Bir ilk olacak! Aboneliklerde kritik düzenleme

Geçtiğimiz günlerde kredi kartı sözleşmelerine yönelik gündeme gelen ıslak imza şartının kaldırılması ve işlemlerin uzaktan yapılabilmesine yönelik düzenlemenin kapsamı genişliyor. Sektörden de gelen talepler sonrasında Elektronik Haberleşme Kanunu'nda yapılacak değişiklikle aboneliklerde ıslak imza şartı kaldırılarak tüm süreçlerin dijitalde başlayıp sonlandırılması planlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2020 08:45 GÜNCELLEME 09.06.2020 08:46 EKONOMİ
Bir ilk olacak! Aboneliklerde kritik düzenleme
Bir ilk olacak! Aboneliklerde kritik düzenleme

Koronavirüs salgını süreciyle bir takım işlemlerin uzaktan yapılabilirliğinin test edilmesiyle birlikte çok sayıda alanda teması gerektirmeyen iş modelleri geliştirilmeye başlandı.

 

 

Cumhurbaşkanlığı 2020 Programı'nda yer alan kredi kartında ıslak imza şartının kaldırılması ve vatandaşın şubeye gitmeden kart çıkarabilmesine ilişkin düzenlemenin ardından söz konusu uygulamanın kapsamının genişletildiği görüldü.

BİR İLK OLACAK

 

 

Bankaların müşterileriyle ilk defa yüz yüze gelmeden sözleşme ilişkisi kurabileceği yeni süreçte kredi kartlarının yanı sıra, kredi kullanımı, çek hesaplarının kullanımı ve finansal kiralama işlemleri gibi Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinde yer alan faaliyet konularına yönelik fiziki belge ve ıslak imza şartı aranmadan günün teknolojisine yönelik uygun yöntemler kullanılarak süreç dijitalde başlayıp dijitalde sonlandırılacak.

ABONELİKTE DE İMZA ŞARTI KALKIYOR

Bankacılık işlemleri için hayata geçirilecek düzenleme her ay 2 milyon adet aboneliğin gerçekleştiği mobil hizmetler için de gündemde.

Abonelerin elektronik haberleşme hizmetine abone olma ve feshetme gibi yazılı olarak imza altında gerçekleştirdiği süreçler kağıt, nakliye ve saklama maliyetleri de göz önünde bulundurularak elektronik ortama taşınacak.

YAZILI BİLDİRİM ŞARTI KALDIRILACAK

Düzenleme ile tüketici hak ve menfaatlerine uygun olarak başvuru sahibinin kimliğini doğrulaması ile abonelik sözleşmeleri dijitalleşecek. Abonelik sözleşmelerinin feshedilmesi sürecinde abonenin talebinin yazılı bildirilmesi koşulu da kaldırılacak. Abone, elektronik yöntemlerle talebini ilgili kuruma iletebilecek.

Aboneliklerde ıslak imza şartını kaldıran düzenleme için Elektronik Haberleşme Kanunu'ndaki ''abonelik sözleşmesi imzalanırken'' ibaresi ''abonelik sözleşmesi kurulurken'' şeklinde değiştirilecek.

KAYNAK : Yenişafak
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR