NATO: Rusya'nın on binlerce askeri hala Ukrayna civarında

NATO'dan Rusya'nın Ukrayna sınırı ve Kırım'a yaptığı askeri yığınaktan sonra bir grup askerini çektiğini, on binlerce askerin hala bölgede bulunduğu açıklandı

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2021 15:13 GÜNCELLEME 06.05.2021 15:13 DÜNYA
NATO: Rusya'nın on binlerce askeri hala Ukrayna civarında
NATO: Rusya'nın on binlerce askeri hala Ukrayna civarında

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Bİrliği (AB) savunma bakanlarının toplantısına giderken yaptığı açıklamada, bakanlarla Rusya'nın saldırgan tutumu, Ukrayna ve Afganistan gibi konuları görüşeceklerini söyledi.

NATO İHTİYATLI OLMAK ZORUNDA

Rusya'nın Ukrayna civarında geçen haftalarda ciddi miktarda askeri yığınak yaptığını hatırlatan Stoltenberg, "Rus askerlerinin sayısında bir miktar azalma gördük ancak on binlercesi hala duruyor. Rusya'nın çok sayıda silahı ve askeri malzemeyi burada tuttuğunu görüyoruz" dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın Karadeniz'de bazı kısıtlamalar yaptığını, Kerç Boğazı'ndan Azak Denizi'ne girişi kısıtladığını belirterek "NATO bu nedenle ihtiyatlı olmak ve gelişmeleri yakından takip etmek zorunda" diye konuştu.

ASKERİ MOBİLİTE PLATFORMU

NATO Genel Sekreteri, AB'nin Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) olarak adlandırılan ortak savunma projelerine AB üyesi olmayan üçüncü ülkelerin dahil olması çerçevesinde ABD, Kanada ve Norveç'in davet edilmesini de değerlendirdi.

Bu üç ülkenin PESCO kapsamındaki "Askeri Mobilite" projesine dahil olmasını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Stoltenberg, AB üyesi olmayan NATOmüttefiklerinin Avrupa'nın korunması ve savunmasında önemli rol oynadığına işaret etti.

Stoltenberg, NATO'nun Romanya'da devam eden "Steadfast Defender 2021" tatbikatına atıf yaparak tatbikat kapsamında NATO askerlerinin Avrupa genelinde hızlı sevk edilmesi için İngiltere, ABD ve Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerden askerlerin de görev aldığını dile getirdi.

AB'nin PESCO kapsamındaki "Askeri Mobilite" projesi, askeri personel ve ekipmanın AB genelinde demir, kara, hava veya deniz yoluyla hızlı ve hatasız sevk edilmesini sağlayacak stratejik bir platform olarak tanımlanıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR