Kearney: Dengeler değişiyor, Türkiye için fırsatlar büyük

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, salgın sonrasında otomotiv sektöründe Türkiye’nin avantaj sağlayacağını, başta Amerika olmak üzere küresel pazarlarda önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2020 16:50 GÜNCELLEME 27.05.2020 16:50 EKONOMİ
Kearney: Dengeler değişiyor, Türkiye için fırsatlar büyük
Kearney: Dengeler değişiyor, Türkiye için fırsatlar büyük

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, “Türkiye’yi Geleceğin Küresel Değer Zincirlerinde Konumlandırmak” adlı raporunda, Türkiye’nin COVID-19 sonrası yaşanacak değişimlerden en çok fayda sağlayacak ülkelerin başında geldiğini belirterek, başta otomotiv, pek çok sektörde önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çekti. 

 

 

Salgının etkisiyle tedarik zincirlerinin kısalacağı ve şirketlerin daha çok sayıda tedarikçi ile çalışacağı öngörüsünde bulunan Kearney, Amerika, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin riski azaltmak için tedarikçi sayısını çeşitlendireceğini belirtti ve bu eğilimin Türkiye’ye avantaj sağlayacağı değerlendirmesi yaptı.

Türkiye Direktörü Onur Okutur, “COVID-19 pandemisinin küresel tedarik zincirinde aksamalara yol açması ve küçük üreticilerin düşük fiyatlarda üretim yaparak ölçek ekonomisini zayıflatması, çok kaynaktan tedarik eğilimini besliyor” dedi.

OTOMOTİVDE İHRACAT FIRSATLARI

“Türkiye’yi Geleceğin Küresel Değer Zincirlerinde Konumlandırmak” raporunda otomotiv sektörü için dünyadaki fırsatların ayrıntılı bir değerlendirmesi yer alıyor. Kearney’in dikkat çektiği pazarlardan biri Amerika Birleşik Devletleri. ABD otomotiv pazarından aslan payını, bu ülkeye 95.7 milyar dolar ihracat yapan Meksika’nın aldığını belirten Kearney, onu 20.3 milyar dolar ihracatla Çin, 19.7 milyar dolarla Güney Kore, 3.2 milyar dolarla Brezilya ve Hindistan’ın izlediğini belirtti. Kearney, Türkiye’nin ABD’ye sadece 1.4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yaptığına dikkat çekti. Kearney’in ABD pazarındaki fırsatların realize edilebilmesi için yaptığı öneriler arasında, Ar-Ge harcamalarının artırılması, Ankara ile Washington arasında çelik ve otomotivde daha düşük gümrük vergisi için müzakereler yapılması ve serbest ticaret anlaşması için ısrarcı olunması bulunuyor.

Kearney’in raporunda Avrupa Birliği ve İngitre otomotiv pazarlarının ayrıntılı bir değerlendirmesi de yer alıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği ve İngiltere’ye yılda 22.1 milyar dolar otomotiv ihracatı yaptığına dikkat çeken Kearney, bu bölgede başlıca rakiplerin 34.9 milyar dolar ihracat yapan Çek Cumhuriyeti, 26.4 milyar dolar ihracat yapan Polonya, 17 milyar dolar ihracat yapan Slovakya, 15.3 milyar dolar ihracat yapan Güney Kore ve 15.2 milyar dolar ihracat yapan Macaristan olduğunu belirtti.

Kearney’in AB ve İngiltere pazararında etkinliğin artırılması için yaptığı strateji önerileri arasında Türkiye’nin bir dağıtım hub’ı olarak konumlandırılması, Brexit sonrasında İngiltere ile Gümrük Birliği’nin bir an önce yapılması ve AB ile Gümrük Birliği’nin revize edilmesi yer alıyor.

Ortadoğu otomotiv pazarını da inceleyen Kearney, bu bölgede en büyük ihracatçının 4.8 milyar dolarla Güney Kore olduğunu, onu 4.5 milyar dolarla Çin’in ve 2.6 milyar dolarla Tayland’ın izlediğini vurguladı. Türkiye, 2.3 milyar dolarlık otomotiv ihracatıyla bu ülkelerin arkasından geliyor...

 

 

OKUTUR: DEĞER ZİNCİRİNDE YÜKSELME ZAMANI

Kearney Direktörü Onur Okutur, Türk şirketlerinin küresel otomotiv ticaretinde düşük değer zinciri basamaklarında yer aldığına dikkat çekerek başarının burada yükselmekten geçeceğini belirtti. Okutur, COVID-19 sonrası dönemde ortaya çıkacak yeni eğilimleri avantaja çevirebilmek için Türkiye’nin hedef pazarlardaki ürün gamını, hedef sektörlerdeki yeni trendleri ve değişimi iyi anlaması gerektiğini de vurguladı.

OTOMOTİVE YÖN VEREN 5 KÜRESEL TREND

Raporda otomotive COVID-19 sonrasında yön verecek eğilimlerle ilgili öngörüler de yer alıyor. Kearney, müşteri tarafında iki önemli trendin altını çiziyor. Bunların ilki, artan şehirleşme ve mobilitenin yükselişi. Kearney’in dikkat çektiği ikinci trend, müşterilerin tüm dünyada tavsiyelere ve akıllı servislere giderek artan oranda ilgi göstermesi. Otomotiv şirketlerinin müşteri rahatlığına özel bir önem vermesi gerektiğini vurgulayan Kearney Türkiye Partneri Sean Wheeler, otomobillerin gündelik hayatın parçası olan dijital cihazların zeka seviyesiyle yarışması gerektiğini vurguladı. Wheeler, Türkiye’nin rakibi olan Çin gibi ülkelerin otomotivde nesnelerin interneti konusunda standartları belirlediğine de dikkat çekti.

Kearney’in raporunda dikkat çekilen bir başka önemli trend, teknoloji şirketlerinin açık işletim sistemleriyle otomotiv sektörüne giriş yapmaları. Kearney’e göre bu süreç, otomotiv şirketleri için dijital ekosistemlere katılımın önemini daha da artırıyor.
Otomotivle ilgili regülasyonların giderek karmaşıklaştığına da dikkat çeken Kearney, uyumsuzluk riskine dikkat edilmesi gerektiği uyarısı yapıyor.

ON YILLARA DAYANAN KÜRESEL DENEYİM

Tedarik zinciri yönetimi alanında dünyanın çeşitli yerlerinde kanıtlanmış bir uzmanlığa sahip olan Kearney, Türkiye’nin değişen küresel değer zincirinde başarılı olmasını sağlayacak yol haritası üzerinde çalışıyor. Üretimin geleceği ve dijital tüketim eğilimleri alanlarında derin bir bilgi birikimi bulunan danışmanlık şirketi, on yıllara uzanan bir tecrübeye de sahip...

Dünya Ekonomik Forumu, Küresel İş İdaresi Konseyi (Global Business Policy Council), Küresel Rekabet Konseyi Federasyonu (Global Federation of Competitiveness Council), Küresel Inovasyon Endeksi gibi uluslararası kurumlarla işbirliği yapan Kearney, İstanbul ofisini geçtiğimiz yıl yeniden açarak Türkiye’deki paydaşlarına yakından destek vermeye başlamıştı...

KAYNAK : Otomobil Sayfası
YORUMLAR 2
  • turk 3 yıl önce Şikayet Et
    bugün markete girdim. o fiyatlar nedir öyle? bir kilo et 70 tl olmuş. acilen önlem lınmalı sn cumhurbaşkanımıza güveniyoruz
    Cevapla
  • Cucumber 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD merkezli şirket bunu söylüyorsa vay be
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR