İmzalar atıldı: Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale aldı! Charles de Gaulle Doğu Akdeniz'e iniyor

Yunanistan, Fransa'dan 2,3 milyar euro karşılığında satın alacağı 18 Rafale savaş uçağı için bu ülkeyle anlaşma imzaladı. Atina yönetimi "Rafale alan Avrupa'daki ilk ülke" olurken, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'un şubat sonunda bir Yunan fırkateyni eşliğinde Doğu Akdeniz'e geleceğini ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2021 17:15 GÜNCELLEME 27.01.2021 09:00 DÜNYA
İmzalar atıldı: Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale aldı! Charles de Gaulle Doğu Akdeniz'e iniyor
İmzalar atıldı: Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale aldı! Charles de Gaulle Doğu Akdeniz'e iniyor

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, temaslarda bulunmak üzere geldiği Atina'da, Yunan mevkidaşı Nikos Panayiotopulos ile Yunanistan Savunma Bakanlığında bir araya geldi.

Yunanistan'ın Fransa'dan almaya karar verdiği 18 Rafale savaş uçağı için resmi anlaşmaya imza atan ikili, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

"ANLAŞMA CAYDIRICILIĞIMIZ ARTIRACAK"

Panayiotopulos, Rafale savaş uçaklarının alımıyla Yunan hava kuvvetlerinin önemli ölçüde güçleneceğini savunarak, bu anlaşmanın iki ülkenin savunma iş birliğinin derinleştirilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Anlaşmanın, ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını savunmakla görevli Yunan hava kuvvetleri ve silahlı kuvvetlerinin kapasitesini ve caydırıcı gücünü artırmasına katkı sağlayacağını savunan Panayiotopulos, "karmaşık ve büyük bir silahlanma programıyla ilgili müzakerelerin ilk kez bu kadar hızlı ve düzenli şekilde geliştiğini" kaydetti.

YUNANİSTAN "RAFALE ALAN AVRUPA'DAKİ İLK ÜLKE" OLDU

Parly ise Yunanistan'ın Avrupa'da bu uçakları satın alan ilk ülke olduğunu, Atina ve Paris'in birçok konuda ortak noktaları paylaştığını belirtti.

Yunan deniz kuvvetlerinin yenilenmesinde Fransız savaş gemilerinin de yer alması ümidini dile getiren Parly, çok yakında bu konuyla ilgili teklifin de Atina'ya sunulacağını aktardı.

FRANSIZ UÇAK GEMİSİ "CHARLES DE GAULLE" DOĞU AKDENİZ'E GELECEK

Parly, Fransa'nın nisanda Yunanistan ile düzenleyeceği iki ortak tatbikata 8 Rafale uçağıyla katılacağını belirterek, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'un şubat sonunda bir Yunan fırkateyni eşliğinde Doğu Akdeniz'e geleceğini de ifade etti.

Fransız bakan, Panayiotopulos ile görüşmesinin ardından Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından Maksimu Sarayı'nda kabul edildi.

İLGİLİ KANUN TASARISI YUNANİSTAN MECLİSİNDEN GEÇMİŞTİ

Yunanistan Parlamentosu, Fransa'dan 18 Rafale savaş uçağı alımını öngören yasa tasarısını 14 Ocak 2021'de onaylamıştı.

Atina hükümeti, 6'sı yeni, 12'si ikinci el Rafale savaş uçağının Fransa'dan 2,3 milyar euro karşılığında satın alınacağını duyurmuştu.

Fransa'dan ilk teslimatın temmuzda alınacağı, 18 uçağın tamamının ülkeye gelmesinin 2023 yılı ortasını bulacağı belirtilmişti.

SİLAHLANMAYA AYRILAN PAY 5 KAT ARTMIŞTI

Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerilimin gölgesinde Atina yönetimi, yıllardır içinde olduğu mali zorluklar, kemer sıkma politikaları ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteği sayesinde zorlukla ayakta durabilen ekonomik tablosuna rağmen 2021 için bütçeden silahlanmaya ayırdığı payı 5 kat artırma yoluna gitmişti.

Savunmaya 2021 için 5,49 milyar euro, savunma harcamalarındaki silahlanma kalemlerine ise 2,5 milyar eoru pay ayırdığını açıklayan Atina'nın, askeri harcama planı "son 11 yılın en yüksek düzeyine" ulaşmıştı.

Ülkenin bütçe projeksiyonuna göre, 2020'de Yunanistan ekonomisinin yüzde 10,5 daraldığı tahmin ediliyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 137 TÜMÜ
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    12 sihaya bakar bu iş
    Cevapla
  • Berk 3 yıl önce Şikayet Et
    Hertarafi karargah olsa ne yazar buna bir atmaca yeter elizabete yaptigimiz muameleyi bunada yapariz
    Cevapla
  • PİRİ REİS 3 yıl önce Şikayet Et
    PİRİ REİS DERKİ BENİM RESMİMİ AMPLEMIMI KULLANMAK MİRAS HAKKIDIR.LAKİN KIRGINIM SIZE. ÇÜNKÜ DERHAL 10 LARCA UÇAK GEMİSİ YAPMANIZI İSTİYORUM. BASIRETINIZI AÇIN. GÜCE KARŞI GÜÇ KURUN.LAKİN ZAFER ALLAHINDIR.21 Yüzyılın EN ETKİLİ TORPIDOSUNU. MUTLAKA ARGE İLE İCAT EDİN. ARTI.GEMİ BATIRAN SÜPERSONİK. HİPERSONİK FUZELEREDE BAYILIRIM.PİRİ REİS SİZİ UYARDI.AKDENİZ BENİM GOLUMDU.INSAALLAH. . AKDENİZ SONUNDA SİZİN OLACAKTIR.BİRAZ DAHA ARGE Yİ ARTIRIN İYİ EDERSİNİZ.
    Cevapla
  • Cafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu keferelerin kaşıntısı bitmiyor gece gündüz çalışıp hisar U yu Savaş uçağını ve uzun menzilli seyir füzelerini acilen yapmamız lazım.
    Cevapla
  • eczacı 3 yıl önce Şikayet Et
    malzeme oyunu olduğu belliydi yunan halkını bile uyuttular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR