AB'den dünyaya Rusya çağrısı!

Avrupa Birliği (AB), Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın Rusya topraklarında kimyasal silahla suikast girişimine maruz kaldığını belirterek, kimyasal silah kullanımı nedeniyle ortak uluslararası tepki çağrısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2020 23:12 GÜNCELLEME 03.09.2020 23:22 DÜNYA
AB'den dünyaya Rusya çağrısı!
AB'den dünyaya Rusya çağrısı!

Birlik adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Navalnıy'a yönelik sinir sistemine etki eden Noviçok grubu askeri bir kimyasalla suikast girişimini en güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

 

Çifte ajan Sergei Skripal ve kızı Yulia

Benzer bir kimyasalın 2018'de İngiltere'de eski çifte ajan Sergei Skripal ve kızı Yulia'ya yönelik suikast girişiminde de kullanıldığını belirten Borrell, kimyasal silah kullanımının hiçbir şart altında kabul edilemeyeceğini vurguladı.

 

Borrell, "AB, ortak bir uluslararası tepki çağrısı yapmaktadır ve kısıtlayıcı tedbirler dahil uygun şekilde harekete geçme hakkını saklı tutmaktadır." ifadesini kullandı.

Navalnıy'a yönelik girişimin Rus topraklarında meydana geldiğini hatırlatan Borrell, Rusya'nın acilen şeffaf soruşturma açmasını ve bunun için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile iş birliği yapmasını istedi.

Rus muhalif lider Alexei Navalnıy

Ağustos ayında Sibirya'dan Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalny, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.

Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalnıy, 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalnıy'ın politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 5
  • hıghlander 3 yıl önce Şikayet Et
    Putin'in yerinde onlar olsaydı,Putin'e ve çevresine 10 kat fazlasını yaparlardı...boş versenize bu işleri.!
    Cevapla
  • Memo 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail ve esed kimyasal silah kullandı, dünyanın gözü önün de yüzlerce insanı öldürdü. Görüntülerle kendiniz de doğruladınız, gıkınız çıkmadı. İki yüzlülüğün de ötesindeler bu alçak şrytanlar.
    Cevapla
  • Elazigli 3 yıl önce Şikayet Et
    Hade ordan o kadar insan oluyor. Suudi Arabistan adamı buhar etti. O zaman niye gikiniz çıkmadı. Çünkü ordaki Ebû cehilin evlatlarıni n tasmasi sizde.
    Cevapla
  • Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    Niye böyle
    Cevapla
  • Gakko 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Rusya yı desteklememiz lazım şu anda Rusya yada Komplo peşindeler bizi bağlamaz herhangi bir açiklama yapmak zorunda degiliz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR