Resmen yürürlükte! Bakanlık üretimini yasakladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.02.2020 09:44 GÜNCELLEME 19.02.2020 16:53 EKONOMİ
Resmen yürürlükte! Bakanlık üretimini yasakladı
Resmen yürürlükte! Bakanlık üretimini yasakladı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği eski Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu,  AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK üyesi Metin yavuz'un büyük uğraşlar verdiği sahte balla mücadelede Cumhurbaşkanı Erdoğan kararnameyi imzaladı ve bugün resmi gazetede yayınlandı.

Bakanlığın, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yönetmelikle, gıda ve gıda ile temas eden malzemelere ilişkin kriterler, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller, aroma vericiler, gıda enzimleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme, maksimum kalıntı limitleri ile yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar düzenleniyor. 

Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler için ilgili gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller ve gıda katkı maddelerini düzenleyen yatay gıda kodeksi hükümlerine uyulması zorunlu olacak.

 

Gıda ile temas eden madde ve malzeme için belirlenmiş özel kriterleri içeren dikey gıda kodeksi hükümleri de yatay gıda kodeksi hükümleri ile birlikte uygulanacak.

Gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimi Bakanlıkça yapılacak.

Yönetmelik kapsamında yer alan ve ülkesel veya yöresel adlarıyla belirtilen gıdalar, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak koşuluyla bu adlarla üretilebilecek.

Şu anda piyasada resmi kayıtlı bal aroması şurubu kullanan 1 milyon 250 bin ton bal buluyor. Kayıt dışı bir o kadar daha bal olduğunu düşünülürse Türkiye'de yaklaşık iki buçuk milyon tona yakın bal aromalı şurubu kullanan ürünler yasaklandı.

Aromalı şuruplara önlem

Yönetmeliğe göre, pekmez olmadığı halde pekmez izlenimi veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri isimlerle ürünler üretilemeyecek. 

Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de üretiminin önüne geçilecek.

Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilmesi yasaklandı. Bal aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra piyasada bulunamayacak. 

SAHTE BALI ANLAMANIN YOLLARI

Tarım ve Orman Bakanlığı resmi gazetede bal izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes yasaklanan ürünlerin vücuda verdiği zararı ve korunma yollarını A Haber’e anlattı.

“METABOLİZMAYI BOZUYOR, KALP DAMAR HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR”

Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes: “Gerçek bal çok fazla zararlı değildir ve bizler bu baldan faydalanırız. Fakat bal izlenimi veren sahte ürünlerin vücuda oldukça büyük zararları vardır. Metabolizmayı bozuyor ve kalp damar hastalıkları ortaya çıkıyor. Arkasından ise birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Çocuklarda ise bu ürünler çok daha zararlı bir hal alıyor. Birçok hastalık küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkıyor bu yüzden çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Sahte bal en iyi laboratuvar ortamında anlaşılır, evde ise şekerlenmesinden, ılık suya koyulduğunda erimesinden, buzdolabında tereyağ kıvamına gelmesinden sahte bal olduğu anlaşılabilir.” ifadesinde bulundu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • hallo 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür, nihayet yani
    Cevapla
  • Mustafa sağlam 4 yıl önce Şikayet Et
    Arı zehiri üretimi satılması saklanması ile ilgili bir husus varmı? Bu konuda bir bilgisi olan varmı
    Cevapla
  • emekçi 4 yıl önce Şikayet Et
    zaten yasaktı,caydırıcı ceza yok.
    Cevapla
  • Bekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Peki salep aromalı salep ve diğerleri ne olacak
    Cevapla
  • aaaaaaaaaa 4 yıl önce Şikayet Et
    sahte bal ı da yasaklayın. sahte gıda maddesi üretenlerin cezası daha ağır olmalı. birde şu gavur icadı cipsi kolayı 18 yaş altına satmayın..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR