NATO'dan Rusya'ya rest! Ukrayna açıklaması: Kararı 30 ülke verecek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği toprakları asla tanımayacaklarını bildirdi. Stoltenberg, Ukrayna'nın üyelik başvurusu hakkında da konuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 20:51 GÜNCELLEME 30.09.2022 20:51 DÜNYA
NATO'dan Rusya'ya rest! Ukrayna açıklaması: Kararı 30 ülke verecek
NATO'dan Rusya'ya rest! Ukrayna açıklaması: Kararı 30 ülke verecek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği toprakları Rusya'nın parçası olarak asla tanımayacaklarını bildirdi.

UKRAYNA'NIN ÜYELİK BAŞVURUSU

Stoltenberg, Ukrayna'nın üyelik başvurusu hakkında, "Ukrayna'nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır." dedi. Stoltenberg, Ukrayna'nın üyeliğine sadece 30 NATO üyesinin karar verebileceğini, üyelik için oy birliği gerektiğini söyledi.



Stoltenberg, NATO karargahında basın toplantısı düzenledi.

SAHTE REFERANDUMLAR

Bunun, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa topraklarında görülen en büyük zorla ilhak girişimi olduğunu, Ukrayna topraklarından kabaca Portekiz büyüklüğünde bir alanın Rusya tarafından yasa dışı bir şekilde silah zoruyla ele geçirildiğini kaydeden Stoltenberg, "Sahte referandumlar Moskova'da yapıldı ve uluslararası hukuku tamamen ihlal ederek Ukrayna'ya dayatıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, "Bu topraklar Ukrayna'dır. Donetsk Ukrayna'dır. Luhansk Ukrayna'dır. Herson Ukrayna'dır. Zaporijya Ukrayna'dır. Kırım'ın Ukrayna olduğu gibi." ifadelerini kullandı.

ZAYIFLIK GÖSTERGESİ

Rusya'nın Ukrayna topraklarını ikinci kez zorla ele geçirdiğinin altını çizen Stoltenberg, "Bu, savaşın başlamasından bu yana en ciddi tırmanışı temsil ediyor." dedi.

İlhak kararını "güç değil, zayıflık göstergesi" olarak gören Stoltenberg, "Bu, savaşın planlandığı gibi gitmediğinin ve Putin'in stratejik hedeflerinde tamamen başarısız olduğunun itirafıdır." diye konuştu.

UKRAYNA'YA DESTEĞE DEVAM

Stoltenberg, "Putin'in amacı bizi Ukrayna'yı desteklemekten caydırmak ama bunda başarılı olamayacak." dedi.

Ukrayna'ya destek sağlanmasının hem bu ülkenin kendini savunması hem de NATO müttefiklerinin güvenliği için şart olduğuna işaret eden Stoltenberg, "Putin'in kazanmasını istemiyoruz çünkü kazanırsa Rusya gibi otoriter ülkelerin askeri güç kullanarak hedeflerine ulaşabilecekleri mesajı çıkacaktır. Bu da tüm dünyayı daha tehlikeli hale getirecek." diye konuştu.

PUTİN'İN NÜKLEER AÇIKLAMASI

"Putin'in nükleer söylemi tehlikeli ve pervasızcadır." diyen Stoltenberg, Putin'in nükleer meseledeki duruşuyla ilgili değişiklik görmediklerini ifade etti.

Stoltenberg, şunları aktardı:

"Rusya'nın yaptıklarını yakından takip ediyoruz. Rusya, nükleer savaşın asla yapılmaması gerektiğini anlamalıdır. Eğer nükleer silah kullanırlarsa bunun Rusya için ciddi sonuçları olacaktır. Bu, Rusya'ya çok açık bir şekilde iletildi."

UKRAYNA'NIN NATO BAŞVURUSU

Ukrayna'nın üyelik başvurusu hakkında Stoltenberg, "Ukrayna'nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır." dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın üyeliğine sadece 30 NATO üyesinin karar verebileceğini, üyelik için oy birliği gerektiğini kaydetti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 180 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki Antalyada Daha önce yok Yerli vardı senelerdir Anlamı ingilizi fransızı İrlandalısı dolu hatta bunların Tatil köyleri bile var bunlar 25-40 senedir var
    Cevapla
  • Kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravo peki İsrail'in işgal ettiklerini nasıl kabul ediyorsunuz,ben anlamadım yani bu ikiyüzlülük sanki
    Cevapla
  • kirşehirli 1 yıl önce Şikayet Et
    Alcak nato bukez türkiyeyi hesablama yunani fransayi cagir türkiye artik nato icin savaşmiyor savasmayacak
    Cevapla
  • Asabi 1 yıl önce Şikayet Et
    Finlandiya'yı İsveç'i apar topar NATO'ya almak isteyenler Ukrayna'ya sırtını döndü, Ukrayna ne için savaşıyor?
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Tınnnn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR