Büyük tehlike: Tartus limanı da Beyrut gibi olmasın

Suriye’nin Tartus Limanı tehlike sinyali veriyor. Beyrut’taki patlama sonrası rejimin Tartus’ta patlayıcı varlığını inkar etmesi şüphe uyandırmıştı. Narkotik Dairesi eski Başkanı Mecda El-Humusi, limanda yüklü miktarda tehlikeli madde bulunduğunu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.09.2020 13:54 GÜNCELLEME 07.09.2020 13:54 DÜNYA
Büyük tehlike: Tartus limanı da Beyrut gibi olmasın
Büyük tehlike: Tartus limanı da Beyrut gibi olmasın

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 4 Ağustos günü 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesiyle yaşanan büyük felaket sonrası Tartus Limanı’yla ilgili ilginç bir açıklama gelmişti. Suriye rejiminin sözcülerinin Tartus’ta her türlü patlayıcı maddenin varlığını inkar etmesi süphe uyandırmıştı. Eski bir yetkilinin açıklamaları bu şüpheleri doğruladı ve bölgeyi büyük bir tehlikenin beklediği ortaya çıktı. Suriye rejimine bağlı Narkotik Dairesi’nin eski Başkanı Mecda El-Humusi, Tartus Limanı’nda terkedilmiş bir malzeme deposunda yüklü miktarda tehlikeli madde bulunduğunu söyledi.

 

REJİM ÜSTÜNÜ ÖRTTÜ

Limanda büyük bir yolsuzluk ve ihmal olduğuna dikkat çeken El-Humusi, “Patlayıcı malzemeler ülkeye kaçak yollarla girdi ve yasadışı bir şekilde depolandı. Beyrut’taki patlamaya benzer bir patlamaya yol açacak kadar tehlikeli bir durum söz konusu. Bir felaket olmadan harekete geçilmeli” dedi. Suriyeli yetkili konuşmasını “Limanda Eylül 2014’ten bu yana 7 bin kilogramın üzerinde temizlik ürünlerinin imalatında kullanılan hammadde bulunuyor. Ancak bu malzemeler uyuşturucu imalatında da kullanılıyor. Bu sebeple açılan soruşturma Mart 2015’te kapatıldı. Rejim olayların üstünü örtüyor” diye tamamladı.

 

İNKAR ÜSTÜNE İNKAR

Mecda El-Humusi’nin uyarılarından sonra Tartus Gümrük Müdürlüğü, “Limanda tehlikeli maddeler konusunda uzmanlaşmış bir komite var ve bu onların sorumluluğu, bizim değil” yönünde açıklama yaptı. Suriye rejimi hükümeti Ulaştırma Bakanı Ali Hammud ise tehlikeli maddelerin varlığını tamamen inkar etti.

RUSLAR KİRALADI

Rus News haber sitesi, Suriye’nin Tartus limanında depolanan şüpheli sevkiyatların varlığına ilişkin bir dosya yayınladı ve bu tehlikeli maddelerin limandaki işçilerin hayatını tehdit ettiğini vurguladı. Geçen yıl Beşşar Esad rejimi parlamentosu, Tartus Limanı’nın 49 yıllığına Rusya’ya kiralanmasını öngören anlaşmayı onaylamıştı. Anlaşmanın toplam değeri 500 milyon dolar ve Rus yetkililere göre Tartus Limanı, Beyrut’a alternatif olabilecek bir kapasiteye sahip.

KAYNAK : Yeni Şafak Gazetesi
YORUMLAR 1
  • Tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    ah keşke birde orası patlasa
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR