Aşı savaşları

Kovid-19 aşıları tek taraflı fahiş fiyat, üretim ve tedarik politikası izleyen şirketlerin elinde silaha dönüştü. AB’nin yetişkin nüfusun %70’ini yaza kadar aşılama planı suya düşünce Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, şirketleri eleştirerek yasal yollara başvuracaklarını açıkladı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de “ölümcül sözleşme ihlalleri” olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2021 07:07 GÜNCELLEME 26.01.2021 07:09 DÜNYA
Aşı savaşları
Aşı savaşları

Çin’in Vuhan şehrinden tüm dünyaya yayılan Kovid-19 salgınının üzerinden bir sene geçerken, vaka sayısı 100 milyona ulaştı. Milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği salgına tek çözüm diye sunulan koronavirüs aşılarında umut ise ilaç şirketleri tarafından sömürülmek isteniyor. Batılı devletlerin bencil bir stratejiyle bu yıl için üretilen aşıların büyük çoğunluğuna el koymasına karşılık ilaç şirketleri de uyguladıkları tek taraflı fahiş fiyat ve üretim politikasıyla öne çıkıyor. İlaç şirketleri, fahiş fiyat teklifleri üzerinden aşı satıyorlar. Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile ilaç şirketleri arasında gerilimin her geçen gün artması, aşı savaşlarını gündeme getirdi. Fransız Pastör Ensitüsü, koronavirüs aşı geliştirme çalışmalarının durdurulduğunu açıklaması da aşı sıkıntısı çeken AB’ye darbe oldu.

YUMRUĞU MASAYA VURDU

AB aşı üreticilerinden Kovid-19 aşısı temin etmelerine yönelik imzalanan sözleşmelere uymalarını istedi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Pfizer’i hedef alarak “Masaya yumruğumuzu vurduk” söyleminde bulundu.

ÖLÜMCÜL SÖZLEŞME İHLALLERİ

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de yaptığı açıklamada aşı üreticilerini eleştirerek, gecikmelerin “ölümcül sözleşme ihlallerine” yol açtığını ve İtalya ile diğer AB ülkelerinde büyük zarara yol açtığını belirtti. Pazartesi günü AB’de aşılama stratejisi ile ilgili yapılacak toplantıda, söz konusu gecikmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Avrupa ülkelerinin tüm tehditlerine rağmen Amerikan Moderna şirketi, Polonya’ya Salı günü (bugün) teslim edilmesi gereken aşı sevkiyatını tek taraflı ertelediğini duyurdu. Polonya Başbakanı’nın baş danışmanı Michal Dworczyk, “Ne yazık ki gelecek aşıların tarihi ertelendi.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Polonya medyası, hükümetin AB anlaşması dışındaki alternatif aşı firmalarına yöneldiğini yazdı. Daha önce AB üyesi Macaristan Rus Sputnik V ve Çin aşılarını alacağını duyurmuştu.

FAHİŞ FİYAT UYGULAMASI

Avrupa Birliği’ne tedarik sorunu çıkartan aşı firmalarının, diğer ülkelere ise fahiş fiyat uyguladığı görülüyor. Guardian gazetesinin haberine göre Güney Afrika, Oxford-AstraZeneca aşısına Avrupa ülkelerinin aldığı fiyatın iki buçuk katı ödeyerek almak zorunda kaldı. Avrupa ülkeleri aşının dozunu 2.16 dolarla alırken, Güney Afrika için 5,.25’lik fahiş fiyat çekildi. Yine aşı sürecinde hızla ilerleme kaydeden İsrail’in de yine yüksek fiyata ve vatandaşlarının sağlık bilgilerini paylaşmak şartıyla öncelikli aşı alım hakkı kazandığı ortaya çıkmıştı.

Eşitsizlik virüsü

Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam’ın yayınladığı rapora göre dünya genelinde ekonomik eşitsizlik pandemi döneminde daha da arttı. Rapor dünyadaki en zengin 10 kişinin 9 aylık servet artışıyla tüm dünyanın aşılanması mümkün olduğunu ortaya koydu. Eşitsizlik virüsü adı taşıyan raporda, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin bulunduğu dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti aynı dönemde net olarak 540 milyar dolar arttı. Raporda bu toplamın tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve hiç kimsenin pandemi nedeniyle yoksulluğa düşmemesi için yeterli olduğu belirtildi.

YORUMLAR 2
  • Arif 3 yıl önce Şikayet Et
    Boyle sirketlerin acaba bu virusun yayilmasinda pay varmi ??? Arastirma yapiliyormu ??? Bulgular var ise, sirketlerin sahiplerini idam edilecek, ve butun mal varliklarina el konsun.
    Cevapla
  • Fethi 3 yıl önce Şikayet Et
    bizde bu sıkıntı olmaz inşallah adamsın reis
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR