Dünyanın çözemediği 'BioNTech aşısı tedariği' problemine pratik çözüm

Dünyadaki pek çok ülke BioNTech aşısının yavaş bir şekilde dağıtılmasıyla mücadele ederken, İtalyan hava taşıtı üreticisi Tecnam, aşılamadaki gecikmeleri önlemek için P2012 TravelCare adlı bir uçak tasarladı. Bu kapsamda küçük bir yolcu uçağındaki koltuklar kaldırıp yerine uçuş sırasında sıcaklıkları - 86 derece sabitleyen devasa dondurucu yerleştirdi. Ayrıca uçak tek seferde 115 bin doz taşıma kapasitesine sahip.

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2021 15:54 GÜNCELLEME 19.01.2021 16:38 DÜNYA
Dünyanın çözemediği 'BioNTech aşısı tedariği' problemine pratik çözüm
Dünyanın çözemediği 'BioNTech aşısı tedariği' problemine pratik çözüm

Türk profesör Uğur Şahin'in kurucusu olduğu Alman BioNTech ve ABD'li Pfizer tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı ABD, Kanada, İsrail,  Almanya, İngiltere'nin de dahil olduğu 20'yi aşkın ülkede kullanılıyor. Ancak yüzde 95 etkili olan mRNA aşısının eksi 70 derecede taşınması, dağıtımının gecikmesine neden oluyor. Ek olarak, birçok ülkenin ücra bölgelerinde, ticari veya kargo uçaklarının güvenli bir şekilde inemeyeceği, topraktan yapılmış pistlere sahip küçük havaalanları bulunuyor.

YENİ UÇAK TASARLANDI

Ancak İtalyan hava taşıtı üreticisi Tecnam, derin dondurucu üreticisi DESMON ile birlikte çalışarak, Pfizer/BioNTech aşılarının güvenli ve hızlı bir şekilde taşıyabilecek bir uçak tasarladı.

TEK SEFERDE 115 BİN DOZ AŞI TAŞIYOR

P2012 TravelCare adı verilen uçakta, yolcu koltukları kaldırıldı ve yerine eksi 86 santigrat dereceye kadar soğutma yapabilen devasa bir buzdolabı yerleştirildi. Tek seferde 115 bin doz aşı kapasitesine sahip uçağın sistem kapandığında aşıları 12 saate kadar bu sıcaklıkta koruduğu belirtildi.

MALİYET 100 LİRADAN 37 KURUŞA DÜŞÜYOR

Tecnam, ayrıca aşı dozlarının hava yoluyla taşınmasının dağıtım süresini kısaltmasının yanı sıra,  maliyetleri de düşürdüğünü açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, aşıların soğutucu nakliye kamyonlarında taşınmasının maliyetinin  doz başına 13,50 dolara (yaklaşık 100 Türk lirası)  kadar çıktığı, ancak, uçakla taşımanın doz başına maliyetinin sadece 0,005 dolar yaklaşık (0,037 Türk lirası) olduğu ifade edildi.

"KISA BİR SÜRE İÇİNDE KULLANILMASI BEKLENİYOR"

Tecnam'ın Genel Müdürü Giovanni Pascale Langer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İlk aşı onayları duyurulduğunda, uzak bölgelerdeki toplulukların yardım alırken gecikmeler yaşayacağını fark ettik. Yalnızca Avrupa havalimanlarının yüzde  67'si, 5 bin feetten daha kısa pistlere sahip ve bu da onları büyük uçaklar için erişilemez hale getiriyor. Hızlı hareket etmeye karar verdik. P2012 Travelcare'i oluşturdu. Adil ve verimli aşı dağıtımını kolaylaştırmak için tasarlanan uçak, Kovidsiz bir dünya için verilen mücadeleye katkımızdır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Langer, "P20122nin her türlü hava koşulunda seyahat edebilme sertifikasına sahip olmasının onun hem  uluslararası havaalanları, hem de uzak yerlerindeki küçük havalimanları ı arasında uçabilmesine olanak tanıyor. Ayrıca platform bir saatten daha kısa sürede yeniden yapılandırılabildiği için aşı taşımayı büyük ölçüde kolaylaştıracak" dedi. Diğer taraftan, uçağın kısa bir süre içinde aşılarla birlikte havalanması bekleniyor.

KAYNAK : NTV
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu senin dediğin inaktif aşı bay Ahmet.. Millete akıl vermeden önce doğru bildiğinden emin ol
    Cevapla
  • Bill G. 3 yıl önce Şikayet Et
    Çip için dondurucu gerekmiyor.
    Cevapla
  • Levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Ugur Derin Dondurucu
    Cevapla
  • Hasanbb 3 yıl önce Şikayet Et
    Büyük iş değil soğuk zincir kamyonlara Türk ustalar 1 haftada dorse yapar takar. Ustaya uçağı verin onada yapar. İtalyanlarda bunu yapmış mantıklı
    Cevapla
  • akıncı 3 yıl önce Şikayet Et
    abartmayın, sanayideki buzdolapçı bile bunu yapar
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya şöyle bakıyorum herkes uzmanı gibi yorum yapıyor maasallah. Yahu merak etmeyin evet zor değil yapılabilir birşey. Neden bu kadar kendinize dert ettiniz. Kriyojenik tüplerlede yapılabilir. Ayarlanabilir birşey yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR