Joe Biden, BAE'ye verilmeyen F-35'ler için harekete geçti

ABD Başkanı Joe Biden'ın, BAE ile imzalanan F-35 anlaşmasına bağlı olduğu ve mevcut sorunları en kısa süre içinde çözeceği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.11.2021 10:59 GÜNCELLEME 17.11.2021 21:27 DÜNYA
Joe Biden, BAE'ye verilmeyen F-35'ler için harekete geçti
Joe Biden, BAE'ye verilmeyen F-35'ler için harekete geçti

Bölgesel Güvenlikten Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mira Resnick, Associated Press'e verdiği demeçte, Joe Biden yönetiminin Körfez ülkesine yapılan anlaşmaya "tamamen bağlı" olduğunu söyledi.

Uluslararası silah transferlerini denetlemeye yardımcı olan Resnick, "İsrailliler F-35'i uçursa da Amerikan F-35'leri bu bölgede zaten var. BAE'nin F-35'leri, güvenlik ortaklarımız olabilecek ve İran'dan gelen tehditleri caydıracak şekilde kullanabilmesini istiyoruz" dedi.

Yetkili, Biden ekibinin "önceki yönetime verilen çeşitli güvencelere açıklık getirmek" için hala BAE'li mevkidaşlarıyla çalıştığını kaydetti, ancak bunun satış için ne anlama geleceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

23 MİLYAR DOLARLIK F-35 ANLAŞMASI

BAE ile ABD arasında imzalanan anlaşma bedelinin 23 milyar dolar olduğu belirtilmişti. Bu savunma ürünleri alım paketinin içinde 10.4 milyar dolarlık 50 adet F-35 tipi savaş uçağı, 2.97 milyar dolarlık 18 adet MQ-9B tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve 10 milyar dolarlık farklı mühimmatın yer aldığı ifade edilmişti.

Ocak ayında göreve gelmesinden sonra, İsrail'in bölgede hava üstünlüğünü sağlayacak F-35'leri sadece kendi envanterinde istemesi, BAE'nin Yemen'e Suudi Arabistan liderliğindeki müdahalesi endişeleri üzerine, anlaşma dondurulmuştu.

Tel Aviv, "sözde normalleşme" anlaşmalarına rağmen, komşularına karşı "niteliksel bir askeri üstünlük" sağlamak için, Washington'un uzun süredir devam eden silah verme politikasına uygun şekilde hareket etmesini istedi. Yani, "F-35'in ve gelişmiş silahların Ortadoğu'daki herhangi bir ülkeye, İsrail ile barış yapan Arap ülkeleri de dahil olmak üzere satılmasına karşı olduğunu" açıkça duyurdu.

KAYNAK : Star.com
YORUMLAR 2
  • Kafka 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusyadan alalım mal gibi baksın şu abd
    Cevapla
  • muhterem 2 yıl önce Şikayet Et
    f35 alsan ne olacak onu indirecek savunma silahın varsa bi annamı kalmıyor yani olsa olur olmasada olur
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR