San Fransisco'da katil robot kullanımına izin verildi

ABD'nin San Fransisco kentinde, polislerin insan öldürebilecek katil robotları kullanmasına izin verildi. Kararı eleştirenler kadar savunanlar da var. Kararı savunanlar, robotların sadece aşırı durumlarda kullanılabileceğini belirtiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 01.12.2022 13:24 GÜNCELLEME 01.12.2022 15:16 DÜNYA
San Fransisco'da katil robot kullanımına izin verildi
San Fransisco'da katil robot kullanımına izin verildi

ABD'nin San Fransisco kentindeki Denetim Kurulu, kentte polisin insan öldürebilecek robotlar kullanabilmesine onay verdi.

Kararda polisin, aşırı durumlarda patlayıcı taşıyabilen robotlar kullanabilmesine izin veriliyor.

Stop Killer Robots (Katil Robotları Durdurun) adlı örgütten Dr. Catherine Connolly kararın insanlar ve öldürmek arasına mesafe koyabilecek "kaygan bir zemin" olduğunu söyledi.

Kentin polis gücü SFPD, BBC'ye yaptığı açıklamada, şu anda ellerinde ölümcül ekipmanlar taşıyabilen robotlar bulunmadığını söyledi. Ancak ileride, bir robotun ölümcül güç kullanabileceği senaryolar olabileceği belirtildi.

"PATLAYICILARLA DONATILABİLİR"

SFPD Sözcüsü, "Robotlar şiddet dolu, silahlı ya da tehlikeli unsurların bulunabileceği müstahkem yapılara girilmesi için patlayıcılarla donatılabilir" dedi.

Ayrıca robotların "yaşam kaybı riski oluşturan şiddet dolu, silahlı ve tehlikeli unsurların etkisiz hale getirilmesi ya da şaşırtılması için kullanılabileceği" vurgulandı.

Kararı savunanlar, robotların sadece aşırı durumlarda kullanılabileceğini belirtiyor. Karşıtlarıysa, bu önlemin polis gücünün daha da askerileşmesine yol açabileceğini savunuyor.

Kararda yapılan bir değişiklikte, polis memurlarının ölümcül güce sahip robotları sadece alternatif gerilimi azaltma taktiklerini denedikten sonra kullanılabileceği kaydedildi.

Denetim Kurulu ayrıca, sadece kısıtlı sayıda üst düzey polis yetkililerinin katil robot kullanımına onay verebileceğini vurguladı. Bu tür ölümcül güce sahip robotlar, ABD'nin diğer kesimlerinde zaten kullanılıyor.

2016'da Teksas eyaletinin Dallas kentinde iki polis memurunu öldüren bir keskin nişancıyı öldürmek için C-4 patlayıcılarla yüklü bir robot kullanılmıştı.

KAYNAK : BBC Türkçe
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • baba vanga 1 yıl önce Şikayet Et
    ilimden yoksun bilimin eli mahsulü bir icaat işte ALLAHIM bizleri islah et.............
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya Bizde Olsaydı Zillet Nederdi
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR