ABD'li eski Bakan yardımcısından Türkiye ve YPG açıklaması!

ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcı Kimmitt, katıldığı özel yayında CNN Türk’ün sorularını yanıtladı. Kimmitt, S-400 ve F-35 tartışmalarını değerlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.03.2021 00:48 GÜNCELLEME 27.03.2021 00:51 DÜNYA
ABD'li eski Bakan yardımcısından Türkiye ve YPG açıklaması!
ABD'li eski Bakan yardımcısından Türkiye ve YPG açıklaması!

ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Kimmitt CNN Türk'e özel açıklamalarda bulundu. ABD'nin Suriye'deki konumu, S-400 ve F-35 tartışmalarını değerlendiren Kimmitt 'YPG ile ortaklık Türkiye ile ittifaka zarar veriyor.' dedi.

11 Eylül saldırısı ile başlayan süreç hakkında konuşan Kimmitt, ABD’nin bu saldırı sonrası bir karşılık verme ihtiyacı hissettiğini belirtti ve “Terörizme ve diğer ülkelerden gelen tehditlere direkt müdahale etmemiz gerekiyordu. Suriye'deki duruma bakıyorum. Yapacak çok işimiz var. Türk ve Amerikan güçleri arasındaki operasyonel bölge değişimi başarılı oldu bence. Ama siyasi durum ve insani felakete tüm dünyanın müdahale etmesi gerek.” dedi.   

ABD’nin SDG, PKK bağını reddetmesi ve SDG’ye desteğini sürdürmesi konusunda fikri sorulan Kimmitt, “Bir kere daha önce Amerika'nın YPG ve PKK arasında bağları direkt reddettiğini hiç duymadım. Hatta Obama dönemindeki dışişleri bakanımız bu durumu kabul etmişti. Bence bu ortalık ne yazık ki Türkiye ile ittifakımıza zarar veriyoruz. Bir orta yol bulunabilmesini isterdim ama henüz o aşamaya gelemedik.” dedi.   

“AKAR VE AUSTIN ÇÖZEMEZSE KİMSE ÇÖZEMEZ”

Kimmitt Türkiye NATO ilişkileri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “NATO ittifakı 7/24 çalışmalı. İttifaktaki ülkelerin hepsi ortak fayda için çalışmalı.” ifadelerini kullanan Kimmitt şöyle devam etti;   

“Türkiye NATO'daki en büyük kara kuvvetlerinden birine sahip. İttifakta kalması çok önemli. Ama satın alınan silah sistemleri bizi endişelendiriyor. Rakiplerimize teknolojik veri aktaracak elektronik zaafiyetler olma riski var. S-400'lerin radarlarına takılan veriler istemeden rakiplerimizin eline geçebilir. Bu konuyu çözmemiz gerek. Savunma bakanı Austin ve Hulusi Akar bu durumu çözmeye çalışıyor, biliyorum. Hulusi Akar bir Amerikan dostu, aynı zamanda vatansever bir türk. Eğer ikisi bu sorunu çözemezse kim çözer bilemiyorum. Ordularımızın başında böyle yetkin komutanlar olması çok iyi bir şey.”   

"S-400 KONUSUNU ÇÖZMEMİZ GEREK”

Kimmitt, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ardından F-35 programından askıya alınması hakkında ise şunları söyledi;   

"Buradaki sorun S-400'lerin F-35'lerin içindeki gizli bilgileri tespit etme ihtimali. Daha önce de belirttiğim gibi bizi endişelendiren şey füzeler değil, radar sistemi. Radar sistemindeki bilgilerin rakiplerimizin eline geçmesi hem Türkiye, hem de F-35'leri satın alan diğer ülke ve şirketler için tehlike teşkil eder. Radar kullanıldığı ve yabancılar tarafından hacklenme riski olduğu sürece Amerika'nın kararının hem Türkiye hem NATO hem de Amerika için doğru olduğunu düşünüyorum.“

"F-35'LERDE BÜTÇE AŞIMI VAR"

“F-35'lerin bahsedildiği gibi en gelişmiş silah sistemi olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Kimmitt, Pentagon’un F-35 programına ABD Kongresi’nden gelen baskıyla baktığını belirtti.   

F-35 programında bütçe aşımının yanı sıra üretim ve geliştirme aşamaları yüzünden gecikmeler olduğunun altını çizen Kimmitt, "Kongre'de Pentagon'a F-35 programının iyice gözden geçirilmesi için baskı yapan bir kesim var. Parasının karşılığını veriyor mu 5. ya da en azından 4 buçukuncu nesil bir savaş jeti mi bilmek istiyorlar. Çünkü NATO müttefiklerimiz, Amerika ve F-35 programına üye olan herkes dünyanın en gelişmiş savaş jetine sahip olmak istiyor.” dedi.   

ABD - Suudi Arabistan ilişkisine de değinen Kimmitt şu ifadeleri kullandı;

"Amerikan hükümetinin yaptırım kararlarını yargılamak bana düşmez. Ama bence hepimiz kimsenin hukukun üstünde olmadığını ve suç işleyen herkesin adaletin karşısına çıkması gerektiğini kabul etmeliyiz. Bu durum Suudi Arabistan'da da Amerika'da da Türkiye'de de geçerli olmalı. Adaletin prensibi budur ve adalet korunmalıdır.”

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • genco 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd yanlış ortak seçmiştir,bizimle olsaydılar ortadoğuda her işi halletmiştik,ama onlar bizi yıkmayı seçti,bedelinede katlanacaklar yada tornistan yapacaklar.
    Cevapla
  • Orhan0708 3 yıl önce Şikayet Et
    sizin f35 leriniz size bizim s400 ümüz bize... bizce sıkıntı yok ve artık sizce de sıkıntı olmamalı... ortada sırları ele geçirilecek !!!!!! bir f35 yık çünkü...
    Cevapla
  • YILDIRIM 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ne demiş bu adam diye sormak gerek. Eskileri tekrardan öteye bir şey yok, bildik laflar, kocaman bir hiç. Haber kanalları hiç birşey söylemeyen böyle adamları niye porograma çıkaraır önemli yeni bir şeyler söylemiş gibi yapar anlamak mümkün değil, herhalde haberlerde dolgu olsun diye. F-35 tırt mı değil mi, ABD lilerin kokularına bakmak lazım diyeceğim, ancak görünen o ki uşak yapamadığına ve düşman bellediğine vermeyecektir.
    Cevapla
  • Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın izniyle bizim 1 kimsenin çöpüne dahi ihtiyacımız yok paramızı versinler bizimle. iş yapan bulunur Allah ın izniyle zaten RUSYA BİZE UÇAK VERMEK İSTİYOR bizde mühendisleri mizle kendi uçagımızı ihamız geliştirmeliyiz. Allah ın izniyle
    Cevapla
  • Yıldırım Bayezid 3 yıl önce Şikayet Et
    Bildikleri halde, görevdeyken itiraf edemediklerini, emekli olunca söylüyorlar. Abd ve ab bunları hep sonradan söylüyorlar. Hiç birisi görev başında bunları söyleyemiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR