Peş peşe açıklamalar: Çin aşısında önemli gelişme

Çinli firma Sinovac'ın geliştirdiği Kovid-19 aşısının yaygın kullanımı Çin'de onaylanırken Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da deneme ve acil durum kullanımlarına başlandı. Avrupa ülkelerinin de olumlu yaklaşım sergilediği Çin aşısı hakkında Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, AB'nin onaylaması durumunda kullanabileceklerini duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 07.02.2021 12:35 GÜNCELLEME 10.02.2021 09:29 DÜNYA
Peş peşe açıklamalar: Çin aşısında önemli gelişme
Peş peşe açıklamalar: Çin aşısında önemli gelişme

Çin'de Sinovac Biotech şirketinin geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını kullanan ülke sayısı artışa geçti. Özellikle hızlı tedarik ve etkili çözüm noktasında önemli gelişme kaydeden Çin aşısı hakkında Avrupa da olumlu yaklaşım sergilemey başladı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, AB tarafından onaylanmaları halinde Çin aşısıyla aşılanmaya hazır olduğunu söyledi.

ÇİN VEYA RUS AŞISI

Alman Welt am Sonntag gazetesine konuşan Kurz, Avrupa’da onaylanmaları durumunda Rusya ve Çin’in aşılarıyla aşılanmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kurz, Sputnik V aşısı veya Çin aşısı AB’de tescil edilirse, Avusturya’nın bu aşıların üretimini organize etmeye de hazır olduğunu ekledi. Kurz, “Tıpkı diğer ülkelerin aşıları gibi” dedi.

ÇİN AŞISININ AVRUPA'DA KULLANIMI

Kurz, konunun kim tarafından geliştirildiğinden bağımsız olarak, en kısa zamanda en güvenli aşıya ulaşmakla ilgili olduğunu ekledi.

Sputnik V aşısının yurtdışında pazarlanmasından sorumlu Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), aşının AB’de tescili için süreci başlattı. Macaristan, aşıyı tescil eden ilk AB ülkesi oldu.

ANLAŞMA YAPAN ÜLKE SAYILARI ARTIYOR

Yaygın kullanımı dün Çin yönetimi tarafından onaylanan Sinovac aşısının uygulanması, şimdiye kadar Türkiye de dahil 3 ülkede acil durum ve klinik denemeleri kapsamında başladı.

İlk olarak Nisan 2020'de Çin'de geliştirilen ve "CoronaVac" olarak isimlendirilen Sinovac aşısının ilk klinik denemeleri geçen yıl yapıldı.

Yıl başında ilk satışları Brezilya, Türkiye ve Endonezya'ya yapılan Sinovac'ı satın almak için anlaşma yapan ülke sayısı, bir ay içinde artış gösterdi.

Sağlık uzmanları, ABD'li Pfizer aşısı -70, Moderna aşısı da -20 derecede muhafaza edilmesi gerekirken Sinovac'ın 2 ila 8 derece sıcaklıkta veya buzdolabı soğukluğunda muhafaza edilebilmesini, diğer firmaların aşılarına kıyasla avantaj olarak görüyor.

Çok düşük soğuklukta milyonlarca doz aşı muhafaza edebilecek teknik imkanları olmayan birçok ülkenin, kolay muhafaza şartları nedeniyle ilerleyen zamanlarda Sinovac aşısına yönelebileceği öngörülüyor.

AVRUPA İNATKİF AŞILARA SIÇAK BAKIYOR

Avrupa Pfizer aşısında yaşanan teslimattaki aksaklıklar nedeniyle inaktif aşıları tecih etme fikrine sıcak bakmaya başladı. Bu noktada pek çok Avrupa ülkesinden Çin ve Rus aşısına yönelik açıklamalar geldi:

FRANSA: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birkaç hafta önce “Sputnik V” aşısı için Rusya’ya ekip gönderdi.

İSVEÇ: Aşı Koordinatörü Richard Bergström, “Sputnik V” aşısının İsveç’te kullanılabileceğini belirtti.

182 MİLYON DOZ SATILDI

Çin basınından Global Times, şimdiye kadar en az 17 ülkenin Sinovac aşısını satın almak üzere anlaşmaya vardığını öne sürdü, fakat şimdiye kadar 9 ülke Sinovac aşısı satın aldığına dair açıklama yaptı.

Bloomberg'in verilerine göre, dünya genelinde şimdiye kadar Sinovac'ın 182 milyon doz aşısı satıldı.

Sinovac aşısı almak için anlaşmaya varan ülkeler arasında Türkiye ve Endonezya'nın 50'şer milyon, Brezilya'nın 46 milyon, Malezya'nın 14 milyon, Tayland ve Şili'nin 2'şer milyon doz aşı satın aldığı açıklanırken, geri kalan 18 milyon dozun da Kolombiya, Laos ve Uruguay tarafından alındığı belirtildi.

Sinovac Biotech şirketinden yapılan açıklamada, şimdiye kadar 12 bin 396 kişi üzerinde yapılan denemelerde, aşının Kovid-19 salgınının yayılmasına karşı yüzde 100, virüs nedeniyle hastaneye kaldırılma ve ölümlere karşı ise yüzde 83,7 etki gösterdiği belirtildi.

ENDONEZYA VE KOLOMBİYA'DA SINIRLI KULLANIMI ONAYLANDI

Çin'in yaygın kullanımına onay vermesiyle birlikte Sinovac aşısını satın alan ülkelerden Endonezya ve Kolombiya da aşının sınırlı kullanımını onayladı.

Kolombiya Ulusal Gıda ve İlaç Gözetim Enstitüsünden (INVIMA) yapılan açıklamada, Sinovac tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ülkede acil kullanımı için yetki verildiği bildirildi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque yaptığı açıklamada, Çinli ilaç şirketinden gerekli izinlerin alındığını belirterek, "INVIMA Acil Durum Protokolü hızlı şekilde onaylandı. Kovid-19 aşısının ülkeye geliş sürecinin rekor şekilde tamamlanması için uzmanlarımız çok titiz ve özenli çalıştı." ifadelerini kullandı.

Endonezya'da ise Gıda ve İlaç Ajansının (BPOM) yaptığı inceleme ve denemelerin ardından Sinovac aşısının ileri yaş grubu için kullanımı onaylandı.

4 ÜLKE DAHA ONAY BEKLİYOR

Singapur Sağlık Bakanı Gan Kim Yong da ülkedeki Sağlık Bilimleri Kuruluşunun (HSA), Sinovac'ın etkililik düzeyini araştırdıktan sonra aşıyı onaylamak için karar vereceğini açıkladı.

Kolombiya ve Endonezya'nın ardından Tayland, Filipinler ve Malezya'nın da Sinovac aşısının kullanımını onaylaması bekleniyor.

Öte yandan, Çin'in tüm ülkelere koronavirüs aşısına eşit erişim sağlamayı amaçlayan COVAX girişimi için, Sinovac ve 2 ayrı Çinli firmanın geliştirdiği 10 milyon doz aşı bağışlayacağını açıklaması üzerine, dar gelirli ülkelerde Sinovac'ın aşısının kullanımının artması öngörülüyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • tuğra 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi ki türkiye ab ye girmiyor.inşallah da girmez.onların her konuda onayı olmadan kimse birşey yapamıyor.
    Cevapla
  • sosyete- 3 yıl önce Şikayet Et
    resmi olarak girmesekte - zina yasasi domuz eti kasaplik ve istanbul sözlesmesi ile ab üye olduk bile coktan moderen olduk sosyetik olduk
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    Gene küreciler ulus devletlere çaktı ya. Bravo şeytana gene 1-0 galip.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni Mutasyondan sonra Çin Aşısının en etkili Aşı olduğu ortaya çıktı. Çin Aşısı Virüsü kesin olarak bitirebilir.
    Cevapla
  • can 3 yıl önce Şikayet Et
    aşı yerine bağışıklığınızı güçlendirin
    Cevapla
  • Coronvac 3 yıl önce Şikayet Et
    Komedi
    Cevapla
  • Coronvac 3 yıl önce Şikayet Et
    Komedi
    Cevapla
  • Aziz 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye neden Rus aşısı almıyor bu aşı Türkiye'de üretiliyor. Sputnik V.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR