Bakan Kurum açıkladı: Yüzde 50 azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: "4 günlük uygulama sonucunda plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azaldı. 2019'dan önce yıllık 30-35 milyar adet plastik poşet tüketiyorduk. Hedefimiz kişi başına 440 olan plastik poşet kullanımını yakın zamanda yüzde 90 oranında azaltarak 2025'te 40'a düşürmek."

ABONE OL
GİRİŞ 04.01.2019 10:55 GÜNCELLEME 04.01.2019 12:12 EKONOMİ
Bakan Kurum açıkladı: Yüzde 50 azaldı
Bakan Kurum açıkladı: Yüzde 50 azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Sanayi Odasında düzenlenen "Çevre Mevzuatı Kapsamında Farkındalığın Artırılması" toplantısında konuştu.

 

Atıkların geri toplanması ve plastik poşetlerin ücretli olmasına ilişkin önemli bir düzenleme yapıldığını belirten Kurum, 1 Ocak'tan itibaren uygulamanın hayata geçtiğini hatırlattı. Kurum, bu süreçte vatandaşın, sivil toplum örgütlerinin ve milletvekillerinin verdiği destekle ilgili taraflara teşekkürlerini iletti.

Süreçle ilgili kısa bilgi veren Kurum, "4 gündür bu uygulamaya geçildi ve görüyoruz ki plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azalmış durumda. Biz 2019'dan önce yıllık 30-35 milyar plastik poşet tüketiyorduk. Kişi başı 440 olan plastik poşet kullanımını çok yakın zamanda yüzde 90 oranında azaltarak 2025 yılında inşallah 40 adete düşürmeyi hedefliyoruz. Uygulamanın geçmesiyle birlikte de bu kullanım yaklaşık yüzde 50 azalmış durumda." ifadesini kullandı.

 

"TOPLANMASI NOKTASINDA ÇOK BÜYÜK SORUNLAR YAŞIYORUZ"

Kurum, plastik poşetlerin geri toplanma oranının yaklaşık yüzde 1 olduğuna değinerek "Niye derseniz, plastik poşetlerin geri toplamından üretilme maliyeti, yaklaşık normal maliyetin 100 katı fazla. Dolayısıyla hiçbir üreticimiz bu plastik poşetleri toplayıp, yeniden üretmek işine gelmiyor. Dolayısıyla toplanması noktasında çok büyük sorunlar yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Plastik poşetlerden 25 kuruş alındığını anımsatan Kurum, "25 kuruşun zaten 10 kuruşu üretim maliyeti, 15 kuruşunu da Bakanlık, bu atıkların geri toplanması, çevreye ve doğaya olan hizmetlerin artırılması noktasında bir kaynak olarak kullanacak." açıklamasında bulundu

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • ademx 5 yıl önce Şikayet Et
    Marketler aldığımız poşeti 200 kuruşa geri iade alsın .50 kuruş bize kira bedeli olsun
    Cevapla
  • ademx 5 yıl önce Şikayet Et
    Bakan bu işten vazgeçin veya birgün markete bakan değil vatandaş olarak gir, vatandaşın nabzını kendi kulağınla duy. Veya alternatif çöp torbası dağıtın millete , millette poşedini imha etsin makinede. Yüzde elli azalan marketlerdeki alış veriş poşet kullanımı değil.
    Cevapla
  • Olcayto 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğamız için harika bir haber. Tebrik ederim Bakanımızı, bundan sonra oyum da sizedir.
    Cevapla
  • emekli memur 5 yıl önce Şikayet Et
    yeni bitmiş konutlarda iskan yok,iskan almıyorlar,müteahitlere yaptırımınız varmı,varsa açıklayın,yasalara uygun konut bulmak mümkünmü?
    Cevapla
  • kayseri 5 yıl önce Şikayet Et
    sadece beyaz renkli poşet verilsin. vatandaştan hem para tahsil edilip hemde ilgili firmaların reklamı yaptırılmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR