Avusturya tarihinde bir ilk! Seçimlerde sürpriz sonuç

Avusturya’da yapılan genel seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,8'ini alarak ülke tarihinde ilk defa birinci sırada tamamladı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2024 00:07 GÜNCELLEME 30.09.2024 00:07 DÜNYA
Avusturya tarihinde bir ilk! Seçimlerde sürpriz sonuç
Avusturya tarihinde bir ilk! Seçimlerde sürpriz sonuç

Avusturya'da seçmenler, ülkenin yeni yönetimini belirlemek üzere sandık başına gitti. Vatandaşlar, meclisin 183 yeni üyesini belirlemek için saat 17.00'ye kadar oy kullandı.

Kamu yayıncı kuruluşu ORF'nin paylaştığı sandık çıkış anketine göre, seçime katılım oranı yüzde 78 olurken, aşırı sağcı FPÖ oyların yüzde 28,8’ini alarak sandıktan çıkan birinci parti oldu.

İktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 26,3 ile ikinci, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21,1 ile üçüncü oldu.

Liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yüzde 9,3, oranında ve iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi de yüzde 8,3 oranında oy aldı.

Bu sonuçlara göre 183 üyeden oluşan ulusal meclise, FPÖ 56, ÖVP 52, SPÖ 41, NEOS 18, Yeşiller ise 16 milletvekili gönderecek.

Kurulduğu 1956’dan bu yana ilk defa bir genel seçimde birinci olan aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Herbert Kickl, kendisi ile koalisyon kurmak istemeyen diğer partilere vatandaşın verdiği mesajı iyi düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Kickl, partisinin pozisyonunda bir değişiklik olmayacağını, seçmenden aldığı destekle hükümet kurmak istediklerini dile getirdi.

MECLİS PARTİLERİ AŞIRI SAĞLA KOALİSYON KURMAK İSTEMİYOR

2019’da yapılan genel seçime göre yüzde 11’in üzerinde oy kaybeden merkez sağ ÖVP Genel Başkanı ve Başbakan Karl Nehammer da seçim öncesinde açıkladığı gibi aşırı sağcı lider Kickl’e koalisyon kurmayacağını, bu husustaki yaklaşımının değişmediğini ifade etti.

Meclise girmeyi başaran partilerin hiçbirisi FPÖ ile koalisyon kurmayacağını bildirirken, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in aşırı sağcı Kickl’e hükümeti kurma yetkisi verip vermeyeceği de merak ediliyor.

AŞIRI SAĞCILAR PARLAMENTO ÖNÜNDE PROTESTO EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Van der Bellen, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, hükümet kurulumunda liberal demokrasilerinin temel unsurlarına dikkat edeceğini belirterek, hukuk devleti, özgür basın, Avrupa Birliği (AB) üyeliği, azınlıkların hakları gibi temel değerler üzerine Avusturya'nın güvenlik ve huzurunun inşa edildiğinin altını çizdi.

Bu arada aşırı sağcıların seçim zaferi parlamento önünde bir grup gösterici tarafından protesto edildi.

Avusturya’da 2019’da yapılan genel seçimde, merkez sağ ÖVP yüzde 37,4, SPÖ yüzde 21,2, aşırı sağcı FPÖ yüzde 16,2, Yeşiller yüzde 13,9 ve NEOS ise yüzde 8,9 oranında oy almıştı.

KAYNAK : AA
Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Cengiz Alp 23 dakika önce Şikayet Et
    Yandı gülüm keten helva türkiyeye gelip avrolarıyla hava atan gurbetçiler düşünsün artık
    Cevapla
  • Vatandaş 6 saat önce Şikayet Et
    Tarih tekerrür ediyor gurbetçi kardeşlerim pasaport larınız hazır olsun evlerinizin tapularını Türkiye’ye getirin bu başlangıç.
    Cevapla
  • Viyanalı 28 dakika önce Şikayet Et
    Benim Yerim Sağlam merak etme! Asla ama Asla Türkiye’ye kesin dönüş yapmayacağım. Burada Hayat çok Güzel! Hangi Parti olursa olsun, burada hiç kimse çalışkan Türklere karşı değil. Sen hangi Ülke olursa olsun onların Kanunlarına uymazsan, nerede olursan ol, orada tutunamazsın. Öyle bu Hükmet geldi bilmem Türklere Yol göründü diye birşey yok!
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR