Washington Examiner: Üzgünüz, Türkiye NATO'da kalıyor

Türkiye'nin NATO'da olmasını üzgünlükle karşılayan Washington Examiner, Ankara'nın NATO üyeliğini sorguladığı haberinde; "Aksini istesek bile Türkiye'nin NATO üyeliği devam edecek" ifadesini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.01.2023 10:29 GÜNCELLEME 29.01.2023 13:44 DÜNYA
Washington Examiner: Üzgünüz, Türkiye NATO'da kalıyor
Washington Examiner: Üzgünüz, Türkiye NATO'da kalıyor

Batı'da Türkiye karşıtı analizlere bir yenisi eklendi. ABD merkezli Washington Examiner adlı haber kuruluşu, "Üzgünüz, Türkiye NATO'da kalıyor" başlıklı görüş yazısında, NATO üyeliğini sorgulayıcı ifadeler kullandı.

"TÜRKİYE ZOR BİR ORTAK"

Türkiye'nin teknik olarak transatlantik ittifakının en eski üyelerinden biri olduğu için ABD'nin müttefiki olduğu belirtildi. Türkiye'den "zor ve anlaşılmaz bir ortak" şeklinde bahsedilen yazıda, Türklerin Washington ve Brüksel'den emir almadığına dikkat çekildi:

"Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın alması, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'ya yaptırım uygulama isteksizliği, Suriye'ye yönelik periyodik askeri operasyonları, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini engellemesi daha fazla ABD'li savunma analisti tarafından sorgulanıyor. Türkler NATO'da olmalı mı?"

TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİNİ SORGULADILAR

NATO'nun kuruluş belgesinin, ittifaka katılıma dair maddelerini barındırdığı ancak ihraç konusunda bir ayrıntı olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

"Ne yazık ki, Türkiye'yi veya herhangi bir üyeyi NATO'dan ihraç etmek, özel bir toplantı yapıp el kaldırmak ve söz konusu ülkeye eşyalarını toplayıp karargâhtan ayrılmasını söylemek kadar kolay değil. (Cumhurbaşkanı) Erdoğan'ın Rusya ile yakın ekonomik ve siyasi ilişkisine rağmen yakın zamanda ittifaktan ayrılmayı planladığına dair bir kanıt yok."

"AKSİNİ İSTESEK BİLE TÜRKİYE NATO'DA KALACAK"

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı askeri ittifakın acil durum toplantısı düzenleyebileceği savunularak, bu yönde alınabilecek kararın sonucuna işaret edildi:

"Ancak ittifak içindeki tüm kararlar konsensüsle alınıyor. Bugün Türkiye'yi dışlamak için oy kullanan bir üye, gelecekte kendisini Türkiye'nin konumunda bulabilir. Türkiye'nin NATO ittifakının bir parçası olmaya devam edip etmeyeceği farklı bir soru. Gerçek şu ki, Türkiye NATO'nun bir parçası. Washington ve Avrupa başkentlerinde giderek artan sayıda yorumcu aksini istese bile öyle kalacak."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • TÜRKİYE SEVDALISI 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi zora sokarak, terör örgütlerini destekleyerek, yıllardan beri adeta bir limon sıkar gibi bizi sıktınız. yeter artık, türkiye sizleri artık sevmiyor. türkiye sizden değil siz bir türkiyeden vazgeçseniz ne iyi olur sizlerde hep beraber çökersiniz batarsınız. en sonunda söylettiniz işte. yerin dibine batasıcalar.
    Cevapla
  • dobra 1 yıl önce Şikayet Et
    istediğiniz gibi kul köle olmayınca üzülüyorsunuz demek. daha çok üzüleceksiniz inlallah
    Cevapla
  • Omy 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz emirleri bizden alın ne demek washinghton dan bürüksel den emir almak hade işinize zaman sonra o da olacak hepiniz bizden emir alacaksını çok yakın çok
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu NATO'dan da çıkalım. Zaten bir işe yaradıkları yok.
    Cevapla
  • Salim günok 1 yıl önce Şikayet Et
    Atacak oldularmı allem ederler kallem ederler atarlar iyide olur referanduma gitse milletin yüzde 70 i natoyu istemiyor şangay a üye olmak istiyor yani batıdan bize hayır yok yönümüzü doğuya çevirmeliyiz araplar türk ülkeleri asya afrika gibi yeni fırsatlar kovalamalıyız onlarda daha çok para var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR