Bu yıl sofrada palamut olmayabilir

Mudanya Balıkçılar ve Denizciler Derneği Başkanı Çetin Ateş, "Bu yıl sofrada palamut göremeyebilirsiniz. Mutlaka palamut almak isteyenler cep yakan fiyatlarla karşılaşacak" görüşünde.

ABONE OL
GİRİŞ 29.10.2019 11:58 GÜNCELLEME 29.10.2019 12:04 EKONOMİ
Bu yıl sofrada palamut olmayabilir
Bu yıl sofrada palamut olmayabilir

Geçtiğimiz aylarda 'vira bismillah' deyip bereketli bir sezon için ağlarını denize atan balıkçıların hayal kırıklığı devam ediyor.

 

Hayal kırıklığının sebebi bu yıl ne talep azlığı ne de fiyatların genel durumu. Balıkçılara göre sezon hem oldukça yüksek bir taleple açıldı hem de fiyatlar ortalama seyretti.

Ancak kimi bölgelerde özellikle balıkların boyunun bir türlü istenen seviyede olmamasına, palamut yokluğu da eklenince balık pazarlarında moraller bozuldu.

 

Bu yıl palamudu sofralarda göremeyebiliriz

Mudanya Balıkçılar ve Denizciler Derneği Başkanı Çetin Ateş, Yenisafak.com'a yaptığı açıklamada sezon başında da palamut olmadığını ancak Ekim'de denizde görmeyi umduklarını söyledi.

Ekim ayında da palamudun denizlerde kendini göstermediğine işaret eden Ateş, "Bindiğiniz dalı keser ve bilinçsiz avlanmaya devam ederseniz sonucu bu olur" ifadesini kullandı.

Caydırıcılık yazıda var uygulamada yok

Palamudun bir ihtimal önümüzdeki günlerde kendini gösterebileceğini anlatan Ateş, şunları söyledi:

"Palamut yemek isteyen yüksek fiyatlara katlanmak zorunda kalabilir. Ev ekonomisine uymak zorunda olanlar bu yıl palamudu sofrasında göremeyebilir.

Bunun temel sebebi; bilinçsiz avlanmak. İnsan bindiği dalı keser mi? Söz konusu deniz olunca bindikleri dalı kesmekten çekinmeyenler var. Sardalyanın kasasını 10 TL'ye getirdiklerinde 'Yapmayın' dedik. Anlamadılar. Şimdi 30 TL-40 oldu.

Yasa üzerinden gerçekten de önemli cezalar var. Ancak sahaya yansıması yok. Caydırıcılık yazıda var, uygulamada yok.

Cezaları uygulayın, denetimleri artırın, bazı yerlerde avlanma sahalarını kapatın bu denizler size her şeyi fazlasıyla verir. Çünkü bereketlidir bizim sularımız. Eğer bu şekilde devam ederse balığın sürekli pahalandığı, boyunun kısaldığı, istediğimiz türün çıkmadığı sezonlar bizi bekliyor."

Türkiye'de balık tüketimi ne durumda?

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, Avrupa'nın 8'inci büyük deniz ürünleri üreticisi konumunda. Ancak konu 'balık tüketimi'ne gelince işler değişiyor ve bunca bereketli denizlere rağmen kişi başına düşen payda ülkemiz dünya ortalamasının gerisinde yer alıyor.

Araştırmalara göre Türk insanı yeterince balık tüketmiyor. Türkiye'de kişi başına yılda ortalama 6-7 kilo balık tüketilirken bu oran Avrupa'da 25-26 kilo arasında. Yani Avrupalılar Türklerden 4 kat daha fazla deniz ürünü tüketiyor.

KAYNAK : Yenişafak
YORUMLAR 3
  • rizeli 4 yıl önce Şikayet Et
    olmasada olur
    Cevapla
  • bayırbucak 4 yıl önce Şikayet Et
    farketmez geçen sene boldu palamut tanesi 7 8 den halka satılmayıp buzhaneye atıldı. milletede o bollukta 15 tl den verildi. tanesi. şimdi beklemiş palamutlar dayarlar 25 tl den tanesi taze palamut taze palamut diye....
    Cevapla
  • Lazrail 53 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle çakallar ucuz balık satmak istemiyor. İnşallah balık az olurda iflas edersiniZ...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR