Altın fiyatlarını yükselten 3 sebep! Altın alım fırsatı verecek mi?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını karşısında merkez bankalarının para musluklarını açması ve salgında ikinci dalga endişeleri ile altının onsu yükselişine devam ederek 1.780 doları test ederken, yurt içinde gram altının fiyatı 400 lirayı hedefe koydu.

ABONE OL
GİRİŞ 24.06.2020 16:21 GÜNCELLEME 24.06.2020 16:22 EKONOMİ
Altın fiyatlarını yükselten 3 sebep! Altın alım fırsatı verecek mi?
Altın fiyatlarını yükselten 3 sebep! Altın alım fırsatı verecek mi?

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini gidermek için devreye giren merkez bankalarının genişlemeci para politikaları ve geçen haftadan itibaren yüksek sesle tartışılan salgında ikinci dalga endişeleri, yatırımcıların güvenli liman olarak görülen varlıklara ilgisinin diri kalmasını sağladı.

 

 

Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik toparlanmanın zamanlaması ve gücüne ilişkin ciddi belirsizliklerin devam ettiğini, Fed'in bu zorlu zamanda ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya kararlı olduğunu vurguladı.

İngiltere Merkez Bankası da varlık alım hedefini 745 milyar sterline yükseltirken, bugün de Japonya Merkez Bankası toplantı tutanaklarında yeni aksiyonların alınabileceğinin sinyali verildi.

 

 

Tüm bunlar uluslararası piyasalarda altının ons fiyatında yükselişi beraberinde getirirken, yurt içinde de altının gram fiyatını yukarı yönlü destekledi.

Altının ons fiyatı arka arkaya yükselişini 3'üncü haftaya taşıdı. Bugün de Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviye olan 1.780 dolar seviyelerini test eden altının onsu, bu yıl yatırımcısına toplamda ise yüzde 17'nin üzerinde kar ettirmiş oldu.

Altının onsundaki yükselişten destek bulan gram altın ise geçen yılın kasım ayından bu yana görülen yukarı yönlü trendine devam etti. Bu yıl rekorunu 396,5 liraya taşıyan altının gram fiyatı, bugün 392 lira seviyesinde işlem gördü. Böylece gram altında teknik açıdan 400 lira direnç seviyesi gündeme geldi.

''ONS ALTINDAKİ YÜKSELİŞTE EN ÖNEMLİ UNSUR GÜVENLİ LİMAN TALEBİNİN ÇALIŞMASI OLDU''

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Integral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, ons altındaki yükselişin aslında geçen yıl başladığını, koronavirüs salgınının ortaya çıkmasından itibaren yukarı yönlü hareketin çok daha güçlenerek devam ettiğini söyledi.

Küresel ekonominin salgından dolayı oldukça kırılgan olduğuna işaret eden Özer, en ufak bir haber akışının bile ons altında yükselişe yol açtığını kaydetti.

Özer, ons altındaki yükselişte en önemli unsurun güvenli liman talebi olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

''Salgında ikinci dalga olasılığı da konuşuluyor ama şu anda ekonomi kilitlerinin açılmasıyla bu endişeler biraz daha geri planda kalmış durumda. Buna karşın ons altındaki yükseliş sürüyor. Burada birçok etken var. ABD için ticaret görüşmelerinin tekrar daha kötüye gideceğine yönelik endişeler mevcut. Öte yandan Fed politikaları, doları zayıflatan bir hareket alanı içerisinde. Geçtiğimiz toplantıda Fed getiri eğrisi kontrolünden bahsetmişti. Bu bir sonraki toplantıda yapılırsa, önümüzdeki dönemde dolara ilişkin getirinin daha kısıtlanacağı bir ortam olabilir. Bu ons altının daha da yükselmesini sağlar. Kısacası bol likidite ve düşük faiz ortamının yanı sıra, ABD 10 yıllık tahvil faizinin şu anda bulunduğu düşük seviyeler nedeniyle küresel ölçekte altın fiyatlarının destekleneceği ortamın devam etmesini bekliyoruz. Bunu baltalayabilecek en önemli gelişme Kovid-19 aşısının bulunması ve artık uygulanması olacak. Bu durum ons altında düşüşlerin çok daha hızlı olmasını beraberinde getirecektir.'' 

HANGİ SEVİYELER ALIM FIRSATI

Ons altında 1.765 ve sonrasında 1.720 dolar seviyelerine kısa vadeli geri çekilmelerin yatırımcılar için alım fırsatı doğurabileceğinden bahseden Özer, ''Orta ve uzun vadede ise 1.650-1.750 dolar bandını takip ediyoruz. Bu teknik aralığın üst bandını yukarı doğru kırdık. Alt banda doğru bir geri çekilme olsa dahi, bu seviyenin altında kalıcı olunmadığı sürece alım fırsatı doğabilir.'' diye konuştu.

Özer, ons altındaki her ciddi yükselişin, gram altının gerileme potansiyelini azalttığına dikkati çekerek, ''Teknik olarak 377-385 lira bandı gram altın için kısa vadede iyi bir alım fırsatı verecektir. 400 lira seviyesi ise kısa vadede direnç olarak takip edilecektir.'' dedi.

YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • ....G.antep.... 3 yıl önce Şikayet Et
    Gram 600 olur inşallah ev ve araba fiyatları yüzde seksen arttı kimsenin sesi çıkmıyor fakir kesim nasil birikim yapar altin alır bir ev alacak bir araba alacak olan genelde altin alır biriktirir
    Cevapla
  • Türkiyeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Almayın kardeşim almayın dursun kuyumcuların vitrininde evlenecek kardeşlerim sizlere söylüyorum altın olmadan da evleniliyor haaa paranız çoktur bilmem.Bundan iki üç yıl önce sevdiklerimizin dostalarimizin yakin akrabalarimizin düğünlerinde altın takardık herkes kazanırdı niye çünkü uygundu en azından bu kadar değildi Şimdi öyle değil türk lirası kardeşim çünkü altın çığırını aştı eeeee kuyumcu abilerim düşünsün artık ben o şu bu millet almaz olur biter ki zaten bir çoğu almıyor şimdi sözüm size arttırın arttirabildiginiz kadar arttırın.
    Cevapla
  • zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    böyle bir ekonomik analize bu kadar sığ bir yorum getirilebilinirdi. Altın,döviz piyasasını bakkal dükkanı zannediyorsun galiba..bilmiyor anlamıyorsanız konuşmayın kardeşim millete kendinizi güldürmeyin.
    Cevapla
  • Tonyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Cahil kardeşim. Altının fiyatını kuyumcular arttırmıyor. Uluslar arası alım satımla ilgili olan birşey. Kuyumcunun elinde olsa ki ben kuyumcuyum altının gramının 100 lira olmasını isteriz.Çünkü fiyat düşükse alım-satım olur. Lütfen boş kefeden atma. Öğren. Okumak zor birşey değil.
    Cevapla
  • AHİRZAMAN YOLCUSU 3 yıl önce Şikayet Et
    altın almak hayal oldu en iyisi gümüş gümüşe yatırım yapın çok kazandırıyor.
    Cevapla
  • erdal 3 yıl önce Şikayet Et
    eskiden her ay bir altın alıyorduk şimdi vitrinlerde görüyoruz
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    evlilik de hayal oldu takı takmak da
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR