İran'da evde kedi ve köpek bakımı yasağına tepki

İran Meclisi "halkı rahatsız ettiği ve çevreyi kirlettiği" iddiasıyla evde evcil hayvan beslemeyi yasaklamaya hazırlanıyor. Tasarıya tepki gösteren hayvanseverler, can dostlarından vazgeçemeyeceklerini dile getiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2021 12:07 GÜNCELLEME 13.12.2021 12:07 DÜNYA
İran'da evde kedi ve köpek bakımı yasağına tepki
İran'da evde kedi ve köpek bakımı yasağına tepki

İran Meclisi, "tehlikeli ve zararlı hayvanlara karşı kamu hukukunu koruma planı" adıyla timsah, yılan, kertenkele, fare, maymun, kaplumbağa, tavşan, kedi ve köpek gibi hayvanların ithalatı, nakli, alınması, satılması ve evde bakılmasını yasaklayan bir tasarı hazırladı.

Tasarının yasalaşması halinde, aykırı davrananlara 26 milyon tümenden (12 bin TL) 100 milyon tümene kadar (46 bin TL) para cezası verilebilecek. Tasarıda birçok hayvan ismi geçse de asıl olarak kedi ve köpek besleyenleri amaç ediniyor.

İZİNSİZ HAYVAN BESLENEMEYECEK

Kızılay, silahlı kuvvetler, polis teşkilatı, araştırma merkezleri ve devletin ilgili kurumları tasarıdan istisna tutulurken, köy, yayla ve kırsal kesimlerde de yasak uygulanmayacak. Ayrıca şehirlerde hayvan bulundurmak isteyen şirketler ya da vatandaşlar, ilgili kurumlardan izin talep edebilecek.

İranlı sosyal medya kullanıcıları tasarıya "ülkenin daha önemli sorunları olduğu" gerekçesiyle eleştiride bulunurken hayvanseverler de tepkilerini gizlemiyor.

"BİZ KENDİ BİLDİĞİMİZİ YAPARIZ"

Evinde köpek besleyen Tahranlı Mahmud Sabiti, buna benzer yasakların daha önce de uygulanmak istendiğini hatırlatarak, "Bununla ilgili genel bir kabul olacağını sanmıyorum. Yasalaşsa ve uygulansa da köpeğe bakmaya devam ederiz. Yasak olsa da biz kendi bildiğimizi yaparız. Gerekirse başka bir ülkeye ya da köye gidip bakarım" dedi.

Sabiti, köpeklerin çok eski zamandan bu yana insan dostu olduğunu ve Kur'an-ı Kerim'de de Ashab-ı Kehf'in bekçisi olarak geçtiğini söyledi.

"UYGULANABİLİR BİR YÖNÜ YOK"

Köpek besleyen Azita Nazimi ise bazı hayvanların çevreyi kirlettiğini ve sahiplerinin bu konuda özensiz davranmasının halkı rahatsız ettiğini söyledi.

Tasarının üzerinde detaylı düşünülmesini isteyen Nazimi, "Bu tasarıyı yasalaştırıp uygulasalar, ailenin bir ferdini elimden almış gibi olurlar. Ben birlikte uyuyor ve yemek yiyorum. Şimdiye kadar hiçbir hastalık kapmadım. Benden almak isteseler bırakmam. Ayrılamam kesinlikle. Mevcut tasarının uygulanabilir bir yönü yok" dedi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • biyolog 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm dünyada köpek sayısı 1 milyar olmuş. Ekonomiye, ekosisteme ne faydası var? İnsanlar paraları olsa bile bazı şeyleri yapma özgürlükleri olmamalı. İran doğru yapıyor. Gerekirse en sert tedbirler bile alınsa yeridir. Tükiye gelirsek hayvan aşığı, vegan, feminist vb kesimler toplumu o kadar baskı ve korku altına almışlar ki korkudan kimse bu meseleyi tartışıp görüş bildiremez halde. Ama alttan alta kaynayan bir konu. Bir gün bir yerde patlamaz inşallah.
    Cevapla
  • pet hayvanlar 2 yıl önce Şikayet Et
    İran Devlet aklı kedi ve köpeklerin sevgisi adı altında gizlenerek yayılan tehlikenin farkına varmışlar. Tüm dünyada kedi ve köpeklerin insan eliyle aşırı derecede artırılması söz konusudur. Ülkemizde de özellikle başıboş köpek sorunu artık herkesin malumudur. İnsanlar. Batıda nispeten sıkı kanunlarla izlenen ve kontrol altında tutulan kesi ve köpek populasyonu ülkemiz dahil diğer bölgelerde kontrol altında tutulamamaktadır. Ülkemizde de tamamen yasaklama olmasa bile en azından Avrupa tarzı kontrol altında tutulması, sadece sorumlu hayvan sahiplerine izin verilmesi ve halkın bu konuda kamu spotları ile doğru bilgilerle bilgilendirilmesi önem arz etmektedir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR