Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye'ye meydan okudu: Orası bizim

Arkasına AB'yi alarak ahkam kesmeye kalkan Güney Kıbrıs, Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal etti. Ankara'nın tepkisine cevap veren Rum Yönetimi, "Orası bizim egemenlik alanımız. Hidrokarbon çalışmaları kararlılıkla sürdürülecek" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2021 06:27 GÜNCELLEME 09.12.2021 20:08 DÜNYA
Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye'ye meydan okudu: Orası bizim
Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye'ye meydan okudu: Orası bizim

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz'de Exxon Mobil-Qatar Petroleum konsorsiyumuna verdiği arama ruhsatına tepki gösteren Türkiye'ye, "Orası bizim egemenlik alanımız" yanıtını verdi.

Türk Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada doğalgaz aramasının planlandığı 5'inci parselin "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından tek taraflı olarak ilan edilmiş olduğuna" vurgu yapılarak söz konusu ruhsat sahasının bir bölümünün Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal ettiği belirtilmişti. Açıklamada "hiçbir yabancı ülke, şirket ya da geminin Türk deniz yetki alanlarında izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına fırsat verilmeyeceği" vurgulanmıştı.

GKRY'den skandal hamle! Türkiye'den sert tepki!GKRY'nin kıta sahanlığı ihlaline Türkiye'den sert tepki

RUM YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Bu açıklamaya yanıt veren Güney Kıbrıs yönetimi, söz konusu bölgenin kendi kıta sahanlığının bir parçası olduğunu ve kendi egemenlik alanı dahilinde bulunduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye temelsiz iddialarla ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi kıta sahanlığındaki egemenlik haklarına tam destek veren uluslararası toplumun tutumunu görmezden gelerek bir kez daha kasıtlı olarak uluslararası hukuka aykırı hareket etmiştir" denildi.

Açıklamada "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hidrokarbon alanındaki faaliyetlerine uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde son derece kararlı bir şekilde devam edeceği" belirtildi

İşte Akdeniz'de Rum Yönetiminin çökmeye çalıştığı alanlar

SIRADA 10 NUMARA VAR

Rum yönetimi, geçtiğimiz hafta da Amerikan Exxon Mobil şirketine kiraladıkları sözde münhasır ekonomik bölge (MEB) içerisinde bulunan 10'uncu parseldeki "Glafkos" yatağında sondaj çalışmaları için NAVTEX yayınlamıştı. Rum basınında yer alan habere göre; ilan edilen NAVTEX ile birlikte 19 Kasım 2021-22 Ocak 2022 tarihleri arasında ön hazırlık çalışmaları ve sondaj faaliyetlerinin yapılacağı duyuruldu. Exxon Mobil-Qatar Petroleum konsorsiyumu tarafından 2019 yılında "Glafkos" yatağında yapılan araştırma sondajının, 5-8 trilyon ayak küp doğalgaz içerdiği tahmin edilen bir doğalgaz yatağı bulunmasına yol açtığı hatırlatıldı.

PARSELLER ÇAKIŞIYOR

Doğu Akdeniz'de ve özellikle Kıbrıs çevresinde yürütülen petrol ve doğalgaz aramalarıyla belirli bölgelerdeki kaynak keşifleri, Akdeniz'e komşu ülkelerin enerji arz güvenliğini yakından ilgilendiriyor. Rum kesimi, Türkiye'nin itirazlarına rağmen, Ada'nın tek otoritesi gibi davranarak Doğu Akdeniz'de 13 parselden oluşan sözde MEB ilan etti. Rum kesimi, bu sözde MEB sahaları için İtalyan Eni, Fransız Total, Amerikan Exxon Mobil gibi uluslararası enerji firmalarına hidrokarbon arama ve çıkarma ruhsatları verdi. Bu da Türkiye ve KKTC ile olan gerginliği artırdı. Rumların bu çerçevede Türkiye ve KKTC tarafından tanınmayan üç anlaşması bulunuyor. Mısır'la 2003'te deniz yetki alanı sınırlandırmasına imza atan Rum kesimi, 2007'de Lübnan'la, 2010'da ise İsrail'le anlaşma yaptı. Rum tarafından ilan edilen sözde MEB parsellerinden, Kıbrıs'ın güneybatı açıklarındaki 1, 4, 5, 6, 7 numaralı parsellerin Türk kıta sahanlığı ile 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı parsellerin de KKTC'nin hak iddia ettiği alanlarla çakıştığı görülüyor. Rumlar, bu alanlarda Türkiye ve KKTC'ye ait hak ve menfaatleri ihlal ediyor. Bölgede yalnızca sözde 10. ve 11. parsellerde çakışma meydana gelmiyor.

FATİH, YAVUZ VE BARBAROS BÖLGEYE GÖNDERİLMİŞTİ

Exxon Mobil'in 2018 sonunda Kıbrıs adasının güney tarafında yer alan 10 numaralı parselde doğalgaz aramaya başlaması gerginliği tırmandırmış Türkiye de söz konusu hamleye karşılık ilk sondaj gemisi Fatih'i göndererek cevap vermişti. İlk sondaj gemisi Fatih'i Türk savaş gemilerinin korumasında Akdeniz'e çıkaran Türkiye, kendi kıta sahanlığında kalan bölgelerde doğalgaz arama faaliyetlerine başlamıştı. Türkiye, ardından ikinci sondaj gemisi Yavuz'u da doğalgaz arama faaliyetleri için bölgeye göndermişti. Sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa 2019 yılında gaz aramak için Kıbrıs'ın güneyinde yer alan 9'uncu parsele inmiş ve söz konusu adım o dönemde "misilleme" olarak yorumlanmıştı.

KAYNAK : Haber7, Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 50 TÜMÜ
  • Harika adam 2 yıl önce Şikayet Et
    Alalım o adayı yarım kalan işi halledelim. Rusya aldı kırımı bak gik yok..
    Cevapla
  • C . K 2 yıl önce Şikayet Et
    Batırın rezil olmayalım
    Cevapla
  • Önder 2 yıl önce Şikayet Et
    Rumlar 1974 den ders almamışlar
    Cevapla
  • Kenan ÖZKAYA 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizans kalıntılarının kanında ezelden beri hep bir kalleslik, hep bir hainlik vardir. Osmanlı tokatı atar gibi bu kalleslerin önce gemilerini vurup batıracan sonra diplomasi yapacan bunların anlayacağı dil budur.
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Onların istediğide tam olarak bu.Olası bir çatışmaya uygun bir kılıf.
    Cevapla
  • B.C 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar bizi kışkırtma derdinde. Türkiye yi savaşa sokma derdindeler. Bunlar oyun. Bize kiralık arama gemisi vermeyenler Güney kıbrısa anında gemi verip arama yapıyorlar. Ama bilmiyorlarki biz Türk üz
    Cevapla
  • Jfno 2 yıl önce Şikayet Et
    Kiralık gemiye artık gerek kalmadı kendi gemilerimiz var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR