NATO, ABD ve AB'den Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili peş peşe açıklamalar!

NATO, Avrupa Birliği ve ABD'den Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili peş peşe son dakika açıklamalar geldi. ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği, 'Ermenistan'da devam eden olayları derin rahatsızlıkla izliyoruz, tarafları sakinliğe çağırıyoruz' açıklamasını yaptı. AB 'Tüm aktörler sakin olmalı, gerilimi tırmandıran eylemlerden kaçınmalı' dedi. NATO taraflara demokrasiye bağlılık çağrısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2021 18:48 GÜNCELLEME 25.02.2021 23:01 DÜNYA
NATO, ABD ve AB'den Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili peş peşe açıklamalar!
NATO, ABD ve AB'den Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili peş peşe açıklamalar!

Ermenistan Ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını talep etti. Ordunun istifa çağrısının ardından açıklama yapan Paşinyan, bu hamleyi "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Paşinyan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı da görevden aldığını duyururken, halkı sokağa çağırarak darbeye karşı gelme çağrısında bulundu. 

Ermenistan'da darbe girişimi! Türkiye'den ilk açıklama

ABD: ERMENİSTAN'DA TARAFLARI SAKİNLİĞE ÇAĞIRIYORUZ

Ermenistan'daki darbe girişimine Washington'dan da tepki gecikmedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Ermenistan'da ordunun siyasete karışmaması gerektiğini ve Ermenistan'ın demokrasisini desteklediklerini açıkladı.

ABD'nin Ermenistan Büyükelçiliği, "Ermenistan'da devam eden olayları derin rahatsızlıkla izliyoruz, tarafları sakinliğe çağırıyoruz" açıklamasını yaptı. 

Büyükelçilik, ülkede devam eden olayların derin rahatsızlıkla izlendiğini açıkladı. Taraflar sakinliğe ve problemi aralarında halletmek için görüşmelere çağrıldı.

Ermenistan'da ordu muhtıra verdi!

AB: TÜM AKTÖRLER SAKİN OLMALI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan'daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Ermenistan Anayasası'na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, Ermenistan'daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, bugün, Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

NATO'DAN ERMENİSTAN'A DEMOKRASİ ÇAĞRISI

NATO, Ermenistan'da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istemesi sonrası gelişmelerin yakından takip edildiğini belirterek demokrasiye bağlılık çağrısında bulundu.  

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, sosyal medyadaki açıklamasında, İttifak'ın ortak ülkelerinden Ermenistan'daki gelişmeleri yakından izlediklerini bildirdi.

Gerginliği daha da yükseltecek açıklamalar ve eylemlerden kaçınmanın önemine işaret eden Lungescu, "Siyasi farklılıklar barışçıl yollarla ve Ermenistan anayasasına uygun şekilde demokrasiyle çözülmelidir." ifadesini kullandı.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey askerler, Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyen bir bildiri yayımlamış, Paşinyan ise bu adımı "darbe girişimi" olarak nitelendirerek destekçilerini sokağa çağırmıştı. Muhalefet de Genelkurmay Başkanı'nın çağrısına destek vermek için Erivan sokaklarında protestoya başlamıştı.

YORUMLAR 61 TÜMÜ
  • yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    hani bizimde 15 temmuz vardı ya o zaman niye taraflara sakin olun diye seslenmiyorlardı. Işte onların bir hesabı varsa ALLAH'ın da bir hesabı olduğunu unutmayacaklar.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    konu ermenistan olunca amerika ve avrupa jet hızıyla sivil iradeye destek ve demokrasi çağrısı ile orduya karşı söylemlerde gecikmiyorlar, 15 temmuzda ve diğer islam ülkelerinde hertürlü yobazlık ve darbeciyi destekliyorlar
    Cevapla
  • f.d 3 yıl önce Şikayet Et
    çokta fifi
    Cevapla
  • Vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Endişe ile izliyorum
    Cevapla
  • Zekeriya 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaygı duyuyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR