ABD'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ordusunu eğitme kararı

ABD, 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ardından şimdi de Rum askerlerini eğitecek.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2022 13:36 GÜNCELLEME 03.10.2022 15:06 DÜNYA
ABD'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ordusunu eğitme kararı
ABD'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ordusunu eğitme kararı

New Jersey Ulusal Muhafızlık Bürosu, Pentagon'a, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile askeri işbirliği yapmak için başvuruda bulundu. Pentagon ise bu başvuruyu kabul etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kıbrıs Rum Yönetimi'ni eski Varşova Paktı ülkelerine uyguladığı özel eğitim ve işbirliği programına dahil etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Haralambos Petridis, eğitim ve işbirliği programına alınmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Petridis, "Amerikan ordusu ile stratejik işbirliğini derinleştiren önemli bir adım atıldı. İşbirliğimiz sürekli gelişecek" dedi.

MENENDEZ: DESTEKLİYORUZ

Başvurunun kabulü sonrası Senato İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez eyaletteki 7 diğer Kongre üyesi ile beraber, Ulusal Muhafız Bürosu Stratejik Planlar ve Politika Direktörü Tümgeneral Randolph Staudenraus'a mektup yazdı. Bu mektupta başvuruyu güçlü bir şekilde desteklerini belirtti.

Mektupta, Ulusal Muhafız Bürosu Devlet Ortaklığı programının, dünya çapında ABD güvenlik işbirlikleri için önemli bir araç olduğunun, Ulusal Muhafız güçlerinin, dünya genelinde 85 ortaklığı ile 6 coğrafi bölgede bulunduğunun altı çizildi.

ABD ULUSAL MUHAFIZ BİRLİKLERİ

ABD Ordusu altında özel bir birlik olan kara ve hava Ulusal Muhafız Birlikleri, hem federal hem de eyaletler düzeyinde göreve çağırılabiliyor.

Yaklaşık 450 bin civarında olan Ulusal Muhafız askerlerinin eğitimlerini, eğitimini ve rütbe atamasını eyalet yönetimleri yapıyor. Birliklerin bütçesini federal hükümet belirliyor. Eyalet valileri, afetler ve kamu güvenliği için, Ulusal Muhafızları göreve çağırabiliyor.

Aynı şekilde Başkanlar da ulusal güvenlik ihtiyaçları durumunda, ülke çapında Ulusa Muhafızları kullanabilir. Ulusal Muhafız Birliği askerlerinin çoğu, yarı zamanlı olarak görev yapıyor. Bu askerler aktif görevde olmadıkları zaman, yıl içinde iki hafta süren ve ayda bir hafta sonu yapılan kamplarda askeri eğitim görüyor.

Ulusal Muhafız Birlikleri daha önceden Irak, Afganistan'da görev almış hatta Ukraynalı askerlere eğitim vermişlerdi.

KKTC'DEN TEPKİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Daha geçtiğimiz günlerde kaldırılan silah ambargosunun ardından savunma alanında yapılan bu iş birliği açıklaması, Ada ve bölgedeki gerginliği tırmandırmaktan başka bir amaç gütmemektedir. GKRY'nin askeri ve siyasi alanda ABD yönetimince desteklenmesi ve cesaretlendirilmesinin tarafımızca kabul edilmesi asla mümkün değildir. ABD'nin Rum-Yunan ikilisi ile birlik olarak KKTC ve Türkiye'ye karşı dostane olmayan bir yaklaşım sergilediği değerlendirilmektedir. (KKTC ve Türkiye) Nitekim yetkililer, ABD'nin GKRY ve Yunanistan lehine attığı adımlar karşısında Türkiye'nin güvenliğini ve Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için gerekli adımları kararlılıkla atacaklarını dünyaya duyurmuşlardır. Kıbrıs Adası'nda ve bölgedeki hak ve çıkarlarımızı tek dayanağımız ve koruyanımız olan ana vatan Türkiye ile birlikte savunacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Washington yönetimi sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz. Her daim tekrar ettiğimiz gibi bu tür olaylar, Türkiye'nin Ada'daki etkin ve fiili garantörlüğünün ne kadar haklı ve vazgeçilmez olduğunun bir kez daha tescilidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd sen önce kendi devşirme ordunu egit daha bu güne kadar kazandığınız bir tane cephe yok bir afgan müchidini bile yenemedin kaçtın siz birilerini kullanarak bir yerlere varmayı kazanmak zannediyorsunuz ama yanlış onuda beceremiyorsunuz aptal abd
    Cevapla
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz yuzmeyi ogrenin size cok yarayacak kasinin size Bol bol hamamda kasiyacagiz kostebekler 40bin asker zaten kktcde bir telefona bakar yuzmeyi ogrenin yuzerek kacacaksiniz
    Cevapla
  • raci T 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD diyor ki :Ey Türk milleti Osmanlıyı dirilt,Ege'yi Mora'yı ,Balkanları yeniden dirilt.Zorunda bırakıyorlar aksi durumda yok olma tehlikemiz vardır
    Cevapla
  • Kerem 1 yıl önce Şikayet Et
    Adım adım savaşa gidin siz daha. Balyozu yediğiniz de yanınızda kimse olmayacak.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısın tamamı Türkiye'ye aittir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR