KYK borçları silinecek mi? KYK borç affı gelecek mi? Yapılandırma ne zaman başlayacak?

KYK borçlarının silinecek mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bugüne kadarki en kapsamlı yapılandırma paketi için çalışmalara başladı. Öğrenim kredisi borç yapılandırma kararı da bu paket kapsamına alındı. Peki KYK borçları için af gelecek mi? İşte merak edilen tüm detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2020 09:39 GÜNCELLEME 26.10.2020 09:40 EĞİTİM
KYK borçları silinecek mi? KYK borç affı gelecek mi? Yapılandırma ne zaman başlayacak?
KYK borçları silinecek mi? KYK borç affı gelecek mi? Yapılandırma ne zaman başlayacak?

KYK borçlarının silinip silinmeyeceği milyonlarca öğrenci tarafından merakla bekleniyor. Üniversite eğitimi süresince eğitim ve öğretim giderleri için devletten öğrenim kredisi alan öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra aldıkları kredileri geri ödemeye başlıyor. Birçok öğrenci ise söz konusu öğrenim kredilerini geri ödemekte zorluk çekerken bu süreçte işleyen faizlerle birlikte borçlar daha da işin içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. 2020 yılının ilk aylarından bu yana KYK borçlarının silinmesi veya faizlerinin silinerek yeninden yapılandırılmasını bekleyen öğrenciler için beklenen haberler gelmeye başladı. Peki KYK borçları silinecek m? KYK borçlarına yapılandırma mı geliyor? İşte merak edilen soruların cevapları...

 

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip bir vergi yapılandırması olacağını duyurdu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un verdiği bilgiye göre, borç yapılandırmasında, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları, hazine alacakları kapsamda olacak. Peşin ödeme yapılırsa faizler silinecek. Yıl sonuna kadar müracaat etmek gerekecek. 

 

KYK BORÇLARI İÇİN 1 YIL ERTELEME GELEBİLİR!

KYK borçlarının yapılandırma kararı çerçevesinde yapılandırma sonrası Pandemi süreci nedeni ile taksitler için 1 yıl erteleme kararı konuşulanlar arasında yerini aldı. Bu kapsamda yapılandırma yapan öğrenciler taksit ödemelerine 1 yıl sonra başlayabilecek.

KYK BORÇLARI YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.

İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov.tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Onur 3 yıl önce Şikayet Et
    3 ay önce başladı benim hiç ödemedim yapılandırmayı bekliyorum beklemesem bile yok para ödeyemiyorum ,hiç taksit ödemeyenler faydanalanabilecekmi yapılandırmadan cevap verenler olursa sevinirim
    Cevapla
  • Atilla 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayla bize verilmedi lütfen bizede verin babamın durumu yok
    Cevapla
  • Senem 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım
    Cevapla
  • İşsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizler silinsin.
    Cevapla
  • Mehmet alper 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizler silinsin. Anapara ise aylık verilen kredi miktarının yarısı şklinde ödensin. 4 yıl alan 8 yıl ödesin. Mezunların %70 i işsiz durumdalar ödeyemiyorlar. Yardımcı olun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR