Scholz: Rusya ile NATO arasında savaşa izin vermeyeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmelerinin içeriğine ilişkin de konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile NATO arasında savaşa izin vermeyeceklerini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.01.2023 17:00 GÜNCELLEME 29.01.2023 17:06 DÜNYA
Scholz: Rusya ile NATO arasında savaşa izin vermeyeceğiz
Scholz: Rusya ile NATO arasında savaşa izin vermeyeceğiz

Scholz, Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırarak, şiddet kullanarak sınırların kaydırılmaması konusunda Avrupa'da onlarca yıldan beri güvenliği garanti altına alan uzlaşmayı bozduğunu ifade ederek, bu yüzden Ukrayna'ya destek verdiklerini vurguladı.

Ukrayna'ya verilen desteğe ilişkin tüm kararların düşünerek ve müttefik ülkelerle birlikte alındığına dikkati çeken Scholz, "Görev yeminini ciddiye alan bir Almanya Başbakanı'nın, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmemesi için her şeyi yapması gerekir" ifadesini kullandı.

Scholz, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa herhangi bir NATO ülkesinin doğrudan müdahalesinin bulunmadığını vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un 24 Ocak'ta Strazburg'da Avrupa Konseyinde kullandığı "Rusya'ya karşı bir savaş içindeyiz, birbirimize karşı değil" sözlerinin hatırlatılması üzerine Scholz, şunları kaydetti:

"NATO ile Rusya arasında savaş yok. Böyle bir tırmanışa izin vermeyeceğiz. Alman hükümeti olarak bu konuda tamamen hemfikiriz ve Dışişleri Bakanı da bunu böyle görüyor."

Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile en son aralık ayı başında görüştüğünü anımsatarak, "Putin ile tekrar telefonda görüşeceğim çünkü birbirimizle konuşmamız gerekli" ifadesini kullandı.

Putin ile yaptığı telefon görüşmelerinin içeriğine ilişkin de Scholz, "Telefon görüşmelerimizin tonu saygısız değil ancak bakış açılarımız elbette tamamen farklı" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Scholz, Putin ile görüşmelerinde net tavır sergilediğini ifade ederek, görüşmelerde bazen de esir takası, Ukrayna'dan tahıl ihracatı veya Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili somut konuların ele alındığı bilgisini paylaştı.

Rusya'nın "saldırganlığını azaltmadan" savaşı sürdürdüğü sürece mevcut durumun değişmeyeceğini belirten Scholz, Putin'in askerlerini Ukrayna'dan çekerek savaşı sonlandırabileceğini yineledi.

Ukrayna'ya savaş uçağı sağlanmasına ilişkin yeni taleplerle ilgili Almanya'daki tartışmaya da değinen Başbakan Scholz, savaş uçaklarının sağlanmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Almanya'da bir karar verilir verilmez bir sonraki tartışma başlarsa, bu çok fazla ciddi görünmez ve vatandaşların devletin verdiği kararlara güveni sarsılır" şeklinde konuştu.

KAYNAK : AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O savaşa almanya karar veremez amerikada olan zenginler karar verecek almanya eski almanya deyil artık kimseyi kandirmayin
    Cevapla
  • DURSUN 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz değil ağa babanız abd istiyor ve bu güne kadar abd ne istediyse onu yaptınız karşı çıkamadınız o yüzden siz bir piyonsunuz kimseyi kandırmayın
    Cevapla
  • Efgan24 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya Başbakanı Scholz boş boş konuşuyor ABD kuçu kuçu dediği zaman istemese de peşinden gidecek Almanya nın ipi ABD elinde ve Almanya Sanayisi de Devleti de çöküş içinde.
    Cevapla
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin size takmiyor gorun almanlar nasil yalvariyor putine vurma bizi diyor avrupanin savasacak silahi askeri yok nato deyip sanki cok gucluymus gibi gosteriyor turkiye kesinlikle nato icin savasmamali degmez bu fasistlere abd gitsin savassin turkiye yunana karsi savassa bizi kim yardim eder kimse onun icin abd avrupa savassin savasamaz belcikadaki tanklar satilmis hollandada ki tanklar kiralanmis gulunecek durumdalar rusyadan donuna ediyor bu avrupalilar bakmayin ottuklerine zelenski akilliysa bu savasa bitirir yoksa abd avrupa ukraynayi bitirecek enayi ariyor
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukraynaya her türlü yardım yapan ülke savaşa doğrudan katılmıyor, fakat rusyaya iha satan iran ve çin savaşın tarafı oluyor. ENTERESAN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR