Yeryüzünün cennet bahçesi Mescid-i Nebevi

Peygamber Efendimiz'in dünya üzerinde üç mescitte mutlaka namaz kılın buyurduğu yerlerden biri burası. Öyle güzel detayları var ki aynı zamanda cennet bahçesi ile de göz önüne çıkıyor. Peygamber Efendimiz'in kabrinin de bulunduğu yerde milyonlarca Müslüman namaz kılıyor ve dua ediyor. Biz de haberimizde Mesicd-i Nebevi nerede, kaç minaresi var, kim inşa etti tüm detayları verdik.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2020 15:56 GÜNCELLEME 06.03.2021 16:50 Dünyayı Geziyorum
Yeryüzünün cennet bahçesi Mescid-i Nebevi
Yeryüzünün cennet bahçesi Mescid-i Nebevi

Yeryüzünde cennetten bir köşe olarak nitelendirilen Mescid-i Nebevi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in dünya üzerinde ümmetine mutlaka namaz kılın dediği üç mescitten biri burası. Yeşil kubbesi ve diğer tüm güzel tarihi detayları ile her köşesinde her adımında bir güzellik gizli. Peygamber Efendimiz ‘in Hicret'inden sonra geldiği yerde tam yeşil kubbenin altında kabri bulunuyor. Bütün peygamberler vefat ettiği yere defnedildiğinden Efendimiz de buraya defnedilmiş. Kubbenin yeşil rengi ise tabi ki yedi kıtaya İslam'ı yaymak amacı olan Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılmış. Ecdadımız buraya hâkim olduğu dönemde sayısız güzel eser bırakmış. Gelin bu güzel mescidin güzel detaylarını keşfedelim. Dünyayı Geziyorum ekibinin görüntüleri ile Mescid-i Nebevi nerede, kaç minaresi var tüm detayları öğrenebilirsiniz.

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

 

 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Dünya üzerinde mutlaka iki rekat da olsa namaz kılınması gereken üç yerden biri burası. Birisi Mescid-i Aksa, birisi Mescid-i Haram. İşte üçüncü kutsal yer ise Mescid-i Nebevi oluyor.

Her köşesi Efendimiz ’in iziyle dolu Medine-i Münevvere Peygamber Efendimiz’in mescidi bulunuyor. Ravza-i mutahhara olarak da biliniyor. Peygamber Efendimiz’in inşasında bulunduğu mescit burası. ‘Yeryüzünün cennet mescidi’ olarak da biliniyor. Burada Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in kabri yeşil kubbenin hemen altında yer alıyor.

622 yılında Mekke’den Medine’ye hicret ediyor Hz. Muhammed (S.A.V.) ve buranın adı o zamanlarda ‘Yesrip’ olarak biliniyor. Efendimiz buraya hicret ettikten sonra adı Medine-i Münevvere olarak değişiyor. Yani ‘aydınlanmış şehir’ oluyor. Bugün burası dünya üzerindeki Müslümanların en çok görmek istediği yer. Bunun sebebi de yukarıda bahsettiğimiz gibi ziyaret edilmesi gereken üç mescitten biri olması ve Efendimiz’in kabrinin burada bulunması.

PEYGAMBER EFENDİMİZ EYÜP SULTAN’IN MİSAFİRİ OLUYOR

622 yılında Efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret ediyor. Buradaki kişiler onu büyük bir ilgi ile karşılıyorlar. Herkes evinde kalmasını konuğu olmasını istiyor. Ancak Efendimiz kimseyi kırmak istemiyor. ‘Devem nerede çökerse ben orada konaklayacağım ve misafir olacağım diyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in devesinin çöktüğü evin önü Ebu Eyüp El Ensari’den başkası olmuyor. Şimdilerde Eyüp’te türbesi bulunan ve binlerce kişinin ziyaret ettiği Eyüp Sultan hazretlerinin evinde yedi ay konuk olduğu rivayet ediliyor. Eyüp Sultan El Ensari çok seviniyor bu duruma. Efendimiz ’in sahabelerinden biri olma şerefine böyle eriyor. Efendimizin eşyalarını evine çıkartıyor.

Eyüp Sultan Camii İstanbul'un güzide ibadet adresi

MESCİD-İ NEBEVİ NE ZAMAN YAPILDI?

Efendimiz ‘in gelmesiyle buraya bir mescit yapılıyor. Mesicd-i Nebevinin inşası böyle başlıyor ve efendimiz buranın inşasında bizzat çalışıyor. Orada bir odayı da kendine ayırıyor. Zamanının büyük kısmını burada geçiriyor.

İnşa edildiği zamanlarda okul olarak da kullanılmış. İslam dünyasına birçok önemli isim kazandırmış bu mescit. Hurma dallarından çatısı yapılmış. Bunun gibi malzemeler kullanılarak tamamlanmış inşası. Bu yüzden burada hüküm süren devletler değişik yenilikler de yapmış ve mimarisini geliştirmiş. Aynı zamanda ecdadımız Osmanlı devleti de güzel minareler inşa ederek mimarisinin gelişmesine katkıda bulunmuş.

MESCİD-İ NEBEVİ’DE OSMANLI İZLERİ

Erkekler Efendimizi selamlamaya giderken girişte büyük bir Osmanlı tuğrası ı bulunuyor. Ayrıca süslemelerde de hat sanatının güzelliğini görebilirsiniz. Sadece hat değil çini ve mermer sanatlarında da ecdadımızın izlerini hemen ayırt edebiliriz.

1,5 milyon Müslüman aynı anda burada namaz kılabiliyor ve 400 bin metrekare alana sahip. Dünyanın en büyük mescitlerinden biri. Müslümanların ibadet merkezlerinden aynı zamanda Mescid-i Nebevi yer yüzü cennetine de ev sahipliği yapıyor. Mescidin içerisinde ‘yeryüzünün cennet bahçesi’ bulunuyor. Peygamber Efendimiz ‘evimle minberim arasında cennet bahçesinde kim namaz kılar ise cennet bahçesinde namaz kılmış gibidir.’ buyurmuş. Bu yüzden Müslümanlar mutlaka yeryüzünün cennet bahçesinde de namaz kılıyor.

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN KABRİ

Burada namaz kılan kişiler Efendimizi de selamlıyor. Yanında Ebu Bekir ve Hz. Ömer’i de selamlayarak ibadetlerini tamamlıyorlar. Yeşil kubbenin bulunduğu yer Hz. Aişe’nin eviydi. Peygamberler vefat ettiğinde bir yere götürülmez bu yüzden hemen oraya defnedilmiş.

Efendimiz kabrimi ziyaret eden beni ziyaret etmiş gibidir dediği için dünyadaki milyarlarca Müslüman buraya gelmek için can atıyor.

Buradaki maneviyatı ve huzuru da sonuna kadar hissetmek mümkün. Öyle güzel bir atmosfere sahip ki alanda namaz kılmak ve dua etmek büyük bir ferahlık sağlıyor.

MESCİD-İ NEBEVİ HANGİ ÜLKEDE?

Peygamber Mescidi olarak bilinen kutsal mescit Medine’de bulunuyor. Bugün Koronavirüs salgını sebebiyle boş olsa da salgın tehlikesi geçtiğinde yetkililer izin verdiği ölçüde yine dualarla bezenecek kutsal mescit.

MESCİD-İ NEBEVİ’NİN KAÇ MİNARESİ VAR?

Mescidin toplam 100 kapısı var. Hepsinden giriş-çıkışlar oluyor. Hepsinin önünde nöbetçiler var. 12 tane de yürüyen merdiven bulunuyor. Mescidin içinde açılır-kapanır 27 kubbe mevcut. Her kubbenin ağırlığı 80 ton. Mescidin havasını değiştirmek için bu kubbeler belli saatlerde açılıp kapatılıyor. Mescitte ses düzeni için 3 bin hoparlör yerleştirilmiş. 10 minare var, her minarenin uzunluğu 104 metre. Mescidin içindeki klima ve pervaneler ile hava sıcaklığı 23-24 derecede tutuluyor. Avluda ise 250 dev şemsiye ve 336 adet su püskürten pervane bulunuyor. Bunlar sayesinde avluda, dışarıdaki havaya göre 10 derece daha serin oluyor.

 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • Akgün özen 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberi yapanlardan ALLAH ım razı olsun gidenlere tekrarıni gitmeyenlerede en kısa zamanda nasip etsin çok duygulandim oradaki hayatımin en güzel günlerini tekrar yaşadım Elhamdulillah.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR