100 milyon yıl öncesine ait! Deniz dibinde uyur haldeydi...

Bilim insanları 100 milyon yıldan uzun bir süredir uyku halinde olan mikropları başarıyla canlandırdıklarını duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 29.07.2020 06:34 GÜNCELLEME 29.07.2020 06:37 DÜNYA
100 milyon yıl öncesine ait! Deniz dibinde uyur haldeydi...
100 milyon yıl öncesine ait! Deniz dibinde uyur haldeydi...

Mikropların dinozorların yaşadığı dönemden kalma oldukları belirtildi.
 
Küçük organizmalar, Güney Pasifik'de denizin dibinde, besin açısından zayıf ve ama hayatta tutacak kaçar oksijen içeren tortu katmanlarında uyku halindeydi.
Araştırmayı Japonya Deniz-Yeryüzü Bilim ve Teknoloji Ajansı öncülüğündeki ekip yürüttü.
 
Araştırma, yeryüzünde az oksijen ve besinle on milyonlarca yıl var olabilen bazı ilkel türlere de ışık tutuyor.
 
Bilim insanları Güney Pasifik deniz yatağındaki 100 milyondan uzun süredir var olan tortu katmanlarını inceledi.
 
Araştırmacılar, neredeyse bütün bir çağ boyunca uyku halinde kalan mikropları uyandırmak için örnekleri kuluçkaya yatırdı ve mikropları canlandırabildi.
 
Japon bilim insanlarının öncülüğünde araştırmaları yürüten ekip, buldukları hemen hemen tüm mikropları canlandırabilmelerinin kendileri için de şaşırtıcı olduğunu söyledi.
 
Mikroplar yer yüzündeki en basit organizmalar arasında yer alıyor ve denizaltında oksijen bulunmayan hava boşlukları gibi olağan dışı çevre koşullarında yaşayabiliyor. Daha gelişmiş mikroplar ise bu ortamlarda da hayatta kalamıyor.
 
'HATA YAPTIK SANDIM'
 
Araştırmanın başyazarlarından Yuki Morono, "Mikropları bulduğumda önce bulgulardan şüphelendim, bir hata ya da deneyin başarısız olması sonucu ortaya çıktıklarını düşündüm" dedi.
 
AFP haber ajansına konuşan Morono, "Deniz altındaki biyosferdeki organizmalar için yaş sınırı olmadığını biliyoruz" diye ekledi.
 
URI Okyanus Bilimleri Enstitüsü'nden araştırmaya katılan Profesör Steven D'Hondt, mikropların deniz yatağında delinen en eski tortu katmanından çıktıklarını söyledi.
 
D'Hondt, "Deldiğimiz en eski tortu katmanı aynı zamanda en az besine sahip katman, hala canlı organizmalar var ve uyanıp büyüyüp çoğalabilirler" dedi.
 
Morono da, tortulardaki oksijenin, mikroplar için hiçbir enerji harcamadan milyonlarca yıl canlı kalabilmelerini sağladığını ifade etti.
 
Morono, araştırmanın yeryüzündeki en basit canlı yapılarının hayatta kalabilme yeteneklerine işaret ettiğini söyledi ve "Bizim aksimize, mikroplar bölünerek çoğalıyor dolayısıyla belirli bir ömürleri yok" dedi.
 

 

 

YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • Duayen 3 yıl önce Şikayet Et
    Corona'nın da canı sıkılmıştı tek başına iyi ki buldular ,garibim bizi bırakırda bulunan mikroba sarar inşallah
    Cevapla
  • Gergenes 3 yıl önce Şikayet Et
    bize bir faydası olur inşallah dayanıklı mikropları bulmak ne işe yarar iyi bir silah yapmaktan başka önce var etmeye çalışıyoruz şimdi nasıl yok olur çaresi nedir ..... Biz çok sıkıldık özümüzden geçiremediğimiz bayramlardan Çıkamadığımız tatillerden Yan yana can cana olamamaktan Bunlara bir faydası olup başımızdakini defetsinler önce
    Cevapla
  • Mustafa TURAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce mikrobun ne anlama geldiğini bilmek lazım. Mikrobun ne olduğunu bilmeden yorum yapıyorsunuz. Mikrop nedir veya kafanızda tasarladığınız anlam nedir arasındaki farkı anlamak lazım. Kimse görmediği hissetmediği bişeyi sırf birisi söyledi diye inanmaz
    Cevapla
  • Miy33 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki dünyada yeterince mikrop yok
    Cevapla
  • ÜMİT 3 yıl önce Şikayet Et
    Valla arkadas 100mılyon yıl oncesını canlandırdınızda 6 aylık olanı bi öldüremediniz gitti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR