Türkiye 6 yıldır Kabil Hamit Karzai Havalimanı'nın işletmesi ve güvenliğini üstlenerek Afganistan'ın dünya ile bağlantısını sağlıyor. TRT Haber ekibi, o havalimanına giderek Türk askerinin çalışma koşullarını ve günlük yaşamını görüntüledi.

Kabil Hamit Karzai Havalimanı, Afganistan'ın dünyaya açılan kapısı. Buranın işletmesi ve güvenliği 6 yıldır Türk askeri tarafından sağlanıyor. Bu sayede Afganistan halkı buradan güvenle seyehat ediyor. 

Afganistan'da, dış temsilciliklerin açık kalması için havalimanının işlemesi şart. ABD ve NATO unsurları 11 Eylül'e kadar ülkeden çekilmiş olacak.

AFGAN HALKI TÜRK ASKERİNİN KALMASINI İSTİYOR

Türkiye'nin göreve devam etmesi için koşullar üzerinde ABD başta olmak üzere pek çok ülke ile görüşmeler devam ediyor. Afgan halkı da Türk askerinin kalmasından yana.

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ"

Türk askerlerini sevdiğini söyleyen Afgan bir vatandaş, "Türk askerinin burada kalması için Afganistan ülkesi seviniyor. Türk askeri Müslüman olduğu için seviniyor. Türkiye bizim için çok değerli bir ülkedir" dedi. 

Bir başka Afgan vatandaş ise, "Halkımız Türk ordusunun burada varlığını istiyor. Yani Türk askerlerinin burada varlığı daha iyi olacak" diye konuştu. 

KABİL'DE 500 TÜRK GÖREV YAPIYOR

Halihazırda Amerikan, Norveç ve Azerbaycan birliklerinin görev yaptığı üste
500 civarında Türk güvenlik görevlisi bulunuyor. Asker, polis ve jandarma birlikte çalışıyor. Üs içindeki güvenlik de yine yerli ve milli teçhizatları ile Mehmetçik tarafından sağlanıyor.

450 BIN METREKARELIK DEV ÜS

450 bin metrekarelik alana yayılan üste, askerlerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri pek çok nokta yer alıyor. Mağaza, restoran ve berberler bulunuyor. Yemekhanelerde çıkan Türk yemekleri, diğer ülkelerin personeli tarafından da rağbet görüyor.

Mehmetçik, koronavirüs tedbirleri nedeniyle 2 kişilik odalarda artık tek kişi kalıyor. Banyo, çamaşır gibi tüm ihtiyaçları yine üs içerisinde karşılanıyor. Askerlerin boş vakitlerini değerlendirebileceği bir de kütüphane bulunuyor.

TİKA CAMİ YAPTI

Üstte TİKA tarafından yaptırılan bir de cami bulunuyor. Müslüman personelin vakit, cuma ve bayram namazlarını kıldığı camiye 15 Temmuz'un ilk şehidi Bülent Aydın'ın ismi verilmiş.

MEHMETÇİK KABİL'DE BAYRAMLAŞTI

Türkiye'den 3 bin kilometre uzakta olan Kabil'deki üste de Kurban Bayramı kutlandı. Bayram namazının ardından üssü gezen Türk Görev Gücü Komutanı, görevli Mehmetçiği tek tek selamladı.

(TRT Haber - DOĞANCAN AKSOY)

Yorumlar 11 Yorum Var
  • Ramazan37 21.07.2021 09:44
    Şehit Bülent Aydın..... Unutulmadın. Unutulmayacaksın......
  • Ünal Doğan 21.07.2021 08:50
    Büyük devletiz, ama daha büyük devlet olmak için bir süre kabuğumuzda kalıp ekonomimizi sağlam temellere oturtup, milli jetimizi, uzak menzil hava savunma sistemimizi vs. yapmamız gerekir.Türkiye'nin gücünü eritmek için durmadan cephe açmaya çalışıyorlar.İçerde pkk ve fetö terör örgütleri bitirildi.İhracata, teknolojik gelişmelere odaklanalım.Lütfen büyük haritaya bakalım.Her alanda bir Selçuk Bayraktar olsun.
  • Ahmed 21.07.2021 01:41
    Sırf Müslüman bir ulke diye bizler başka bir ülkenin askerini kendi topraklarımızda ister miyiz? Ülkemin durumu ne olursa olsun ben bunu istemezdim.
  • duzceli turan 20.07.2021 23:13
    Allahim yar ve yardımcıları olsun güvenlik güçlerimizin insallah amin
  • İbrahim 20.07.2021 22:23
    Bana kalırsa Afgan askeri kalmamızı istiyor ABD çekilince yanlız kaldilar, ABD ye güvenen piyonlara ders olsun böyle ortada kalirsiniz
Daha fazla yorum görüntüle