Korona aşısında kriz üstüne kriz

Avrupa Birliği, aşı anlaşması yaptığı AstraZeneca arasında yine kriz yaşandı. AB liderlerinin “tedarikte yine sorun yaşanacak” açıklamasına şirketten , “2021’in ikinci çeyreği için taahhüt edilen 180 milyon dozu teslim edeceğiz” karşılığı geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2021 06:39 GÜNCELLEME 25.02.2021 08:46 DÜNYA
Korona aşısında kriz üstüne kriz
Korona aşısında kriz üstüne kriz

Avrupa Birliği (AB) ile ilaç firması AstraZeneca arasında yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının teslimat miktarları bir kez daha tartışma konusu oldu. AB yetkililerine dayandırılan ve AstraZeneca’nın tedarik hedefine uyamayacağını savunan haberlerin medyaya yansıması üzerine ilaç üreticisinden yalanlama geldi.
 

5 AB ülkesi, Kovid-19 aşı üretiminin hızlandırılması çağrısı yaptı


AstraZeneca’nın bir sözcüsü, bazı basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada, 2021’in ikinci çeyreği için taahhüt edilen miktar olan 180 milyon dozun teslimatının yapılacağını söyledi. Bazı medya kuruluşları, AB yetkililerine dayandırdıkları haberlerde, AstraZeneca’nın ikinci çeyrek için taahhüt miktarının yarısından daha azını yani 90 milyon dozdan daha az aşı temin edebileceğini iddia etmişti.

AstraZeneca’nın aşı tedarikiyle ilgili AB ile şirket arasında daha önce de gerilim ortaya çıkmıştı. Firma, ocak ayındaki açıklamasında, yılın ilk çeyreğinde teslimatın beklenenin çok altında olacağını açıklamıştı. AB ile şirket arasındaki görüşmelerde, AstraZeneca’nın yaklaşık yüzde 60 eksilterek 31 milyon doza düşürdüğü aşı miktarının ilk çeyrek için 40 milyon doz olması kararlaştırılmıştı. AB, yaz sonuna kadar yetişkin nüfusun yüzde 70’ini aşılamayı hedefliyor ve bunun için Avrupa’da onaylanan BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca’nın aşılarını kullanmayı planlıyor.

YORUMLAR 3
  • Ahmet Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli aşımız nerde?
    Cevapla
  • Eryiğit 3 yıl önce Şikayet Et
    55 ve 65 yaşın aşı zamani ne zaman yapılacağına dair bir açıklama bekliyoruz.
    Cevapla
  • sümeyye 3 yıl önce Şikayet Et
    65 yaş bir haftadır aşılanıyor zaten
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR