Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Euronews'ten Efi Koutsokosta'ya verdiği röportajda Türkiye ile yaşanan krize dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ankara'ya yaptırımların halen daha masada olduğunu söyleyerek, "Türkiye savaş gemisi diplomasisinin sonuç vermediğini gördü" ifadelerini kullandı.

Dendias, İyon Denizi'ndeki 12 mil kararının Ege'de uygulanması ile ilgili Miçotakis'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara değinerek, "Bu açıklamanın Başbakan Miçotakis tarafından Ağustos 2020'de yapıldığını söylemeliyim. Bir ülkenin karasularını genişletmesi kendi egemenlik hakkıdır. Ve Yunanistan da bu egemenlik hakkını uygun zaman geldiğinde kullanacaktır. Bu bağlamda ya da başka bir konuda Türkiye dahil hiçbir ülkeyle müzakere etmeyecektir" dedi.

İŞTE DENDİAS'IN EURONEWS'E VERDİĞİ RÖPORTAJIN TAMAMI;

Efi Koutsokosta: "Yaptırımlardan konuşmaya devam edelim. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yasadışı faaliyetleri nedeniyle aylardır tartışılan yaptırımlar, aralık ayında AB konseyinin siyasi kararına rağmen hala bekleme aşamasında. Ve Almanya Dışişleri Bakanı açık bir şekilde Türk tarafının son zamanlarda yarattığı bu yeni olumlu atmosferin yaptırımlarla bozulmaması gerektiğini söyledi. Şu anda Türk tarafının takındığı bu yeni olumlu siyasi yaklaşım, yaptırımları masadan kaldırmaya yeterli mi?"

Nikos Dendias: "Yaptırımları masadan kaldırmak için masaya koymadığımızı söylememe izin verin. Evet, Heiko Maas sizin söylediklerinizi aynen beyan etti, ancak yaptırımlar tartışılmadı. Gündemde değildiler. Tartıştığımız şey şu andaki ilişkilerdi. Sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye politikasının savaş gemisi diplomasisinden, her konuyu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde müzakere edebileceğimiz bir ülkeye dönüşüp dönüşmediği gerçeğiydi, bu büyük değişimin tanımıydı. Bekleyip göreceğiz, bakalım Türkler ne yapacak."

Efi Koutsokosta: "Yani Türkiye’nin hala müzakere masasında olduğunu söylüyorsunuz."

Nikos Dendias: "Avrupa Birliği Türkiye’nin hala masada olduğunu söylüyor ve yaptırımların uygulanmamasını umuyor. Ve bunların uygulanmamasının tek yolu da Türkiye'nin uluslararası hukuka riayet etmesidir."

Efi Koutsokosta: "Peki Türkiye’nin istediğini elde ettikten sonra olumlu tavrını değiştirip tekrar eski pozisyonuna dönebilme riski yok mu?"

Nikos Dendias: "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dostum Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türk toplumunun menfaatinin nerede olduğunu net bir şekilde görmelerini umuyoruz. Ben de Türk toplumunun ve Türkiye'nin gerçek çıkarının Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler olduğuna inanan biriyim. Kim bilir belki de ileride Avrupa Birliği üyesi olacaklar. Ancak bunun gerçekleşmesi için daha yakın ilişkiler ve Avrupa mevzuatına tam bağlılık gerekli. Ama lütfen hatırlatmama izin verin, Avrupa müktesebatı aynı zamanda Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesini de içeriyor.. Yani Türkiye eninde sonunda bunu kabul etmek zorunda."

Efi Koutsokosta: "Beş yıl aradan sonra ilk kez istikşafi, yani araştırma görüşmelerine başlanacak. Sormak istiyorum, bu süreçten gerçekçi beklentileriniz nelerdir?"

Nikos Dendias: "Herkes gibi bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Ama bunun büyük bir adım olmadığını da söylememe izin verin. İstikşafi, keşif görüşmeleri müzakere etmek anlamına gelmez. Bunlar, gerçek müzakerelere başlamak için referans koşullarının tanımlandığı büyükelçilik düzeyindeki görüşmelerdir. Evet, beş sene sonra bu bir ilk. Türkiye’nin iddia ettiği gibi görüşmeleri 2016’da Atina değil, Ankara yönetimi durdurdu. Ancak bunun üzerinde durmaya çok gerek yok. Bu toplantıları, "tekrar müzakerelere başlamak için görüşme yapmak" şeklinde tanımlayabiliriz. Bu noktadan nereye doğru gideceğimizi hep birlikte göreceğiz."

Efi Koutsokosta: "Bu süreçte kırmızı çizgiler var mı, ya da olacak mı?"

Nikos Dendias: "Bence bu bahsi kırmızı çizgilerle tanımlamaktan ziyade sürecin olumlu yanlarını görmeye çalışalım. Sonuçta Türkiye, savaş gemisi diplomasisinin hiçbir çözüm yolu açmayacağına karar verdi ve şimdi de Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği ile bir anlaşma yapma çabasına geri dönüyor. Bunu son derece önemli bir gelişme olarak görüyorum ve bu süreci geliştirebileceğimizi düşünüyorum."

Efi Koutsokosta: "Bu bağlamda geçen hafta Yunanistan batı kıyısında bulunan İyonya Denizi’ndeki kıta sahanlığını genişletti ve aynı şeyi doğu kıyılarında da (Ege) yapmak istediğini açıkladı. Türkiye’nin askeri harekat uyarılarına karşı bu konuda hala ısrar etmeyi düşünüyor musunuz?"

Nikos Dendias: "Bu açıklamanın Başbakan Miçotakis tarafından Ağustos 2020'de yapıldığını söylemeliyim. Bir ülkenin karasularını genişletmesi kendi egemenlik hakkıdır. Ve Yunanistan da bu egemenlik hakkını uygun zaman geldiğinde kullanacaktır. Bu bağlamda ya da başka bir konuda Türkiye dahil hiçbir ülkeyle müzakere etmeyecektir."

Efi Koutsokosta: "Doğu Akdeniz’deki sorunla ilgili Yunanistan ile Türkiye farklı düşünüyor. Elbette doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarından bahsediyorum. Yunanistan Mısır ve İsrail gibi bölgedeki birçok ülkeyle anlaşma sağladı. Bu durum, Yunanistan'ın Türkiye olmadan bu konuda hareket edebileceği anlamına mı geliyor?"

Nikos Dendias: "Biz Türkiye’yi hiçbir konuda dışlamak istemiyoruz. Bu, karşı tavır almaktan daha yanlış bir yaklaşım. Aksine biz Türkiye ile her alanda birlikte hareket etmek istiyoruz. Yunanistan, Türkiye ile uluslararası hukuk kuralları çerçevesi doğrultusunda karşılıklı çıkarlara dayanan ilişkiler kurmak istiyor. Yunanistan’ın da Türkiye’nin, her iki devletin de izlemesi gereken yol bu bence."

Yorumlar 55 Yorum Var
  • özmuşlu 28.01.2021 21:00
    Sabırda bir yere kadar kaşındıkça kaşınıyorlar hadi hayırlısı....
  • master 28.01.2021 20:40
    yani diyorki: biraz güçlü hissetsek Türkiye yi takmayız bile 12 mile çıkarıveririz karasularımızı . Türkiyenin bunlara fırsat ve vakit vermemesi gerek, Türkiyenin acilen adaları geri istemesi lazım. karasularını falan düşünecek halleri kalmaz adalar konusu gündeme gelince.
  • Musti 28.01.2021 19:06
    İt ürür kervan yürür eğer biz savaşmaya karar verirsek senin üstlerinde asker yığma cesareti gösteren abilerin bile sizi yüzüstü bırakarak kaçar olan Yunanistan'a olur atinaya Türk bayrağını dikeriz inşallah
  • Karabatak 28.01.2021 18:29
    bu davranışlarınız sayesinde bizim elimiz güçleniyor silahlarımızı çeşitlendiriyoruz. Bu kafa ile siz daha çok çöp satın alırsınız.
  • Mert 28.01.2021 18:18
    Bunlar konuştukça gemi gönderelim Ege ve Akdeniz’e
Daha fazla yorum görüntüle