AB'nin hedefi 5 bin askerle süper güç olmak

Avrupalı ülkelerin ABD ve NATO’ya bağımlılığı azaltmak için kurmayı planladığı AB ordusunda sona yaklaşılırken, uzmanlara göre böyle bir planın uygulanması zor görünüyor

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2021 11:36 GÜNCELLEME 18.11.2021 11:36 DÜNYA
AB'nin hedefi 5 bin askerle süper güç olmak
AB'nin hedefi 5 bin askerle süper güç olmak

Rusya’nın Ukrayna ve Belarus üzerinden güç gösterisinde bulunduğu, Çin’in nükleer başlıklı füze test ettiği ve ABD’nin ilgisini Asya-Pasifik bölgesine çevirdiği bir dönemde, Avrupa Birliği (AB) kendi güvenlik ve savunma gücünü oluşturmak için arayışlarını sürdürüyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 5 bin askerlik AB ordusuna dair yol haritasının Mart 2022’de hazır olacağını söyledi. Ordunun kurulmasının zor olduğunu belirten uzmanlar ise, kurulsa dahi sembolik bir askeri güçten öteye gidemeyeceğini ifade ediyor.

YOL HARİTASI NEREDEYSE HAZIR

Kıtanın her zaman ABD’ye ya da NATO’ya sırtını dayayamayacağı gerçeğinin farkına varan AB, “Stratejik Pusula” adlı yol haritası çerçevesinde Birlik’in askeri kapasitesini güçlendirmeye yönelik planlarını tartışmaya başladı. Brüksel’de düzenlenen AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısının ardından basın açıklaması yapan Borrell, liderlerin onaylaması durumunda, ortak görev gücünün gelecek mart ayında hayata geçirileceğini öne sürdü.

BAZI ÜYELER ÇEKİNCELİ

AB’nin 1999 yılında 60 bin askerlik güç kurma taahhüdünü yerine getirememesi ve Birlik’in uzun süredir savunma harcamalarını artırma konusundaki ihtiyatlı tutumunu hatırlatan bazı askeri uzmanlara göre ise bu plan oldukça zor görünüyor. Zira Doğu Avrupalı üyeler başta olmak üzere AB üyesi bazı ülkeler, kıtanın ana savunma gücü NATO’yu zayıflatacağı endişesiyle AB ordusu kurulmasına destek vermekte çekinceli davranıyor.

FRANSA BAŞI ÇEKİYOR

Yine de Stratejik Pusula, Fransa gibi AB’nin kilit üyelerinin güçlü desteğine sahip. 1 Ocak’ta AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan Fransa’nın, belgenin tamamlanması için bastırması bekleniyor. AB uzun zamandır, özellikle Fransa’nın öncülüğünde, kendi savunma ve güvenlik blokunu kurma düşüncesini tartışıyordu. Ancak ABD’nin Avrupalı müttefiklerin görüşünü almadan Afganistan’dan çekilmesi bu konudaki tartışmaları alev-lendirdi. Şimdi AB’nin bu konuda ne derece iddialı girişimlerde bulunacağı merak konusu.

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • sabit 2 yıl önce Şikayet Et
    bunun adi 500 000 asker su anda da var zaten
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca...2022 mart ayı için ağzınızın suyu akmasın...çünkü öyle bir ''olay'' olmayacak...andırsdent mii!?
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    5 bin asker..bir dizi mucizelerle desteklenmez ise...ancak çay servisi yaparsınız.
    Cevapla
  • Çaldıran....1514 2 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji'leri var Ama askeri yok.....
    Cevapla
  • AB ordusu Var zaten 2 yıl önce Şikayet Et
    AB ordusu var zaten NATOnun güçlerini üslerini kullanıyor ve tek farkı Türkiye yok. Şuan yapmaya başladıkları şey ACİL EYLEM GÜCÜ kurmak. Yani Libyaya Kıbrısa Akdenize Türkiyeye falan HIZLA ordu göndermek. Nükleer güç olmak zorunda Türkiye. Hem de hidrojen bombası stoğu, atom saldırısına uğradıktan sonra yanıt veren ikinci saldırı yeteneği ve karadan denizden havadan ve denizaltından nükleer saldırı yapabilme kabiliyetleri ŞART. Savaşmak için değil yok etmek isteyen ve fırsat kollayan AByi Yunanı ABDyi Rusu baştan caydırmak için.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR