Dünyanın cevap aradığı soru: Koronavirüs havadan bulaşır mı?

Koronavirüs salgınında normalleşme süreci sürerken, hastalığın bulaşma yollarına ilişkin araştırma ve çalışmalar da devam ediyor. Hastalığın bulaşıcılığına karşı en önemli korunma yollarından olan maske kullanımı, beraberinde "virüsler hava yoluyla bulaşır mı?" sorularını da getiriyor. İngiliz Guardian gazetesinde çıkan bir haberde, DSÖ ve bilim adamlarının bu soruya aradığı cevaba değinildi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2020 09:38 GÜNCELLEME 09.07.2020 09:38 DÜNYA
Dünyanın cevap aradığı soru: Koronavirüs havadan bulaşır mı?
Dünyanın cevap aradığı soru: Koronavirüs havadan bulaşır mı?

Koronavirüs'ün (Kovid-19) hava yoluyla bulaşıp bulaşamayacağına ilişkin bilim insanları ve Dünya Sağlık Örgütü, salgının havadaki bulaşıcılık etkisine ilişkin araştırma başlattı.

 

Araştırmada Koronavirüs'ün enfekte insanlardan yayılan küçük partiküllerin saatlerce havada asılı kalma ve risk oluşturma ihtimali üzerinde durulacak.

HAVA YOLUYLA BULAŞMA ARAŞTIRMASI

The Guardian'da yer alan habere göre, bilim insanları ve Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları yeni tip Koronavirüs'ün küçük partiküllerinin ne kadar süre havada kalabildiğini, klimalardan mı yayıldığı ve ne kadar bulaşıcı olduğunu araştırmaya başladı. 

 

200'den fazla bilim insanının Dünya Sağlık Örgütü'ne gönderdiği ve virüsün havadan bulaşma ihtimalini hatırlatan açık mektuba yanıt veren enfeksiyon uzmanı Prof David Heymannn, Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsün havadan bulaştığı kararını alma ve ülkelere buna göre önlem listesi yayımlaması için önce iyi çalışılmış çalışmaların sonuçlarının görülmesi gerektiğini söyledi.  Heymann "Bu mektubu imzalayanların bir çoğunun çeşitli DSÖ gruplarında bu konuyu araştırıyor olamsı ironik" dedi. Heymann, hava yoluyla bulaşmanın kapalı kapılar ardında mümkün olduğunu söyledi. Heymann, "Özellikle duvarda asılı olan bir klima partikülü alıp geri bırakabilir, eğer filtreli değilse odada dolanır" dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün havadan bulaştığı sonucu araştırmalarda görülürse Covid-19 mücadelesi için önerilen sosyal mesafe, 1 buçuk metre gibi kuralları gözden geçirecek. 

KAYNAK : The Guardian
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR