Özbekistan'da ‘erken oy kullanma’ süreci sona erdi

Özbekistan'da 24 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için "erken oy kullanma" süreci sona erdi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.10.2021 21:20 GÜNCELLEME 20.10.2021 21:20 DÜNYA
Özbekistan'da ‘erken oy kullanma’ süreci sona erdi
Özbekistan'da ‘erken oy kullanma’ süreci sona erdi

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu pazar günü yapılacak seçim için 14 Ekim'de başlayan "erken oy kullanma" sürecinin, bugün yerel saatle 19.00'da sona erdiğini açıkladı.

"Erken oy kullanma" sürecinde 203 binden fazla seçmenin oy kullandığı belirtilen açıklamada, bu süreçte sandıkların her gün 09.00-19.00 saatlerinde açık tutulduğu ve seçim ihlaline ilişkin herhangi bir şikayetin olmadığı vurgulandı.

Özbekistan seçim yasasına göre, seçim gününde, kayıtlı oldukları bölgede bulunamayacak seçmenler, seçime 10 gün kala başlayıp dört gün önce sona eren "erken oy kullanma" imkanından, seçim merkezlerine sunacakları gerekçeli dilekçelerle yararlanabiliyor.

10 BİN 760 SEÇİM SANDIĞI KURULDU

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülke genelinde 10 bin 760 seçim sandığının kurulduğu Özbekistan'da, toplam 21 milyon 266 bin kayıtlı seçmen bulunurken, yurt dışındaki Özbek vatandaşları da büyükelçiliklerde kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Yasa gereği sadece siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayı gösterebildiği Özbekistan'da, 24 Ekim'de yapılacak seçimlerde, Liberal Demokrat Partisinden yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Ekoloji Partisinden Narzulla Oblomuradov, Halk Demokrat Partisinden Maksuda Vorisova, Milli Şahlanış Demokrat Partisinden Alişir Kadirov, "Adalet" Sosyal Demokrat Partisinden de Bahrom Abduhalimov yarışacak.

BİN 700'DEN FAZLA GAZETECİ GÖREV ALACAK

Seçimi, 50'den fazla ülke ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Konseyi ve Bağımsız Devletler Topluluğunun da aralarında bulunduğu kuruluşlardan binin üzerinde uluslararası gözlemci takip edecek. Seçimler sırasında ayrıca bin 700'den fazla yerli ve yabancı gazeteci görev yapacak.

Cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına seçildiği Özbekistan yasalarına göre, seçimde, Özbekçeyi iyi bilen, 35 yaşını dolduran ve son 10 yılda ülkede sürekli yaşayan Özbekistan vatandaşları cumhurbaşkanı adayı olabiliyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR