'Uçak biletleri yüzde 54 zamlanbilir'

Uluslararası Hava Taşımacılar Birliği (IATA), havayollarının yolcular arasında boş koltuk bırakmasının salgını önlemeyeceğini, havayollarını ekonomik olarak sıkıntıya sokacağını ve bilet fiyatlarının yüzde 54’e kadar zamlanabileceğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2020 11:08 GÜNCELLEME 06.05.2020 11:10 EKONOMİ
'Uçak biletleri yüzde 54 zamlanbilir'
'Uçak biletleri yüzde 54 zamlanbilir'

IATA’nın baş ekonomisti Brian Pearce,  boş koltuk uygulamasının uzun mesafeli jetlerde yüzde 40 kapasite azalmasına neden olacağını, standart 3-3 kabin düzenine sahip dar koridorlu uçaklarda orta koltukları boş tutmanın kapasiteyi üçte bir azaltacağını, 2-2 kabin düzenine sahip bölgesel jetler ve turboprop motorlu uçaklarda ise kapasiteyi yarıya indireceğini açıkladı.

 

 

 

Haber Aero’nun ulaştığı bilgilere göre, Pearce, havayollarının orta koltuğu boş bırakmasıyla endüstrinin mevcut kapasitesinin sadece yüzde 62’sini kullanabileceğini, 2019’da taşıyıcıların ortalama olarak yüzde 77 doluluk oranlarına sahip olması gerekeceğini paylaştı.

Pearce sözlerine şunları ekledi: “IATA tarafından yapılan analiz sonucu 122 havayolundan sadece dördünün kârlı bir şekilde faaliyet gösterebileceği gözüküyor. Koltukları boş bırakmak için düzenlemeler yapılacaksa çoğu havayolu şirketi gerçekten ekonomik olarak sıkıntı çekicektir. Bilet fiyatlarının kriz öncesi seviyelere kıyasla uzun vadede önemli ölçüde daha yüksek olacaktır. Tahminen havayollarının yüzde 43-54 arası bilet fiyatlarına zam yapması gerekecek.”

 

 

“Uçakta virüs bulaştığına dair kanıt yok”

IATA tarafından yapılan açıklamada koltukları boş bırakma uygulamasının, havayolu şirketleri tarafından uygulanmasına rağmen uçakta enfeksiyon riskini azalttığını göstermediğini belirtiyor. IATA tıbbi danışmanı David Powell yaptığı açıklamada, uçuşlarda koronavirüs (Covid-19) bulaşma riskinin düşük göründüğünü kaydetti.

18 havayolu üzerinde yapılan çalışmada 3 kabin personelinin yolcular tarafından enfekte olduğunu, pilotlar arasında ise 4 vakanın gerçekleştiği IATA tarafından kayıtlara geçmişti. Buna rağmen Powell, “Uçakta yolcular arasında virüs bulaştığına dair kanıt yok” dedi.

Powell, uçakta yüksek hava sirkülasyon oranlarının (ofislerdeki klima sistemlerine kıyasla), hastane tarzı HEPA filtrelerinin ve yüz yüze temas fırsatını sınırlandıran öne bakan koltukların uçuş sırasında enfeksiyon riskini düşük tuttuğunu kaydetti.

IATA Genel Müdürü Alexandre de Juniac ise, koltukları boş tutmanın havayolları üzerinde muazzam bir finansal ve operasyonel etkiye sahip olacağını iddia ederek, uygulamanın virüs bulaşmasını önlemek için ek güvenlik garantisi getirmeyeceğine dikkat çekiyor.

Juniac, “Endüstrinin ekonomisini ve yolcuların ek güvenlik iyileştirmesi getirmeden iyi koşullarda seyahat etme kabiliyetini önemli ölçüde etkileyecek bir önlemin uygulanması gerekli midir?” diye soruyor.

IATA, enfeksiyon risklerini azaltmak için ek önlemlerin yanı sıra uçaklarda yolcuların ve mürettebatın yüz maskelerinin kullanılmasını belirtiyor. Bunlara ek yolcular ve personel için ateş taraması, teması azaltmak için ayarlanmış biniş ve iniş işlemleri sırasında sosyal mesafe, basit ikram, uçak kabininde sınırlı hareket ve daha yoğun kabin temizliği gibi maddeleri savunuyor.

KAYNAK : Haber.aero
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Bahar 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 54 ne ya? dünya bitmiş demak
    Cevapla
  • Umut 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki çok ucuzdu ya biletler helede sezonda zaten iki üç yılda bir gidebiliyoruz bes kisilik aileyiz
    Cevapla
  • Yüksel 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki illaki kar edilmesi gerekiyor taşımacılık bir. Hizmettir dünya bitmiş
    Cevapla
  • Yüksel Özay 3 yıl önce Şikayet Et
    Her şirket 2020 yılını zor geçirecektir.hava yolu şirketlerinde bu farklı olamaz .tabii ki eller taşın altına konacak ve bu süreç atlatılacak
    Cevapla
  • 57.Alay 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam kardes sizde az kazanırsınız geçiş süreci hallolur.ceo lar çıkıp şimdi kahramanlık mavallari okumasın.hepsi kaçak ortada yoklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR