Erdoğan'dan Biden, F-35 ve F-16 açıklaması: İçeriği tamamen değişti

Azerbaycan dönüşü uçakta soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile yapacağı görüşmenin içeriğinin değiştiğini belirterek, F-35 ve F-16 meseleleri hakkında konuştu. Erdoğan, İran'a da "aklıselim hareket etme" çağrısı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2021 12:43 GÜNCELLEME 27.10.2021 18:18 DÜNYA
Erdoğan'dan Biden, F-35 ve F-16 açıklaması: İçeriği tamamen değişti
Erdoğan'dan Biden, F-35 ve F-16 açıklaması: İçeriği tamamen değişti

Günübirlik Azerbaycan'a giden ve orada Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşüp Fuzuli Havalimanı'nın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda uçakta, aralarında Ülke TV İstihbarat Şefi ve programcısı Mustafa Yıldız'ın da bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

AZERBAYCAN'LA İLİŞKİLERDE YENİ ADIMLAR ATILIYOR

SORU: "Siz de ifade ettiniz, bölgede büyük bir değişim var. Türkiye'nin de desteğiyle büyük bir kalkınma hamlesi yapılıyor, Fuzuli Havalimanı açıldı. Zengezur Koridorunun da hayata geçirilmesi planlanıyor. Bütün gelişmeler bölgeyi, Türkiye'yi, diğer ülkelerle ilişkilerimizi nasıl etkileyecek?"

CEVAP: "Şu an itibarıyla altyapı ve üst yapıda Türk firmalarının Azerbaycan'da çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Şu an itibarıyla altyapı inşaatlarında Türk firmaları çok ciddi işler almış durumdalar. İndiğimiz Fuzuli Havalimanında 12 Türk firması Azerbaycanlı kardeşleriyle birlikte çalıştılar ve 8 ay gibi kısa bir zamanda burayı yetiştirdiler. Şimdi iki tane daha havalimanının inşası devam ediyor. Onların da süratle, 1 yıl içinde bitirileceği planlanmış vaziyette. Akıllı tarım dediğimiz olayda da şu anda yoğun bir şekilde Türkiye-Azerbaycan birlikteliğiyle akıllı tarım yapılıyor ve bununla ilgili çalışmalar da yine kararlı bir şekilde devam ediyor. Bunun yanında hayvancılıkta da şu anda başarılı bir çalışmanın olduğunu bizzat gördük. Bu başarılı çalışmayla birlikte bir taraftan mayın temizliği de sürüyor. Mayından arındırılmış olan arazilerde şu an itibarıyla gerek Azerbaycan'a gerekse Türkiye'ye yönelik kazan-kazan esasına göre, tarım ve hayvancılık başlamış vaziyette. En az 5-10 bin kadar angus türü hayvan buraya getirilmek suretiyle burada besi hayvancılığı cinsinden bir çalışmanın yapılacağını, bununla da özellikle Azerbaycan’ın et ithalatını minimize edeceklerini bizlere söylediler. Bu da gösteriyor ki şu anda tarımda ve hayvancılıkta bu noktada çok ciddi sıçrama olacak. Aynı şekilde altyapı ve üstyapıda yine Türkiye-Azerbaycan iş birliğiyle çok ciddi kararlı bir adım atılmış vaziyette."

Erdoğan ve Aliyev, Fuzuli Havalimanını açtıErdoğan ve Aliyev, Fuzuli Havalimanını açtı

Erdoğan'dan F-35 açıklaması: Bir şekilde alacağız! İran'a da 'yanlıştan dönün' çağrısıErdoğan'dan F-35 açıklaması: Bir şekilde alacağız! İran'a da 'yanlıştan dönün' çağrısı

"İRAN AKLISELİM HAREKET EDERSE SIKINTI YAŞANMAZ"

SORU: "Gerek şahsınız gerek Sayın Aliyev Ermenistan'a kalıcı barış için masaya gelmesi çağrısında bulunmuştunuz, hatta 6'lı bir komisyon önermiştiniz; İran ve Gürcistan'ın da içinde olacağı. Bugün Ermenistan'a yönelik bu çağrıyı da tekrarladınız. Ama İran son dönemde "İsrail'i buraya getirdiniz" bahanesiyle Azerbaycan'ı ciddi şekilde tehdit ediyor; diğer taraftan da Ermenistan'la yeni iş birliği arayışlarına girerek sanki sizin ve Sayın Aliyev'in çabalarını baltalamaya çalışıyor gibi bir görüntü var. Siz bunu nasıl yorumluyorsunuz?"

CEVAP: "İlham Bey'le bu konunun da müzakeresini yaptık. İlham Bey kararlı bir duruş içerisinde ve o kararlı duruşundan da herhangi bir taviz vermiyor. Dedi ki 'Bizim İsrail'e yönelik verilmiş bir tavizimiz yok. Biz İsrail'le her türlü mal mübadelesi içerisinde adım atabiliriz. Farklı ülkelerle nasıl adım atıyorsak, burada da aynı şekilde İsrail'le bu tür ilişkilerimiz vardır ve bundan sonra da olacaktır.' Bu konularda da ülkeler birbirlerinin karar mekanizmalarını etkilememeli, etkileyemez. Temennimiz odur ki İran da burada aklıselim ile hareket ederse İran ve Azerbaycan arasında herhangi bir sıkıntı yaşanmamış olsun."

ABD'li 11 Kongre üyesinden Biden'a küstah Türkiye mektubu!ABD'li 11 Kongre üyesinden Biden'a küstah Türkiye mektubu!

Hulusi Akar'dan son dakika F-16 ve Yunanistan açıklaması!Hulusi Akar'dan son dakika F-16 ve Yunanistan açıklaması!

ABD'li milletvekillerinden Dışişleri Bakanı'na mektup: Türkiye'ye F-16'ları vermeyinABD'li milletvekillerinden Dışişleri Bakanı'na mektup: Türkiye'ye F-16'ları vermeyin

Son dakika haberi: Türkiye'den ABD'ye F-35 resti! Üç seçenek sunuldu...Türkiye'den ABD'ye F-35 resti! Üç seçenek sunuldu

"BIDEN İLE GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİ DEĞİŞTİ"

SORU: Roma ve Glasgow'da dünya liderleriyle görüşeceksiniz, hem G20 hem BM İklim Zirvesi kapsamında. Özellikle ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmenizde hangi başlıklar masada olacak? Daha önce ABD F-16 ile ilgili talebini iletmişti. Bu konuda teknik görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler ne aşamada? Biden'dan ne gibi taleplerimiz olacak?

CEVAP: "Roma'nın gündemi ile Glasgow'un gündemi şu anda değişmiş gibi gözüküyor. Büyük ihtimalle Roma'da değil ama Glasgow'da görüşmemiz olacak. Bu görüşmede de tabi ki en önemli maddemiz; malum bizim F-35 konumuz var. F-35'le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabi ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek; onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz. Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var. Bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler. Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde. Bu doğru mudur, değil midir; bunları kendilerinden öğreneceğiz. En üst düzeyde de bunu tabi benim Sayın Biden ile konuşmam isabetli olacaktır. Eğer böyleyse ona göre bir anlaşma yoluna gitmiş olacağız."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    F-35 alacaktık, S-400 sorunu çıkardılar. F-16 almak istiyoruz, Osman Kavala sorunu çıkardılar... Allah C.C. bu Zalim Abd,yi, Avrupa,yı ve Batı,yı Kahretsin.
    Cevapla
  • RIZA TURAN DAŞKIN 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeniden Büyük Güçlü Türkiye İçin Sultân Fâtih'in Emaneti Âyosofya İstanbul'dan Şükranlarımızı Sunuyoruz Başkanım'Kalbimiz'dedir Bayrağımız Ay-yıldız Sancağımız Akparti Teşkilatımız'dır Recep Tayyip Erdoğan Önderimiz ( Manevi Oğluyum)
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    İran İslam dünyasının içinde bir fitnedir.. Hepimizin düşmanıdır..
    Cevapla
  • Emrah 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusysda uçakmı yok git rusyadan alın nokta
    Cevapla
  • deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakkaldan ekmekmi alıyorsun. Yarın rusyanın sorun çıkarmayacağını nereden biliyorsun?
    Cevapla
  • yalan-politika 2 yıl önce Şikayet Et
    firsat varken rusyadan almayanlar yarin rusyada vermez ise olan ülkeye olacak bu yanli yalnis siyaset yüzünden abd yunani destekliyor israili pkk pydyi destekliyor bizi sirtimizdan vuruyor her firsatta akp liler dost müttefik oyununa ortak oluuyor nerede 1 milyar 400 milyon dolar paramiz hani ucak nerde israil ve yunanda vs diger ülkelerde coktan beri verdiler veriyorlar bumu sizin siyasetiniz abd dostlugunuz
    Cevapla
  • kiraz 2 yıl önce Şikayet Et
    Biran önce kendi uçağımızı yapmamız lazım bu sömürgeci ukelalara yalvarmaktansa..
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    "Çok ciddi...", "Çok ciddi..." Her işimiz çok ciddi olduğu için mi ekonomi, göçmen, tarım, eğitim politikaları bu hâlde?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR