Eğitimde reform yılı

Hükümet eğitimde herkesin yüzünü güldürecek reformları hayata geçirmeye hazırlanıyor. Devlet okullarında da yaz okulu olacak. Ücretli öğretmenlerin geliri artacak. Eğitime bağış özendirilecek

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2018 06:49 GÜNCELLEME 31.10.2018 06:57 EĞİTİM
Eğitimde reform yılı
Eğitimde reform yılı

Hükümet, 2019'da milyonlarca öğrenci, öğretmen ve velileri ilgilendiren reforma imza atacak. Cumhurbaşkanlığı 2019 Yıllık Programı'na göre öğrenme ortamları, fırsat eşitliği, öğretmen nitelikleri, müfredat ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine ilişkin önemli adımlar atılacak. Devlet okullarında da tamamen ücretsiz olacak yaz okulları açılacak. Ücretli öğretmenlerin geliri artacak. Dijital eğitime daha çok yatırım yapılması sağlanacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan programdaki bazı önemli düzenlemeler şöyle:

TEKLİ EĞİTİM HIZLANACAK: Erken çocukluk eğitiminin 5 yaş için zorunlu olması sağlanacak. Bu eğitim kademesinin niteliğinin artırılmasına yönelik ortak kalite standartları getirilecek. İkili eğitimden tekli eğitime geçme çalışmaları hızlanacak.

DİJİTALE YATIRIM: Bu eğitim öğretim döneminde güncellenen müfredatın işlevselliği artırılacak. Dijital eğitim ve öğretim içeriği geliştirme ekosistemi oluşturulacak. Sınıf içi öğretim uygulamalarındaki iyi örnekler geliştirilecek.

MESLEKİ EĞİTİME ÖZENDİRME: Sınav baskısı azaltılacak, meslek liseleri tercih edilebilir hale getirilecek. Mesleki ve teknik eğitimde alan eğitim 9'uncu sınıftan itibaren başlayacak. Müfredatın esnek ve modüler olarak yapılandırılması sağlanacak. Mesleki ve teknik eğitimde eğitim-istihdam-üretim ilişkisi güçlendirilecek.

OYUNLA EĞİTİM ZAMANI

OKUL GELİŞİM MODELİ: Çocukların öğrenmesiyle ilgili tüm aktörlerin okulu iyileştirme çalışmalarında yer aldığı Okul Gelişim Modeli kurulacak.

GEZİCİ OTOBÜS SINIFLARI: Toplum temelli erken çocukluk hizmetlerinin yayılımı bağlamında merkezler, atölyeler ve gezici otobüs sınıflar devreye sokulacak. Oyun temelli gelişim etkinliklerinin yer aldığı yaz okulu programları açılacak.

ÖZEL OKULLARA FİNANS DESTEĞİ: Eğitimde alternatif finansman modelleri geliştirilecek. Özel sektörün eğitim kurumu açması, özel kesim ve meslek örgütlerinin mesleki eğitim sürecine idari ve mali yönden aktif katılımı özendirilecek. Bu kapsamda okulların finansman yöntemleri çeşitlendirilecek.

 EĞİTİME BAĞIŞ ZAMANI: Okullara bağış yapacak kişilerin farklı miktar, tema ve yöntemle bağış yapabilmesi için il ve MEB düzeyinde bir yapı kurulacak, mevzuat, yazılım ve erişim düzenlemeleri yapılacak.

ÖĞRETMENLİK ÖZENDİRİLİYOR

10 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ: Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında 5 üniversite destekleniyor. Buna 10 araştırma üniversitesi daha eklenecek.

ÖĞRETMENLİĞE TEŞVİK: Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenler için teşvik mekanizması kurulacak, öğretmenlik mesleği mevzuatına ilişkin çalışmalara başlanacak. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artacak.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • mhcivelek 5 yıl önce Şikayet Et
    1) Okullara bağış hep mecbur kılınıyor Hükümet yasaklıyor başka isimler altında alınıyor son adı : TEMİZLİK ÜCRETİ 2) Orhangazi ortaokulunda sözde öğrencilerin giriş çıkışlarını sms ile bildirecek şekilde banket kuruldu ve kişi başı 2 tl lik karttan 30 tl istediler almasan çocuğum okula giremeyecek düşüncesiyle almak zorunda kaldık. 3) Bu bağış sistemi zorunlu olmamalı aksi takdirde boğazımıza kadar borç içindeyken onu da omuzlarımıza yüklerlerse çocuklarımı okuldan alacağım bunu net bir şekilde söylüyorum...
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Cümleye dikkat ! " Eğitime bağış özendirilecek". Veli olan bilir bunu anlamını. Paralı devlet eğitimi geliyor.
    Cevapla
  • FenLiseli 5 yıl önce Şikayet Et
    Erken okul yanlış. Bilakis aile eğitimi ön planda olmalı. 4+4+4 de çok uzun. 4+3+3 olabilir. Artık üniversitede ihtisaslaşma dönemi. 18 yaşında lise mi olur? Bilgisayar, yabancı dil gibi zamanın gerektirdiği eğitim az, hala inkılap tarihi gibi dersler çok fazla. Bunlar olmadıkça gerisi hikaye.
    Cevapla
  • Cebrail Ay Malatya 5 yıl önce Şikayet Et
    "Mesleki Eğitime Özendirme" Meslek lisesine gitsin 4 yıl haftada 3 gün staj eğitimi görsün Fizik yok Matematik yok Türkçe yok. Üniversiteye giriş Sınavlarında da Matematik , Fizik, Kimya, İstensin; gördüğü meslekle alakalı hiç bir şey sorulmasın. Anadolu liseleriyle yarışsın. Hemşireliğe, Makineci liğe , Muhasebe VS. Anadolu lisesi yerleşsin. Matematik Verme Kimya Verme Fizik Verme Türkçe Verme. KPSS de bunları iste. Bu ne perhiz Bu ne Lahana Turşusu.
    Cevapla
  • Üstad 5 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı yöneten ailelerin çocukları tahta tebeşirle eğitim görsünler bizede dayayın tableti el insaf biraz araştırma yapın dünyada kaç ülke bunu yaptı ve niye vazgeçti... milyarlar çöpe gitmeden bir nesil heba olmadan...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR