Tatar’dan Rum kesimine sert tepki

Kıbrıs'taki Rum kesiminin 1974 öncesinde alınan pasaportlarla ilgili skandal iptal kararına tepkiler büyüyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar TRT Haber'e konuştu. Atılan adımın siyasilere yönelik bir tehdit olduğuna dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.08.2021 19:22 GÜNCELLEME 24.08.2021 19:47 DÜNYA
Tatar’dan Rum kesimine sert tepki
Tatar’dan Rum kesimine sert tepki

Kıbrıs Rum kesimi skandal bir karara imza attı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden bazı yetkililerin pasaportlarını iptal etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, karara tepki gösterdi.

"Son derece manidar, son derece tehditvari ve dolayısıyla meseleleri başka yere çekmeye çalışan bir yaklaşım. Bizim izlediğimiz siyaset, politika, Maraş açılımı, iki devletlilik, netice itibarıyla yarattığımız algı, Rum yönetimini sıkıştırmıştır."

Tatar, bu pasaportların, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından 1974'e kadar doğan herkese verildiğini anımsattı.

"KURULUŞTAN GELEN DOĞAL HAK"

Siyasilerin seyahat kısıtlamaları nedeniyle pasaportları yenilediğini ifade etti.

"Bizim insanlarımız bu pasaportları bir zaruretten dolayı almıştır. 1960'daki kuruluş anlaşmasından dolayı bu bir haktır, bunu kullanmışlardır.”

"RUM CUMHURİYETİNE DÖNDÜKLERİNİN İSPATI"

KKTC Cumhurbaşkanı kararın, Rum kesiminin Ada'daki yönetimin tamamını Rum Cumhuriyetine dönüştürme çabasının göstergesi olduğuna dikkat çekti. 

"Bu politikamızı bir kez daha tescil etmiştir. Bütün dünyaya gerçekten Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bir Rum cumhuriyetine, bir Helen cumhuriyetine dönüştürdüğünün bir kanıtıdır."

Tatar, Rum kesiminin kararının ırkçı, insan haklarına ve hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

 

KAYNAK : AA, TRT Haber
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Batis 2 yıl önce Şikayet Et
    Sn tatar,hep atar tutar...bir gun kibris cumhuriyeti diye birsey yok diyorsun ertesi gun kibris cumhuriyrti pssaportu bizin haklarimizdan biridir diyorsun....etraf bos konusan doldu
    Cevapla
  • Cesur ADAM 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelecek Türkiyenin ve islamın şahlanışı olacak, Karabağa afganistan, Kıbrıs batı trakya bulgaristan bu yerlerde er yada geç fetholunacaktır.
    Cevapla
  • gercekten 2 yıl önce Şikayet Et
    ben olsam rumlarla tum iliskileri keser sinirlari kapatir savas pozisyonundaki gibi tek bir rum u sinirdan iceri almam turkiye kktc ye yeter gerekli destegi zaten veriyoruz
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Rumlar misillemeden anlar. Kıbrıs Türklerine Türkiye pasaportu veriyoruz diyelim, etekleri tutuşsun.
    Cevapla
  • Misakı Mili 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı'dan gelen kan hakkıyla Kıbrısın, Adalar Denizi'nin ve Batı Trakya'nın tamamı Türkiye'ye aittir. İngiliz-İtalyan oyunlarıyla savaşmadan topraklarımıza çöküp Müslüman halka soykırım yapan işgalci Yunan ve Rum çeteleri topraklarımızdan ilk fırsatta kovulmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR