NATO'dan Rusya'ya Ukrayna son dakika uyarısı: Çekilin

Son dakika haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırmalı ve sınırdan çekilmeli dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2021 12:28 GÜNCELLEME 13.04.2021 17:24 DÜNYA
NATO'dan Rusya'ya Ukrayna son dakika uyarısı: Çekilin
NATO'dan Rusya'ya Ukrayna son dakika uyarısı: Çekilin
  • Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim devam ederken, sınırda yaşananlaran NATO'dan son dakika açıklaması geldi.
  • Rusya'nın askeri varlığını artıran hamlelerinin yanı sıra gerilimi artıran çatışmaların meydana gelmesine NATO'dan uyarı geldi.
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg sınır hattındaki ablukanın kaldırılarak Rus askerlerinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Stoltenberg, Brüksel'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü. 

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ukrayna-Rusya sınır hattında yaşanan gerilime ilişkin yaptığı açıklamada; "Ukrayna sınırındaki gelişmelerden çok endişeliyiz. Rusya, Ukrayna topraklarından askerlerini çekmeli" ifadelerini kullandı.

TÜM DESTEĞİ VERECEĞİZ

NATO Genel Sekreteri, "2014'ten beri Ukrayna'ya hem siyasi hem askeri destek veriyoruz. Ukrayna'nın özel ortak statüsü var ve kendini savunması için gerekli tüm desteği vereceğiz. Kırım sonrası Rusya'ya ekonomik yaptırımlar da uygulandı. Bu, sadece lafta kalan bir destek değil." dedi.

UKRAYNA'NIN NATO ÜTELİĞİ

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya tam üyeliğine ilişkin şunları söyledi:

"Ukrayna'nın ne zaman tam üye olacağına 30 üye birlikte karar verecek. Rusya baskı yaparak Ukrayna'nın üyeliğini engellemeye çalışıyor. Her ülke kendi kararını kendi alma hakkına sahip, Rusya'nın veto hakkı yok."

"2014'TEKİ HATAYI TEKRARLAMAMAK İÇİN BURADAYIZ"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağa 3 noktada devam ettiğine dikkat çekti ve uyardı: 2014’teki hatayı tekrarlamamak için buradayız. Rusya'nın askeri saldırısının maliyeti ağır olacak.

Rusya'nın, Ukrayna'nın kuzeyinde, Kırım'da ve Donbas'ta asker konuşlandırdığını belirten Kuleba, "2014’teki hatayı tekrarlamamak için buradayız. Rusya'nın askeri saldırısının maliyeti ağır olacak. Rusya'ya karşı yeni ekonomik yaptırımlar ve savunma kapasitemizi arttıracak adımlar faydalı olur”  açıklamasını yaptı. 

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO'dan yapılan açıklamaya göre, NATO karargahında yapılan toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık yaptı. Brüksel'de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da üye ülkelerin daimi temsilcilerine bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi.

Açıklamada, "Müttefikler, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ile egemenliğine NATO'nun sarsılmaz desteğini teyit etmiştir. Müttefik ülkeler, Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresindeki askeri yığınağı ile Rusya destekli militanların Ukrayna'nın doğusundaki ateşkes ihlalleri hakkındaki endişelerini ifade etmiştir" sözleri yer aldı.

Genel Sekreter Stoltenberg'in Rusya'ya askeri yığınağı ve provokasyonları sonlandırması, gerginliği düşürme çağrısı yaptığı ifade edilen açıklamada, NATO müttefiklerinin Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakını tanımayacağı, Kırım Yarımadası'ndaki Rus askeri yığınağını kınadığı vurgulandı.

"DESTEK SAĞLAMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"

Açıklamada, Rusya'ya Minsk anlaşmalarına uyma, güçlerini Ukrayna topraklarından çekme ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında yapıcı çalışma çağrısı yapılarak "NATO, Ukrayna'ya siyasi ve pratik destek sağlamaya devam etmektedir" denildi.

Açıklamada ayrıca Stoltenberg'in Karadeniz'in güvenliği için Ukrayna ve Gürcistan ile iş birliğinin geliştirileceğine yönelik ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA-RUSYA SINIRINDAKİ GERİLİM

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Rusya ise buna karşılık, sevkiyatın ülke sınırları içerisinde olduğunu ve kimse için tehdit oluşturmadığını bildirmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 53 TÜMÜ
  • A.A.A 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın temel gelir kaynağı Gaz ve Petrolüdür. Arab Ülkeleri ve Amerika Petrol ve Gaz Fiyatlarını 2 yıl aşağıda (40 $ / Varil) tutsun, Rusya 80'li Yıllarda olduğu gibi kendi içinden çözülür. Savaş yapmak için Para bulamaz.!
    Cevapla
  • Göktürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm devletler Ukranya Devleti'nin yanında durmalıdır Rusya her istediğini yaparım havasını bırakmalı dünyaya ayak uydurmalı Rusya'ya iyi bir ders vermenin vakti gelmiştir çünkü insanların huzurunu kaçırmak ta üstüne yok
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    abd nato'nun adını kullanarak Ukrayna'yı sömürme zemini hazırlıyor. Desteği ortak nato verip, bedelini abd tahsil edecekse bu hesapta bir yanlışlık var.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bize S-400 vererek NATO'da bir parçalanmayı uzaktan keyifle seyrediyor. Ama şu da bi gerçek ki "LOZAN'da imzası olmayan ABD'nin tüm gayreti ister VADEDİLMİŞ TOPRAKLARIN İsraile geçmesi için debeleniyor de, ister 1918 Wilson prensiplerine göre "Büyük Ermenistan ve Büyük Kürdistan hayali de" ÖNCELİKLİ TEHTİD ABD VE EMPERYALİZM ŞU AN.. Vee bizzz S-400 alıp karşımızdaki Haçlı cephesine kafa tutarken Rusya’yı küstürme aşamasına girdik..( Ben de biliyorum Rusya’dan çok iyi dost olmayacağını ama emperyalizm hedefindeki Türkiye ve Rusya omuz omuza vermesi gerekirkennn????)
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Kimse gücenmesin !! Türkiye ortada ve "terazide denge politikası uyguluyor".. Ruslarla S-400 alşverişi yaparken "müttefikimiz ABD" yaygarası koparıp, ABD'nin her isteğini yapmıyoruz. Montröyü uygulayarak Rusya'nın güneyden tehlike hissetmesine engel oluyoruz. Ukrayna ile de "uçak motorları hatta ortak uçak üretme projelerimiz var". TB-2 Bayraktar satıyoruz.. ÖNCELİĞİMİZ MİLLİ MENFAATİMİZ. Kimsenin "YARDAKÇISI VEYA KIYAKÇISI" değiliz!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR