Başörtülü hostes için özel kıyafet

ABD'nin en büyük havayolu şirketi Delta, Müslüman bir hostesin yaşadığı kıyafet sorununa örnek bir çözüm geliştirdi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 20.08.2008 02:45 GÜNCELLEME 20.08.2008 02:45 DÜNYA
Başörtülü hostes için özel kıyafet
Başörtülü hostes için özel kıyafet

Başörtülü olarak çalışmak isteyen Miriam Köse'nin talebini kabul eden firma, kıyafet için Delta Havayolları'nın üniforma dizayncısı Gregg Puhek'i görevlendirdi. Delta'ya özel bir başörtüsü modeli için Miriam'ın görüşlerine başvuran tasarımcı, Köse'nin üniformaya uyumlu siyah, mavi, kırmızı ya da beyaz renkte başörtüsü takabileceğini bildirdi.

Miriam Köse'nin kıyafet sorunu birkaç ay önce başladı. Bir Türk'le evlenerek Müslüman olan Köse, 11 yıldan beri hosteslik yaptığı şirketin ana merkezi Atlanta'da dört saat beklemesi gerekince problem çıktı. Hostes dinlenme odasına geçen Köse, kendisini gören iki birim şefinin uyarısına maruz kaldı. Başörtüsünün yönetmeliğe uymadığını belirten şefler, bu konuda yönetimin karar vermesi gerektiğini belirtti.

Sonuç ilan edilinceye kadar da Köse'nin saçlarını açmasını, aksi halde uçuşa çıkamayacağını ifade ettiler. Başörtüsünü çıkarmayı reddeden Köse, Atlanta'dan sivil olarak uçağa bindi ve evinin bulunduğu New Jersey'e döndü.

Konuyu incelemeye alan Delta yönetimi, Miriam Köse'den başörtüsünün dinî bir gereklilik olduğunu belirten yazı getirmesini istedi. New Jersey'deki camiden aldığı yazıyı şirkete gönderen Köse, bir hafta sonra istisnai talebinin kabul edildiğini bildiren sevindirici bir e-mail aldı.

Delta'nın duyarlılığı bununla da kalmadı. Şirketin personele karşı dinî veya ırkî ayrımcılık yapılıp yapılmadığını takip etmekle görevli Fırsat Eşitliği Bürosu yöneticisi, özel numarasını vererek Köse'nin en küçük sıkıntıda kendisini aramasını istedi.

Delta'nın bu uygulamasından, kipa takan Yahudi erkekleri ile sarıkla dolaşan Sih erkekleri de yararlanacak.

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Bana Göre 17 yıl önce Şikayet Et
    sa. öz yurdunda garipsin öz vatanında parya ... burada müslümanların agırlıkta oldugu topraklarda bunu yaptırmıyorlar
    Cevapla
  • mimiga mimiga 17 yıl önce Şikayet Et
    *. Onlar bizim gibi milletin kılıyla, tüyüyle uğraşmıyor. Onlar için çok sıradan bir şey. Sorun olmasını bile yadırgamış olabilirler:)
    Cevapla
  • yasar bas 17 yıl önce Şikayet Et
    hayde hapise. orada ona taktırmalardı başörtüsünü firmayı dava edip insan hakları işhlali diye tirilyonluk tazminat davası açardı . bizdeolsa irticacı diye kızı şutlar olmadı gözaltına alınırdı belki tazminat davası açar firma kazanır kızda ödeyemeyince hapise tıkarladı hapistede biton işkence vs. sonra kızkendini intihar ederdi . mutlu son kız özgür olurdu film biterdi fin - the end sonra çok beğenildiği için 2.si çekilirdi filmin
    Cevapla
  • dursun gorkem 17 yıl önce Şikayet Et
    kipa ve sarık..... Bence kipa ve sarık veya takke kesinlikle başörtüsüyle aynı kategoride değerlendirilmemelidir. Yahudilik inancını bilemiyorum ama en azından İslamda erkeklerin herhangi bir başlık takma zorunluluğu yok, takmak sadece sünnet gereğidir. Fakat kadınlarda farz dır yani Allah ın emridir.
    Cevapla
  • Rasit Arikan 17 yıl önce Şikayet Et
    insan haklari. yapilan uygulama kisilerin kendi tercihlerinin haliliginin basit örnegidir.Söylenecek birsay yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR