MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması
01 .
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Covid-19 pandemisi nedeniyle online gerçekleşen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 5’inci Büyük Buluşması’na katıldı. Programda konuşan Bakan Selçuk, “Salgın öncesinde hazırlanmış olan bir takım projeler ve öngörüler çerçevesinde bu süreci daha rahat atlattık diyebilirim” dedi.
02 .

"BU RİSKİ BERTARAF ETMEK VEYA EN AZA İNDİRMEK İÇİN DE HEP BİRLİKTE DAHA ÇOK GAYRET GÖSTERMEYE İHTİYACIMIZ VAR"

Covid-19 salgınının her alana etkisi olduğu gibi eğitim alanını da etkilediğini vurgulayan Bakan Selçuk, “Salgının neden olduğu durgunluk, başta ‘nitelikli eğitim’ olmak üzere UNESCO’nun da pek çok boyutuyla içinde yer aldığı ‘Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri’nin gerçekleşmesi konusunda bir riski de ortaya çıkarıyor. Bu riski bertaraf etmek veya en aza indirmek için de hep birlikte daha çok gayret göstermeye ihtiyacımız var. UNESCO’nun sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir barış hedeflerinin gerçekleştirilmesi için de ‘nitelikli eğitim’ gerçekten çok kritik bir ayak. Bu çerçevede de bizim 2023 eğitim vizyonumuzun temel amaçlarından biri olan çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bilime ve kültüre ilgi duyan, nitelikli bireyler yetiştirme hedefi biraz daha önümüze çıkıyor ve daha önemli hale geliyor. Bizler de çağa ayak uyduran bir yaklaşımla, sistemle de çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğe hazırlanmasını bu noktada çok önemsiyoruz ve gayretlerimiz bu yönde” diye konuştu.

03 .
MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması

"SALGIN ÖNCESİNDE HAZIRLANMIŞ OLAN BİR TAKIM PROJELER VE ÖNGÖRÜLER ÇERÇEVESİNDE BU SÜRECİ DAHA RAHAT ATLATTIK DİYEBİLİRİM"

“Salgın öncesinde hazırlanmış olan bir takım projeler ve öngörüler çerçevesinde bu süreci daha rahat atlattık diyebilirim”
Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçildiğini hatırlatan Bakan Selçuk, “Bildiğiniz üzere birçok ülkede olduğu gibi salgını önlemek için tüm okullarımızda yüz yüze eğitime Mart ayında ara verdik. Salgın öncesinde hazırlanmış olan bir takım projeler ve öngörüler çerçevesinde bu süreci daha rahat atlattık diyebilirim. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) bu anlamda çok büyük bir katkı sağladı. Kurulan televizyon kanalları ve diğer eğitim araçları, basılı eğitim araçları vesaire bunların hepsi uzaktan eğitimi destekledi. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı olarak temel paradigmamız olan ‘eğitimde fırsat adaleti’ ilkesini uzaktan eğitimde de önceledik ve öğrencilerimizin de geride kalmaması için büyük bir özveri ile çalıştık” ifadelerini kullandı.

04 .

"İLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR"

2021 yılının Hacı Bektaş Veli’nin 750’nci ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatan Selçuk, “Milli Eğitim Bakanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Kurul Başkanı olarak 2021 yılında 750. vefat yıl dönümü, UNESCO kararıyla bütün dünyada anılacak olan Hacı Bektaş Veli’nin ‘İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ sözünü de kendimize rehber ediniyoruz. Bizim birçok alanda örneğin anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında okul ağı ve UNESCO Kulüpleri kurmamız, üniversitelerimizde kurulan UNESCO kürsüleri ve Öğrenen Şehirler Programı, her kesimin UNESCO’nun benimsediği evrensel değerleri tanıması için yürütülen önemli çalışmalardan aslında birkaç tanesi” dedi.

MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması
05 .

"BAKANLIĞIMIZ VE UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİSYONU İŞ BİRLİĞİNDE HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER VAR"

Bakan Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bakanlığımız ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğinde hayata geçirilen projeler var. Bunlardan biri, ortak değerlerin ülkemize ait motiflerle nesilden nesile aktarılması için ve bu arada da çocukların hayal güçlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak için oluşturduğumuz ‘Anadolu Masalları Projesi’ var. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü masallar vasıtasıyla kültürel tevarüs hayata geçiyor. Bir diğeri ise kültürel kodlarımızdaki değer ve normların yaşatılması ve kültüre ait kolektif hafızanın yeni nesiller tarafından keşfedilip tanınması için oluşturduğumuz ‘Anadolu Çocuk Oyunları Projesi.’ Tabii ki bunlara Youtube kanalından da erişim sağlanabiliyor.”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, British Council ve Sabancı Vakfı iş birliğinde İngilizce öğretmenlerinin sürekli mesleki gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla “English Together” projesi hayata geçirildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, British Council Eğitim Direktörü Ayşen Güven ve öğretmenlerin katıldığı toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.

06 .
MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması

3 yılda 37 bin İngilizce öğretmeni ve 16 milyon öğrenciye ulaşılması hedefleniyor

Proje, ortaokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin mesleki ve bireysel gelişimlerini destekleyerek modern dil öğretim yöntem ve tekniklerini teşvik etmeyi ve yabancı dil öğretiminin etkinliğini artırmayı amaçlıyor. Ankara’da 19 ilçede 550 İngilizce öğretmeni ve 50 binden fazla öğrenciye ulaşılan ve pilot aşaması tamamlanan projenin tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması ve üç yılda 37 bin İngilizce öğretmeni ile yaklaşık 16 milyon öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

07 .

"BİZİM İÇİN MİLLİ BİR ÖDEV"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, projenin tanıtım programında gerçekleştirdiği konuşmasında, “Yabancı bir dil bilmek bireysel, ulusal ve uluslararası boyutlarıyla ele alınması gereken bir ihtiyaç ve eğitimin tartışmasız bir unsuru. Biz yabancı dil eğitiminin; ekonomik kalkınmamız, bilim ve teknolojide ilerlememiz, kültür ve sanatta gelişmemiz için kısacası hayalini kurduğumuz geleceğimiz için olmazsa olmaz olduğunun bilincindeyiz. Bu saiklerle eğitimin her kademesinde yabancı dil becerilerine gerekli yatırımı yapmak, stratejiler geliştirmek bizim için milli bir ödev” ifadelerini kullandı.

MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması
08 .
MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması

"ÖNCELİKLE LİTERATÜRÜ DEĞİL SAHAYI ESAS ALDIK VE SAHADAN LİTERATÜRE GİTTİK"

Yabancı dil eğitimindeki dönüşümü yeni bir bakış açısıyla ele alarak yol haritasını 2023 Vizyon Belgesi’nde ortaya koyduklarını belirten Selçuk, öncelikli hedeflerinin, dil öğretim standartlarının ve sınıf içi uygulamaların geliştirilmesi olduğuna dikkat çekti. “Ülkemizdeki çok sayıda uygulama ve tecrübeyi destekleyecek kendi öğrenme kültürümüze, okul iklimimize, ihtiyaçlarımıza yönelik işlevsel bir model oluşturmak istiyoruz” diyen Bakan Selçuk, “İngilizce Öğretmenlerinin Sürekli Gelişimi Programı” ve bu kapsamda yürütülen “English Together” projesiyle bu modele yönelik oldukça önemli bir adım attıklarını, Türkiye’ye özgü bir model geliştirdiklerini ifade etti. “Öncelikle literatürü değil, sahayı esas aldık ve sahadan literatüre gittik” diyen Bakan Selçuk, “Mesleki dayanışmayı, iş birliğini, örnek uygulama ve etkinlikleri içeren pratik ve işlevsel, kendimize özgü bir model ortaya koyduk” diye konuştu.

09 .

ANKARA'DA "MESLEKİ ÖĞRENME TOPLULUKARI" KURULDU

Proje kapsamında Bakanlık olarak öğretmenlerin mesleki süreçlerini ve gelişimlerini kendilerinin değerlendirip geliştirebilmeleri için Türkiye’de ve Birleşik Krallık’ta Edinburgh College’de eğitimler düzenlediklerini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu süreci desteklemek için pilot uygulamanın yapıldığı Ankara’da “Mesleki Öğrenme Toplulukları”nı kurduklarını söyledi. Bakan Selçuk, “Ankara’nın 19 ilçesinden İngilizce öğretmenlerimizin yer aldığı 9 gruptan oluşan bu topluluklar, yüz yüze ve çevrim içi toplantılarla bir araya geldi. Yaşadıkları zorlukları, çözüm yollarını, tecrübeleri paylaşarak birbirlerine destek oldular, ayna tuttular. Müfredatı destekleyen sınıf dışı aktiviteler yaptılar, bunları paylaştılar, birbirlerine örnek ve ilham kaynağı oldular” ifadelerini kullanarak, projenin yayılımı için pilot uygulamayı genişlettiklerini, 23 ilde eğitimleri başlattıklarını kaydetti.

MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması
10 .
MEB Ziya Selçuk'tan okullar için son dakika açıklaması

"BİRLEŞİK KRALLIK VE TÜRKİYE ARASINDAKİ EN DEĞERLİ İŞ BİRLİĞİ"

Tanıtım Programına katılan Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, “Bu projenin binlerce İngilizce öğretmeni ve milyonlarca öğrenci için önemini düşündüğümde, bu çalışmayı Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki en değerli iş birliği olarak gördüğümü de belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

"DİL ÖĞRENİMİ GENÇLERİN DÜNYAYA AÇILAN PENCERESİDİR"

Törende konuşma yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Her şeyin en iyisine layık olan öğretmenlerimizin yeniliğe, öğrenmeye ve öğretmeye olan aşkı, heyecanı, bizleri onlar için daha çok çalışmaya teşvik ediyor. Öğretmenlerimizin en yüksek seviyede ve daha yenilikçi metotlarla İngilizce öğretme isteğini de bu projenin çıkış noktası olarak görüyoruz. İngilizce, bugün küresel iletişim dili olarak kabul ediliyor. Tüm dünyada bilimsel çalışmaların yüzde 90’a yakını İngilizce dilinde yapılıyor. Dil öğrenimi gençlerin dünyaya açılan penceresidir. Ülkemizde nitelikli İngilizce eğitimi yaygın olarak sağlandığı takdirde, gençlerimiz dünyanın her yerinden bilimsel kaynaklara birinci elden ulaşabilecekler” açıklamasında bulundu.

"37 BİN İNGİLİZCE ÖĞRETMENİNE ULAŞTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, “Projenin 1. fazında Ankara’da ortaokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerimizin sürekli mesleki gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla British Council iş birliğinde ulusal ve uluslararası akredite sertifikalı yüz yüze ve çevrim içi mesleki gelişim eğitimlerini tamamladık ve İngilizce öğretmenlerimize yönelik seminerlerimizi 256 bin 700 kişinin başvurusuna açtık. Eğitim içeriklerinden oluşan iki kitap hazırlayarak öğretmenlerimizle paylaştık. Projenin ikinci ve üçüncü fazında ise toplam 37 bin İngilizce öğretmenine ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Covid-19 pandemisi nedeniyle programa katılım sınırlı tutuldu. Program sonunda pandemi kurallarına uygun bir şekilde sosyal mesafeye uyularak hatıra fotoğrafı çekildi.