Filistinli kadının mahrem yerlerini arama emri veren İsrail subayı terfi etti

Şabak bölge komutanı Yossi, 2015'te gözaltına aldıkları bir Filistinli kadının sorgusu sırasında sorguya katılanlara "Hamas ile iletişim kurduğu simkartı sakladığı gerekçesiyle kadında genital ve rektal arama" emri vermişti, terfi edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 01:28 GÜNCELLEME 30.09.2022 01:28 DÜNYA
Filistinli kadının mahrem yerlerini arama emri veren İsrail subayı terfi etti
Filistinli kadının mahrem yerlerini arama emri veren İsrail subayı terfi etti

İsrail'de, 2015'te Filistinli bir kadının soruşturma sırasında taciz edilmesi ve mahrem yerlerinin aranması emri verdiği gerekçesiyle soruşturma açılan İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) istihbarat subayının terfi ettiği bildirildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, 2015'te Şabak ve İsrail ordusuna bağlı kişiler tarafından sorgulanan bir Filistinli kadının sorgu sırasında mahrem yerlerinin aranması emri veren "Yossi" takma adlı istihbarat subayı herhangi bir yaptırım almadı.

Gazeteye konuşan kaynaklar, dönemin Şabak Başkanı Nadav Argaman'ın "Yossi" hakkında yaptırım uygulanması, terfisinin engellenmesi yönünde görüş bildirdiğini aktardı. Buna karşın o dönem Şabak Başkan Yardımcılığı yapan mevcut Başkan Ronen Bar'ın altında çalışan Yossi'nin yanında yer aldığı ve Argaman ile bu konuda görüş ayrılığı yaşadığını paylaştı.

Aynı kaynaklar, Ronen Bar'ın Şabak'ın başına geldiği sırada soruşturmanın devam ettiği ancak "Yossi'nin tezlerinin giderek güç kazandığını ve soruşturmadaki suçlamaların sonuçlarının uygulanmamasının görüşünün hakim olduğunu" kaydetti.

Filistinli kadına genital arama emri

Habere göre, Şabak'ın bölge komutanı olarak görev yapan Yossi, 2015'te gözaltına aldıkları bir Filistinli kadının sorgusu sırasında sorguya katılanlara "Hamas ile iletişim kurduğu simkart sakladığı gerekçesiyle kadında genital ve rektal arama" emri verdi. Yossi'nin 3 yıl sonra hakkındaki şikayet üzerine açılan soruşturmada ifade verdi.

Devlet Savcılığı tarafından açılan soruşturmanın "delil yetersizliği" nedeniyle 2021'de kapatıldığı kaydedildi.

Bu arada olaya karışan bir İsrail ordu komutanının da soruşturmada ifade verdiği, bu kişinin hala görev yaptığı ancak terfi ettirilmediği belirtildi. Şabak içinde olaya karışan diğer isimlerin de görevine devam ettiği aktarıldı.

Haaretz'in araştırmasına göre, olaya karışan diğer kişilerin "Yossi" hakkında gerekli olmadığı halde, bu emri verdiği yönünde ifade verdiği de ortaya çıktı.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Şabak'ın yürüttüğü iç soruşturmada bölge komutanı Yossi'nin "azımsanamayacak ahlaki kusurları" bulunduğu yönünde sonuçlar çıktığını aktardı.

Soruşturmayı yürüten yetkilinin dönemin Başkanı Argaman'a, Yossi'nin birkaç yıl boyunca terfisinin durdurulması ve sert bir uyarı verilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.

Ancak yeni Başkan Ronen Bar'ın göreve geldiği sırada, altında çalışan Yossi hakkındaki soruşturma sonucundaki tavsiyelerin göz ardı edildiği kaydedildi.

Filistinli kadından temyiz başvurusu

Gazetenin haberine göre, soruşturmada taciz edilen Filistinli kadın, şubatta dosyanın kapatılmasına ilişkin temyiz başvurusunda bulundu.

Sivil toplum kuruluşu İşkenceye Karşı Komite'nin yaptığı temyiz başvurusunda, "Yapılan eylemin tecavüz ve sapkınlığa vardığına yönelik hiçbir tartışma yok. Deliller ortada ve kimse sorumlu tutulmuyor." ifadelerine yer verildi.

Şabak Yossi'nin terfisini doğruladı

Öte yandan Haaretz'in yer verdiği Şabak'tan yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili iç soruşturmayı Yossi ile bağlantısı bulunmayan insan kaynakları biriminden üst düzey yetkililerin yer aldığı bir komitenin yürüttüğü belirtildi.

Bu "zorlu" soruşturma süreci sırasında "terörle mücadele" görevini hakkıyla yerine getiren Yossi'nin amirlerinin yer aldığı komite tarafından terfi ettirilmesine karar verildiği belirtildi.

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Yolcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Kahhâr ismi ile sizi kahreylesin alçak zalim siyonist cehennem köpekleri
    Cevapla
  • nimet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya RABB'i biz bunları SANA şikayet ediyoruz SEN gerekeni ver inşallah. Amin Amin Amin.
    Cevapla
  • Tavukcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah her şeyi gören bilen dir
    Cevapla
  • Çiçek 1 yıl önce Şikayet Et
    AHLAKSIZ UTANMAZLAR KADINLARDAN ELİNİZİ ÇEKİN VE ALLAH İZMİYLE bütün İSRAİL AHLAKSIZ sapık erkekleri cezalarını agır şekilde çeksinler Allah ın izniyle inşallah Amin
    Cevapla
  • Vahim 1 yıl önce Şikayet Et
    bUNLAR İNSAN DEĞİL Kİ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR