MOZ: Doğu Akdeniz'de Yunanistan da masum değil

Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan yetki alanları ile ilgili gerilim Alman basınında geniş yer buluyor. Yorumlarda krizin çözümü için diyaloğa işaret ediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 01.09.2020 09:32 GÜNCELLEME 01.09.2020 10:10 DÜNYA
MOZ: Doğu Akdeniz'de Yunanistan da masum değil
MOZ: Doğu Akdeniz'de Yunanistan da masum değil

Alman basınında konuyu irdeleyen gazetelerden biri olan Markische Oderzeitung, doğal gaz arama anlaşmazlığı konusunda Yunanistan'ın da "masum olmadığını" ifade ediyor:

 

"Doğal gaz rezervlerini kendi çıkarına kullanmak isteyen Yunanistan da gerginliğin tırmanması konusunda masum değil. O da, Türkiye'nin Libya ile yaptığı gibi, Mısır ile münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı ve bu iki bölge birbiriyle çakışıyor. Yunanistan askeri girişimlerde de bulunuyor. Atina'nın sahip olduğu çok sayıda ada üzerinden dile getirdiği kıta sahanlığı iddiaları yeni değil. Ancak Türkiye'nin hak iddia ettiği doğal gaz yatakları konuyu alevlendiriyor. Diğer yandan bu ezeli iki düşman, tek bir tarafın doğal gaz rezervlerini kendi çıkarına kullanmasının mümkün olmayacağını kabul etmeli."

Handelsblatt gazetesi ise gerilimin çözümünde Avrupa Birliği'nin (AB) rolüne işaret ederken bu çözüm için de tek yolun müzakere olduğunu vurguluyor:

 

"Türkiye ile anlaşmazlığın çözülmesi AB için bir test. Berlin ve Paris ancak birlikte bir sonuca ulaşabilir. Macron ve Merkel'in 'iyi polis, kötü polis' stratejisi şu ana kadar gerilimi sadece tırmandırdı. İhtiyaç duyulan bölgede daha fazla asker değil, daha fazla diyalog. Ancak bu şekilde 'tüm koşullar' müzakere edilebilir. Silah şovu ile durum sadece daha kötüye gider."

KAYNAK : DW
YORUMLAR 4
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    Dış işlerimiz Yunanistan a Türkiye nin neden bu kadar kızgın olduğunu anlatan bir yazı göndersin AB basınına buna Ege de yaptıkları da dahil edilsin bakalım AB ülkelerinin kaç tanesi Yunanistan ın yanında kalacak onların önce yaptıkları gaz araması ve sonra attıkları Yunanistan Rum Kesimi İsrail ve Fransa İtalya anlaşması var o haritada gösterilsin ve sizin ülkeniz böyle bir şeyin olmasına izin verirmiydi densin bakalım onların tepkisi ne olacak Yunanlılar kendilerine göre uydurma belgeler gösterip kandırıyorlar AB yi nasıl olsa halk öğrenince siyasilerde sorgulamaya başlayacaklar
    Cevapla
  • Burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl da kaf oyunu yapıyor. Gazete bozuntusu Yunan önce Türkiye yı dışlayarak mısır İsrail ve Rum ile ortaklık kurdu,ne demek Yunanistan da masum değil. Biz haklıyız Yunan başladı biz bitirdik,o kadar. Kıl kuyruklar
    Cevapla
  • memur 3 yıl önce Şikayet Et
    başlığa eklediğiniz da eki aynı zamanda bizim de masum olmadığımız anlamını verir. Doğru başlık "Yunanistan masum değil" olmalıydı.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu tespit bizim değil Almanların tespiti.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR