Financial Times: Erdoğan çileden çıkaran ama vazgeçilmez bir müttefik

Türkiye'nin Başkan Erdoğan'ın öncülüğünde Madrid'deki 4'lü zirveden diplomatik zaferle ayrılmasının yankıları devam ediyor. Finacial Times'ta yer alan yazıda; Türkiye'nin NATO'dan dışlanmasının felakete yol açacağı değerlendirmesi yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2022 10:40 GÜNCELLEME 05.07.2022 13:36 DÜNYA
Financial Times: Erdoğan çileden çıkaran ama vazgeçilmez bir müttefik
Financial Times: Erdoğan çileden çıkaran ama vazgeçilmez bir müttefik

İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finladiya karşısında istediğini almıştı. Ankara, 4'lü zirve kapsamında yapılan anlaşma doğrultusunda iki ülkenin NATO'ya üye olmalarına şartların yerine getirilmesi durumunda yeşil ışık yakmıştı.

Londra merkezli Financial Times'ta Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile yürüttüğü keskin müzakereler ve Ukrayna tahılı konusunda Karadeniz'deki rolünü ele alan bir yazı yayımlandı.

Financial Times, "Erdoğan, çileden çıkaran ama vazgeçilmez bir müttefik" başlıklı analiz yayınladı.

"Neden Türkiye'yi NATO'dan atmıyoruz? Harika bir fikir gibi duruyor." şeklindeki ifadelerle başlayan analizde, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına yönelik itirazlarından vazgeçtiği ancak yeni şüphelere yol açtığı belirtildi.

İsveç'in, Türkiye'nin suçladığı 73 şahsı iade etmemesi halinde anlaşmanın Meclis'ten geçmeyeceğine dair açıklamaların yapıldığına işaret edildi.

"TÜRKİYE'NİN DIŞLANMASI FELAKET OLUR"

Bu durumun, "Türkiye'nin gelecekteki krizlerde nasıl davranacağı konusunda şüphe uyandırdığı" savunuldu.

Yazıda, "NATO, Türkiye olmadan daha iyi olmaz mı? Kesinlikle hayır. Türkiye'nin dışlanması, yasal olarak mümkün ama stratejik bir felaket olur." denildi.

"TÜRKİYE KARADENİZ GİRİŞİNİ KONTROL EDİYOR"

Karadeniz limanlarından çıkarılmayı bekleyen tahıl anımsatılarak, "Karadeniz, hem Ukrayna hem de Rusya için Akdeniz'e ve daha geniş ölçekte dünyaya açılan kilit bir yol. Ukrayna tahılı, bir gün dünya pazarlarına çıkarılırsa, Karadeniz'den geçecek. Türkiye, deniz girişini kontrol ediyor." ifadelerine yer verildi.

"RUSYA AKDENİZ'İN KAPILARINDA OLUR"

Türkiye'nin, söz konusu askeri ittifaktan çıkarılmasına dair söylemler ilgili olarak, "Türkiye, NATO'dan çıkarılır ve Rusya'nın fiili müttefiki olursa, Ukrayna fiilen denize kıyısı olmayan bir ülke haline gelir ve Rusya Akdeniz'in kapılarında olur." tespitinde bulunuldu.

Aynı yazının devamında şu görüşler aktarıldı:

"Orta Doğu'daki güvenlik dengesi de ciddi şekilde karmaşık hale gelir. Türkiye, 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Bu da Avrupa Birliği üzerindeki baskının çoğunu ortadan kaldıran insani bir eylem.

"TÜRKİYE'Yİ BU TARAFTA TUTMAK HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ"

Rusya'nın aksine Türkiye, NATO'nun geri kalanı için, belki de Yunanistan dışında, güvenlik tehdidi değil. NATO'nun Rusya'ya karşı koymasının önemine bakıldığında, Türkiye'yi bu tarafta tutmak her zamankinden daha önemli.

"DURUM ÇILDIRTICI: ERDOĞAN BUNU BİLİYOR"

Erdoğan bunu biliyor. Ukrayna'daki savaşın kendisine verdiği avantajı kullanıyor. Durum çıldırtıcı ama yönetilemez değil. Türk lider, kendisine uygun olduğunda tutum değiştirme konusunda mükemmel bir yeteneğe sahip."

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 149 TÜMÜ
  • Çavuş 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslında Türkiye'de istemiyor, NATO zenginler kulübün askerleri deyilmi, zaten müttefik dediğimiz, NATO askerine silah sıkan PYD PKK bütün ihtiyacını gören ABD Fransa Almanya öbürleri deyilmi, bu NATO kimin Nato'su.
    Cevapla
  • Dost 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdogan istedi diye olmuyor malesef siz (Nato) kendi yapmis oldugunuz haksizliklarin bedelini Turkiye aleyhine mutlu oldugunuz suregelen bir gelismeyi yine kemdi cikar cemberinizi daraltarak bedel oduyorsunuz. Bastan hic yapmamaniz gerekirdi kendi dusen aglamaz. Erdogan secimi de kazanicak o dunyada ki dengesizlere denge dersi vermek icin Allah tarafindan ozenle secilmis bir kisi. Allah onu korusun Dunya onun durustluguyle kemdine ceki duzen veriyor. Musluman bir liderden ders almak sizin icin uzuntu verici olsa bile malesef performansiniz disardan iyi gozukmuyor
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    ÖZET : Başımızdaki çuvalı çıkardıkkk...Haberiniz olsunnnn...!!
    Cevapla
  • Mancınık 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkeye Allah yardım ediyor...! Bu CHP başta olsa İttihat ve Terakki hortlar.. Tüm ülkeyi derebey gibi yönetirler(örnek:ÎBB),millet perişan olur..demedi demeyin.....!
    Cevapla
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan NATO zaten Türkiye olmazsa NATO olmaz Ama Türkiye niçin ihanetlerinize karşılık varlık göstermez anlamıyorum (satın aldığınız ) kişiler artık bu memlekette bı halt edemez anladınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR