ABD'li milletvekillerinden Ebu Akile için soruşturma çağrısı

ABD'li 50’den fazla milletvekili, İsrail'in soruşturma yürütme sözü vermesine rağmen FBI’ı Batı Şeria'da el Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi olayı hakkında soruşturma açmaya çağırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2022 14:01 GÜNCELLEME 21.05.2022 14:01 DÜNYA
ABD'li milletvekillerinden Ebu Akile için soruşturma çağrısı
ABD'li milletvekillerinden Ebu Akile için soruşturma çağrısı

AFP’nin haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Andre Carson liderliğindeki Demokrat Parti’den sol eğilimli 57 milletvekili, Akile’nin ABD vatandaşlığına sahip olduğunu belirterek, 11 Mayıs’ta öldürülmesiyle ilgili farklı ifadelere atıfta bulundu.

Temsilcilerin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve FBI Direktörü Chris Wray’e yazdıkları mektupta, bölgedeki kırılgan durum ve gazeteci Akile’nin öldürülmesiyle ilgili çelişkili raporlar göz önüne alındığında, Dışişleri Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu'ndan cinayetle ilgili soruşturma açılmasını istedikleri belirtildi.

Açıklamada, ‘bir ABD’li olarak Akile’nin yurtdışında yaşayan ABD vatandaşlarına sağlanan korunmadan hakkı olduğu’ kaydedildi.

Akile, İsrail güçleri tarafından Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'de operasyon düzenlerken vurularak öldürülmüştü.

İsrailliler ise, Akile’nin Filistinlilerin veya İsrail askerinin tüfeğinden çıkan başıboş bir kurşunla öldürülebileceğini öne sürüyor.

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, bahsi geçen mektupla ilgili ‘hayal kırıklığını’ dile getirerek, İsrail’in bir ABD’li gözlemcide dahil olmak üzere Filistin Yönetimi ile ortak bir soruşturma yürütmeye çalıştığını aktardı.

Herzog, “İtirazımız, İsrail karşıtı bir propaganda kampanyasını kışkırtmak için Akile’nin ölümünü kullanan Filistin Yönetimi tarafından kategorik bir ret ile karşılandı” şeklinde konuştu.

Herzog, Kongre'yi Filistin tarafına soruşturma konusunda baskı yapmaya çağırarak, İsrail güçlerinin gazetecileri hedef alma niyetinde olmadığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in güvenilir bir soruşturma yürütebileceğine inandığını açıkladı ancak Blinken, İsrail polisini Akile’nin cenazesi sırasında uyguladığı şiddet sebebiyle eleştirdi.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 5
  • deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay ulkemizde olsaydi dunya ayaklanirdi hani kendini demokrasi deyip dunyayi manipuluyon yapan yalanci medyalar hani avrupa abd kendini hep ustun goren bu yahudi bozuntulari nerde ozgurluk musluman ulkelere gelince akil hocaligi yapan diktator deyip asalayan abd avrupa sesiniz cikmiyor israil oldurdumu adalet muslumanlar yaptimi terorist eslama saldiriyorsunuz hani adelet yahudi bozuntulari
    Cevapla
  • ERSAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Ikinizde terör devletisiniz ikinizin sonuda çok kötü olacak
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Görüntü sözüm ona insan hakları falan: alçak insanlık düşmanı terör devleti abd…
    Cevapla
  • Adilerebakya 1 yıl önce Şikayet Et
    Ha yani amerikan vatandaşı olmasaydı sorun yoktu öyle mi?
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Gücünüz yeter mi İsrail terörüne?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR