın nedeniyle iptal edilen uçak seferlerinin de yeniden başladığını açıkladı.

 

 

Bu arada Temmuz 2019'da İran ve BAE 6 yıl aradan sonra 6'ncı Ortak Sahil Güvenlik Toplantısı yaptı ve Basra Körfezi'ndeki iş birliği imkanları, iki ülke vatandaşlarının deniz sınırlarından geçişleri, yasa dışı geçişler ve karşılıklı istihbarat paylaşımını kolaylaştırma konuları ele alındı. İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi de kısa bir süre önce BAE'nin Yemen'deki keskin tutumunu değiştirmeye başladığını ve Basra Körfezi'ndeki gerginlikle ilgili Tahran'la irtibat halinde olmak istediğini söyledi.

İranlı Orta Doğu uzmanları, Abu Dabi ile Tahran arasındaki karşılıklı mesajlarla iyileşme sürecine giren ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi. 

"TÜRKİYE İLE YAŞANAN İHTİLAF BÖLGEYE VE İSLAM'A ZARARLIDIR"

İran'ın eski Lübnan Büyükelçisi ve bölge uzmanı Ahmed Destmalçiyan da BAE'nin İran ile ilişkileri tamir etmek istediğini ve gönderilen sağlık yardımları ile Tahran'a gelen heyetlerin bu yöndeki olumlu sinyaller olduğunu söyledi. 

BAE ile Suudi Arabistan arasındaki Yemen anlaşmazlığının yeni gelişmelere fırsat tanıdığını ifade eden Destmalçiyan, şunları kaydetti: 

"BAE, yeni bir siyaset izliyor ve farklı bir yaklaşım benimsemiş halde. İran da ilişkileri düzeltmek istiyor fakat BAE'nin attığı bu adımlar İran için ikna edici olmaktan uzaktır. BAE, İran ile daha yakın iş birliği için birçok konuda politikasını düzeltmelidir. BAE, İran ile iş birliği yapabilmesi için istikametini değiştirmelidir. Bugün yaşananlar geçmişteki olumsuzlukları azaltıyor ve bu durumdan daha iyi bir zemin için istifade edilebilir." 

ADIM ADIM İŞ BİRLİĞİ

Katar'a uygulanan 4 yıllık ambargo, Libya, Suriye, Irak ve Lübnan'daki politikaların BAE'nin yalnızlaşmasına neden olduğunu savunan, İranlı Orta Doğu uzmanı Hasan Hanizade, Abu Dabi'nin dış siyasetinin Suudi Arabistan'a bağlı olarak yürüdüğünü ancak Yemen'deki ihtilaflar nedeniyle BAE'nin yıllar sonra Suudi Arabistan'dan farklı bir yol izlemeye başladığını söyledi. 

Hanizade, son aylarda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve BAE-Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan arasında anlaşmazlık olduğunu ve Yemen'deki olaylarda buna şahit olduklarını ifade etti.  

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • tandoğan 3 yıl önce Şikayet Et
    bu alçaklara birkaç siha yükleyip yollayın mümkünse gelmesinler oralarda düşsünler bunların müslümanlığı şüpheli Allah kahretsin bu alçakları.
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Gizli olan açığa çıkmıştır. ALLAH C.C İslam düşmanlarına zerre fırsat vermesin inşallah
    Cevapla
  • doctorwho 3 yıl önce Şikayet Et
    Gören de göya bu münafıklar İsrail'e uzaktı da Türkiye yüzünden yakınlaştı zanneder.Bu münafık herif her zaman İsrail'le beraber oldu.Tıpkı yorumu yapan İran gibi...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR