Çiftçi iş başında tarlalar harıl harıl

Koronavirüs salgını ile birlikte stratejik önemini artıran gıdada araziden güzel veriler geldi. Tahıl ve bakliyatta ekimin tamamlandığı, bazı bölge ve ürünlerde ekimde artış yaşandığı rapor edildi. Buğday, pamuk, mercimek, kuru fasulye, ay çiçek ve diğer ürünlerin ekiminde sıkıntı yaşanmayacağı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2020 09:06 GÜNCELLEME 05.04.2020 15:32 EKONOMİ
Çiftçi iş başında tarlalar harıl harıl
Çiftçi iş başında tarlalar harıl harıl

Dünya küresel salgın ile baş etmeye çalışırken bu tehdidin uzama olasılığı gıdanın önemini daha da artırdı. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü rutin saha çalışmaları verileri tarlalarda sıkıntı olmadığını gösterdi.

 

 

BUĞDAY İSTENİLEN SEVİYEDE

Bu yıl için ilk değerlendirmelere göre ekiliş alanlarında Güneydoğu Bölgesinde makarnalık buğdayda artış, Doğu Anadolu Bölgesinde ekmeklik buğdaydan arpaya yönelme, İç Anadolu Bölgesinde makarnalık buğdayda artış, Marmara Bölgesinde ise herhangi bir değişim yaşanmayacağı tahmin edildi. Kuraklığın büyümeyi yavaşlatsa da kasım ayı sonu ve aralık ayında gerçekleşen yağışlar ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte güzlük hububat gelişiminin istenilen seviyeye ulaştığı dikkat çekildi.

 

 

MERCİMEK EKİMİ AYNI KALACAK

Bu yıl mercimek üretim sezonuna yönelik ekilişlerde durum tespiti amacı ile gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde, ekilişlerin tamamlandığı, ekim alanları miktarının geçen yıl ile aynı seviyelerde olduğu, bitki gelişimlerinin normal seyrinde devam ettiği gözlemlendi.

AYÇİÇEĞİ EKİMİNDE ARTIŞ YAŞANACAK

2018/2019 sezonunda verimlerin yüksek olması, alıcı kuruluşlarca açıklanan fiyatın üreticileri memnun etmesi ve münavebede ayçiçeğinin yaygınlaşma potansiyelinin bulunması; 2020 üretim sezonunda ekiliş alanlarının artacağı beklentisini yükselttiği bildirildi. Bu kapsamda Konya yöresinde, kanoladan vazgeçen çiftçilerin tekrar ayçiçeğine yöneleceği öngörüldü. Adana ve Osmaniye’de birinci ürün mısır ekilişlerinin başladığı geçen mart ayı sonunda tamamlandı. Patateste ise geçen sene depolanan 4,98 milyon ton patatesin 2020 yılı mayıs ayına kadar ülke ihtiyacı için yeterli olacağı bildirildi.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • nenen 4 yıl önce Şikayet Et
    sayın tarım bakanı önceliği atadan kalma ürünlere verin nohut mercimek kurufasulye bulgur pirinç makarna bunlar oldumu açlık olmaz
    Cevapla
  • Hilal 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ve hayvancılık olmazsa olmaz. Her yıl bunu daha iyi anlayacağız.
    Cevapla
  • Bilmeyen bilir 4 yıl önce Şikayet Et
    Toplumun ferahi ziraat'dir .! Aç ayı oynamaz
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    ha gayret allahın izniyle virüsü yenip krızi avantaja çevireceğiz inşallah sokağa çıkma yasağı isteyenlerinde gerçek niyeti üretimi durdurup ülkeyi kaosa sürüklemek hijyen kuralına uyarak üretmeye devam allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • Harbi adam 4 yıl önce Şikayet Et
    cifti zor durumda besicilik yapanlarda ayni devletin acil el atmali yemin cuvali 95 tl samanin balyasi 25 tl fiyatlari artiran aracilar talep yok suanda et ve sute
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR