İtalya'nın AB'den ayrılması için siyasi parti kuruldu: Italexit

İtalya'da, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını hedefleyen "Italexit" isimli bir siyasi parti kuruldu.

ABONE OL
GİRİŞ 26.07.2020 10:10 GÜNCELLEME 26.07.2020 10:10 DÜNYA
İtalya'nın AB'den ayrılması için siyasi parti kuruldu: Italexit
İtalya'nın AB'den ayrılması için siyasi parti kuruldu: Italexit

İngiltere'nin ardından AB'deki çatırdamalar sütrüyor. Özellikle koronavirüs sürecinde birliğin işlevi ile birlik kavramının kendisi ciddi manada sorgulanıyor. O sorgulamayı yapanlardan biride Kovid-19'un Avrupa'da en çok etkilediği ülke İtalya.

 

İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nden atılan Senatör Gianluigi Paragone tarafından kurulan parti, hafta içinde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Partinin tam adı, "İtalya için Avrupa'ya hayır - Paragone ile Italexit" olarak açıklandı.

İTALYA'NIN AB'DEN AYRILMASI İÇİN KURULDU

Eski bir gazeteci ve televizyon sunucusu olan 48 yaşındaki Paragone, İtalya'nın "Avrupa Birliği ve ortak para birimi kafesinden çıkarak özgürleşmesini" amaçladığını söylüyor.

 

Geçmişte aşırı sağcı Lig partisiyle de bağları olan Gianluigi Paragone, 2018'de 5 Yıldız Hareketi'nden Senato'ya seçilmişti. Her iki parti de, muhalefetteyken AB kurumlarına ve ortak para birimi Euro'ya karşı sert çıkışlarda bulunsalar da iktidarları döneminde AB karşıtı tonlarını nispeten yumuşattı.

GÜVENOYU VERMEDİ

Paragone ise senatör seçilmesinin ardından Eylül 2019'da 5 Yıldız Hareketi'nin AB yanlısı Demokratik Parti ile koalisyon kurmasına karşı çıkmış ve hükümete güvenoyu vermedi. Aralık 2019'da da bu koalisyonun bütçe yasasına "Brüksel tarafından dayatılan bir kafes" olduğu gerekçesiyle karşı oy verdi. Paragone, 5 Yıldız Hareketi disiplin kurulu tarafından Ocak 2020'de partiden çıkarıldı.

Paragone, sistem karşıtı bir hareket olarak doğan eski partisi 5 Yıldız Hareketi'ni "neoliberalleştiği" gerekçesiyle eleştirdi.

KAYNAK : BBC Türkçe
YORUMLAR 3
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    yeni pari kurmalarina gerek kalmiyacak ikinci korona dalgasinda yine birbirlerine düsec ekler ilk ayrlilacaklar polonya,macaristasn arkasida autmotikman devam edecek aslinda bunlar birbirlerine düsmanlar belli etmiyorlar
    Cevapla
  • mistoria 3 yıl önce Şikayet Et
    AB dağılırsa Avrupa'nın şımarık çocuğu şımarıklık yapamaz ve de şu küçük, önemsiz ülkeler de dillerini Türkiye'ye karşı çıkaramazlar. Aa, pardon ya yunanistan'da küçük, önemsiz ülkeler arasındaydı. :)
    Cevapla
  • Kackarli 3 yıl önce Şikayet Et
    Dağilin ulen
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR